Mokrenje prije i nakon seksa: Je li nužno i što će se dogoditi ako to ne činimo? Evo nekoliko činjenica i mitova o uriniranju i odnosima

Mokrenje prije i nakon seksa

Mokrenje je tema koja često zbunjuje mnoge kada je u pitanju seks. S obzirom na to da su organi za mokrenje usko povezani s organima reproduktivnog sustava, vođenje higijene spolnih organa vrlo je važno kada stupate u spolni odnos.

Budući da je uriniranje postupak izbacivanja otpadnih tvari iz organizma, vrlo je lako zaključiti kako bi to moglo utjecati na higijenu reproduktivnog sustava. U urinu se mogu nalaziti brojne bakterije koje mogu utjecati na vaše zdravlje i zdravlje vašeg partnera, zbog čega se preporučuje urinirati prije ili nakon seksa. Međutim je li nužno urinirati prije ili nakon seksa? U nastavku saznajte odgovor.

Mokrenje prije seksa
FOTO: Shutterstock

Mokrenje prije seksa

Mnoge žene i muškarci osjećaju se prisiljenima mokriti prije spolnog odnosa ne radi sprječavanja infekcija mokraćnog sustava, već ponajprije radi užitka. Iz perspektive zadovoljstva, ima smisla mokriti prije upuštanja u seksualnu aktivnost. Neki ljudi osjećaju potrebu za mokrenjem dok se približavaju orgazmu, što njihovu pozornost usmjerava na mokraćni mjehur i sprječava ih da dožive orgazam.

No, još jedan razlog zašto biste trebali mokriti prije seksa jesu bakterije u urinu. Ako imate urin u mjehuru tijekom seksa, bakterije koje se u njemu nalaze mogle bi rasti, pogotovo ako ne mokrite odmah nakon seksualnog odnosa.

Međutim, to ne znači da biste trebali mokriti samo prije, a ne nakon seksa.

Najbolji način da smanjite rizik od urinarnih infekcija je kombinacija mokrenja i prije i nakon seksa.

U nastavku saznajte zašto je poželjno mokriti nakon spolnog odnosa.

mokrenje nakon seksa
FOTO: Shutterstock

Mokrenje nakon seksa

Često mokrenje nakon seksa nije uvijek nužno i ne mora značiti da ćete uvijek naštetiti organizmu ako to ne činite, ali može vam pomoći smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava. Kada bakterija uđe u urinarni trakt, ulazi u mokraćni mjehur kroz mokraćnu cijev (uretru).

S obzirom na to da je uretra kod žena smještena blizu otvora vagine, a kod muškaraca kroz uretru prolaze i sperma i urin, mokrenje nakon seksa za oba spola može biti korisno jer ispire uretru i sprječava nakupljanje bakterija u njoj.

U idealnom slučaju, trebali biste se pomokriti barem 30 minuta nakon spolnog odnosa, ali poželjno je što prije.

Mitovi o mokrenju nakon seksa
FOTO: Shutterstock

Mitovi o mokrenju nakon seksa

Postoje brojne dostupne informacije o tome da mokrenje nakon seksa može spriječiti trudnoću ili pojavu spolno prenosivih bolesti. I jedna i druga informacija je netočna.

Spolno prenosive bolesti utječu na tijelo drugačije nego infekcije urinarnog trakta. Kada se prenosi spolna bolest, vaše tijelo može apsorbirati bakterije kroz sitne pukotine na sluznici, što proces mokrenja ne može nikako spriječiti. Jedini načini da se zaštitite od spolno prenosivih bolesti jesu korištenje prezervativa i redoviti pregledi kod urologa/ginekologa.

Trudnoća se također ne može spriječiti mokrenjem nakon seksa. Tijekom spolnog odnosa ejakulat se ispušta u vaginalni kanal, a ne u uretru iz koje izlazi urin.

Riječ je o dva različita otvora koji imaju različite svrhe. Jednom kada sperma uđe u rodnicu, već je na putu da oplodi jajnu stanicu i ne vraća se natrag.
Što ako nije riječ o penetrativnom seksu
FOTO: Shutterstock

Što ako nije riječ o penetrativnom seksu?

Ako se ne radi o penetrativnom seksu, ne trebate se bojati urinarnih infekcija. Možete dotaknuti bilo koje drugo mjesto na vulvi bez ikakve brige o povećanju rizika od infekcija mokraćnog sustava.

No, ako vaš partner izvodi oralni seks ili kunilingus, koji se fokusira na oralni kontakt s klitorisom (koji je vrlo blizu otvora uretre), bakterije se mogu iz usta i jezika prenijeti u mokraćnu cijev.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Nall, R. (2019). Is Peeing After Sex Really Necessary? And 9 Other FAQs. Healthline.
  2. Do You Really Need to Pee Before Sex? (2017). National Coalition for Sex Health.
  3. Lampen, C. (2017). Should You Pee Before Or After Sex? An Expert Explains Once And For All. Women’s Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu