Muči li vas prerana ejakulacija? Možete je se riješiti bez lijekova! Znanstvenici otkrili prirodan tretman bez nuspojava

Prerana ejakulacija česta je seksualna tegoba koja se javlja kod muškaraca

Prerana ejakulacija česta je seksualna tegoba koja se javlja kod muškaraca kada sjeme (ejakulat) tijekom seksa napusti tijelo prije nego što je to željeno.

Iako nije razlog za brigu ako se ne događa često, prijevremena ejakulacija može vam se dijagnosticirati ako:

  • uvijek ili gotovo uvijek ejakulirate unutar 1 – 3 minute nakon penetracije
  • ne možete odgoditi ejakulaciju tijekom seksa cijelo ili gotovo cijelo vrijeme
  • osjećate se uznemireno i frustrirano te imate tendenciju izbjegavanja seksualne intimnosti.

Prerana ejakulacija stanje je koje se može izliječiti pomoću lijekova, psihoterapije i određenih tehnika.

No, jedan od načina koji se u zadnje vrijeme pokazao učinkovitim je tjelesna aktivnost.

Više o preranoj ejakulaciji možete pročitati u članku “Prerana ejakulacija – uzroci, liječenje, vježbe i sredstva za sprječavanje prerane ejakulacije“.

Preuranjena ejakulacija
FOTO: Shutterstock

Preuranjena ejakulacija – istraživanje

Studija objavljena u časopisu Trends in Urology and Men’s Health pregledala je 54 studije za procjenu nefarmakoloških tretmana za preuranjenu ejakulaciju, a u kojima je sudjelovalo više od 3.400 muškaraca, te podatke objavljene tijekom gotovo 50 godina.

U ispitivanju opcija liječenja koje se temelje na načinu života i njihove učinkovitosti na vrijeme latencije (koliko dugo je potrebno za ejakulaciju), istraživači su otkrili da tjelesna aktivnost nije samo obećavajući tretman, već i da nema nuspojava koje mogu pratiti medicinske intervencije.

Iako mali uzorak ispitanika proučavan u analizama (neke su proučavale manje od 50 pacijenata) otežava generaliziranje o nefarmakološkim tretmanima za preranu ejakulaciju, istraživači su zaključili da postoji potencijal da tjelesna aktivnost pomogne kod preuranjene ejakulacije, ali bi se to područje trebalo dalje istraživati.

Prerana ejakulacija - vježbe
FOTO: Shutterstock

Prerana ejakulacija – vježbe

Određene vrste tjelesne aktivnosti – uključujući trčanje, jogu, pa čak i vježbe za dno zdjelice – mogu biti jednako učinkovite kao i farmakološki tretmani za liječenje preuranjene ejakulacije kod muškaraca, pokazuje novo istraživanje.

Budući da Kegelove vježbe utječu na kontrolu mišića donjeg dijela zdjelice, prema istraživanju lako mogu odgoditi ejakulaciju opuštanjem perinealnih mišića.

Više o tome možete pročitati u članku “Kegelove vježbe za muškarce: Zauvijek se riješite problema s erekcijom i mjehurom! Evo kako se izvode“.

Prerana ejakulacija - liječenje
FOTO: Shutterstock

Prerana ejakulacija – liječenje

Trenutno se preuranjena ejakulacija često liječi višestrukim pristupom – kombinacijom bihevioralnih, psiholoških i farmakoloških mogućnosti liječenja:

  • bihevioralna terapija – uobičajene opcije bihevioralnog liječenja uključuju ono što je poznato kao “tehnika pokreni i zaustavi” i “metoda istiskivanja” – obje mogu naučiti osobu kako odgoditi ejakulaciju
  • farmakološka terapija – lijekovi poput sildenafila mogu pomoći brže postizanje kako bi se održala seksualna aktivnost; lokalni anestetici, koji se mogu primijeniti na glavić penisa, također mogu pomoći u desenzibilizaciji penisa čineći ga manje osjetljivim tijekom spolnog odnosa
  • psihoterapija – zajedno s lijekovima i bihevioralnom terapijom korisna je za uvjeravanje ljudi da prerana ejakulacija nije ničija “krivnja” te za uklanjanje svih mentalnih ili emocionalnih prepreka povezanih sa seksualnom izvedbom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu