Stručno odobrava

,

Sakroileitis – uzroci, simptomi i liječenje

back-pain

Sakroileitis je upala jednog ili više sakroilijakalnih zglobova, mjesta gdje se povezuju krstačna kost (sacrum) i zdjelica.

Krstačna kost je trokutasta kost smještena ispod slabinskog dijela kralježnice. Ona je nastala sraštavanjem nekoliko kralježaka tijekom razvoja. Sastoji se od 2 zgloba sa zdjelicom (os ilium) pa zglob tako dobiva ime – sakroilijakalni.

Sakroileitis je jedan od uzroka križobolje ili boli u glutealnom području. Bol se čak može proširiti na jednu ili obje noge. 

Bol povezana s ovom upalom često otežava duže stajanje ili penjanje uz stepenice.

Sakroileitis može biti vrlo teško dijagnosticirati jer se može zamijeniti za ostale uzročnike križobolje (išijas, hernija diska, ankilozantni spondilitis, reumatoidni artritis, itd.). Povezan je s grupom bolesti koje uzrokuju upalni artritis kralježnice.

Liječenje sakroileitisa uključuje kombinaciju odmora, korištenja lijekova i fizikalne terapije.

Sakroileitis je glavno obilježje ankiloznog spondilitisa. Ankilozantni spondilitis je reumatska bolest koja uzrokuje upalu i ukočenost zglobova u kralježnici i kukovima.

Sakroileitis – uzroci

Sakroilijakalni zglobovi mogu biti zahvaćeni degenerativnim promjenama, infekcijom, no puno je češće njihovo zahvaćanje u sklopu seronegativnih spondiloartropatija. U tim stanjima vrijednost reumatskog faktora u krvi je unutar referentnih vrijednosti, što je razlika od reumatoidnog artritisa pa se ne ubraja u degenerativne promjene.

Širok je raspon čimbenika i događaja koji mogu uzrokovati sakroileitis, uključujući:

 • traumatske ozlijede – nagla ozljeda ili udarac koji se može pojaviti kod prometnih nesreća ili kod pada.
 • trudnoća – sakroilijakalni zglobovi moraju se opustiti i raširiti kako bi mogao izdržati porođaj. Dodatna težina i promjena načina hoda tijekom trudnoće može uzrokovati dodatno opterećenje na tim zglobovima i može dovesti do njihovog pretjeranog trošenja.
 • infekcija – u rijetkim slučajevima, sakroilijakalni zglobovi se mogu zaraziti.

Jednostrana upala, najčešće je infektivna, a uzročnici su: Kochov bacil, Salmonella i Brucella.

Sakroileitis – simptomi

Bol povezana sa sakroileitisom često se pojavljuje u glutealnoj regiji i donjem dijelu leđa (križa). Također može zahvatiti donje ekstremitete, prepone i stopala.

Očituje se bolovima u donjem dijelu leđa (križima), s obje strane, uz središnju crtu leđa, a neposredno iznad stražnjice. 

Ujutro je izražena ukočenost u tom području koja se nakon razgibavanja i vježbanja povlači.

Obostrani sakroileitis najčešće je početna promjena kod ankilozantnog spondilitisa, koja je na oba zgloba (obično podjednako) izražen, isprva erozivan, a kasnije zglobovi srastu.

Sa sakroileitisom bol se može povećati kod:

 • dužeg stajanja,
 • penjanja uz stube,
 • prenošenja veće težine na jednu nogu nego na drugu,
 • trčanja,
 • pravljenja velikih razmaka u hodu (koraka).

Sakroileitis – dijagnoza

Ako sumnjate na sakroileitis, trebali biste otići liječniku.

Dijagnoza se postavlja:

 • fizikalnim pregledom,
 • rendgenskom slikom (pod posebnim kutom) i
 • scintigrafski (pomoću radiofarmaka koji se nakupljaju u kostima – osteotropni radiofarmaci, prikazuju se kosti i zglobovi).

Liječnik će napraviti fizikalni pregled te pokušati utvrditi uzrok vaše boli pritiskom na mjesta na bokovima i stražnjici.

Liječnik će vrlo vjerojatno pomicati vaše noge u određenim smjerovima kako bi provjerio radi li se o sakralnoj boli.

Liječnik može zatražiti snimke zdjelice – kako bi se moglo vidjeti oštećenje sakralnog zgloba, a može preporučiti magnetsku rezonancu kako bi se izradila detaljna slika presjeka kostiju i mekih tkiva.  

Sakroileitis – liječenje

Tip tretmana koji će vam liječnik preporučiti ovisi o znakovima i simptomima koje imate, kao i mogućem uzroku sakroileitisa.

Liječi se ovisno o osnovnoj bolesti (nesteroidni antiflogistici, antibiotici).

Ovisno o uzroku boli, liječnik će preporučiti:

 • antibiotike.
 • lijekove protiv bolova (analgetike) – ako obični lijekovi protiv bolova nisu dovoljni, liječnik može prepisati i jače lijekove koji se dobiju na recept.
 • mišićne relaksante– lijekovi poput cyclobenzaprina (Flexeril, Amrix) mogu pomoći u smanjivanju grčeva mišića koji su često povezani sa sakroileitisom.
 • TNF inhibitori – inhibitori nekroze tumora poput etanercepta (Enbrel), adalimumab (Humira) i infilximab (Remicade) često pomažu u borbi protiv sakroileitisa.

Vaš liječnik ili fizioterapeut može vam pomoći u učenju više vrsta vježbi za istezanje kako bi održali fleksibilnost zglobova kralježnice. Isto tako vam mogu pomoći u učenju vježbi snage kako bi dodali mišićima dodatnu stabilnost.

Sakroileitis – operacija i ostali postupci

Ako ostale metode nisu ublažile bol, liječnik može preporučiti:

 • Primjenu blokada (injekcija u zglob) – kortikosteroidi se mogu ubrizgati direktno u zglob kako bi se smanjila upala i bol. No, možete dobiti samo nekoliko injekcija u zglob godišnje jer steroidi mogu oslabiti kosti zgloba i tetive.
 • Električna stimulacija – usađivanje električnog stimulatora u krsnu kost može pomoći u smanjivanju boli uzrokovane sakroileitisom.
 • Denervacija radiofrekvencijom – energija radiofrekvencije može oštetiti ili uništiti živčana tkiva koja uzrokuju bol.

Sakroileitis – vježbe

Vježbe koje vam donosimo u nastavku, nemojte primjenjivati bez konzultacije s liječnikom jer se vrlo lako može dogoditi da jednostavno ostanete u nekom od položaja ako ste krivo izvodili vježbu. Svako vježbanje pa tako i ovo uvjetovano je kontrolom određenih mišića koji preuzimaju ulogu umjesto nekih zglobova ili drugih mišića koji su oštećeni.

Ove vježbe trebale bi vam pomoći u otklanjanju boli u donjem dijelu leđa. Mnoge od ovih vježbi imaju svoje korijene u pilatesu i jogi, stoga se možete raspitati oko individualnog trenera koji će prilagoditi vježbanje vašim potrebama.

Sakroileitis - vježba 1

1. Za izvođenje ove vježbe najprije se ispružite te udahnite i izdahnite nekoliko puta. Potom polako privlačite jednu pa drugu nogu izmjenjujući ih u ovom položaju. Udahnite kada nogu privlačite i izdahnite kada ste ju privukli. Kada koljeno privučete prsima – ostanite u tom položaju desetak sekundi. Nastavite ovu vježbu dok ne izvršite 10 ponavljanja po nozi.

Sakroileitis - vježba 2

2. Ovu vježbu ponavljajte na jednak način kao i prethodnu – isti tempo disanja i jednaki broj ponavljanja. Uzmite si pauze između ponavljanja kako biste se odmorili. Budući da ova vježba može izazvati mnogo jaču bol u leđima, nego prethodna, – prilikom izvođenja trebate biti precizniji. Ako nastupi bol koja je na granici podnošljivog – prestanite vježbati.

Sakroileitis - vježba 3

3. Rotacija koljena u stranu. U rotiranom položaju ostanite do 10 sekundi, vratite se u početni položaj (odmorite) te potom rotirajte vaše noge u drugu stranu. Prilikom izvođenja ove vježbe moguće je osjetiti pucketanje u kralježnici.

Sakroileitis - vježba 4

4. Ova vježba pomoći će vam kod jačanja mišićnog tonusa u gluteusu i donjem dijelu leđa. Pri izvođenju ove vježbe ruke zadržite priljubljenima uz tijelo, a dlanove zadržite na podu. Stisnite stražnjicu i podignite kukove od tla kako bi trup postigao dijagonalni izgled kao na priloženoj fotografiji. Zadržite se u ovom položaju 5 sekundi te se vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

Sakroileitis - vježba 5

5. Lagano se okrenite na trbuh. Lagano se rukama podižite tako da vam gornji dio tijela postane uspravan kao na fotografiji. Zdjelicu i noge zadržite na tlu. Držite tijelo u ovoj poziciji 30 sekundi, a nakon toga nastavite lagano kliziti prema dolje. Ovu vježbu ponovite 3 puta.

Nikako ne biste trebali činiti…

Kao i kod svake boli u tijelu, tako i kod ove postoje određeni rizici te se nekim aktivnostima jednostavno ne biste trebali izlagati, barem ne u periodu kada se bol pojavila ili tijekom trajanja terapije.

Preporučujemo vam gore navedene vježbe – uključujući i one koje će vam pokazati terapeut. 

 • Nemojte sjediti duže od pola sata bez pauze, a ista stvar vrijedi i za stajanje.
 • Pripazite kako sjedite – neke površine za sjedenje su niže te može doći do neprirodnog savijanja leđa koje može izazvati bolove.
 • Izbjegavajte vježbe koje uključuju puno uvijanja s kukovima (kao što su golf i tenis). 
 • Izbjegavajte dizati terete teže od 5 kilograma, no ako ih i podižete, odrađujte to ispravnim leđima i podižite teret na taj način. 
 • Nipošto se nemojte baviti grupnim sportovima (kao što su košarka ili nogomet) jer može doći do padova koji mogu dodatno oštetiti kralježnicu.
 • Nemojte se voziti biciklom duže od pola sata dnevno jer vožnja biciklom može izazvati dodatni pritisak na sakralne zglobove (zbog položaja u kojem se nalazite dok vozite – leđa nisu u ravnom/ispravnom položaju). 
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.31 / 5   42

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sakroileitis, bol u straznjici, sakroilijakalni zglob, sakroileitis simptomi, sakroileitis prehrana, bolovi u stražnjici, sakroiliitis simptomi, sakroilijakalnih zglobova, sakroileitis liječenje, upala sakroilijakalnih zglobova, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu