Razlike koje je važno znati: Žene i muškarci drugačije percipiraju seks, ali postoji rješenje za obostrano zadovoljstvo

Žene i muškarci drugačije percipiraju seks

Svaka osoba ima svoje viđenje i preferencije po pitanju seksa. Međutim, općenito, muškarci i žene različito gledaju na seks i uživaju u njemu iz različitih razloga. Dok je jednoj strani seks primarna aktivnost oko koje osoba gradi romantičnu vezu, drugoj strani je ponekad to sporedni faktor koji je samo jedan od komadića slagalice dobre veze. Razlike u percepciji seksa za muškarce i žene ponekad su velike, ali to ne mora značiti da nije moguće naći zlatnu sredinu u kojoj su obje strane zadovoljne.

U nastavku otkrijte kako muškarci, a kako žene percipiraju seks, stimulaciju, orgazam te kako reagiraju na seksualne podražaje.

Koliko često misle na seks muškarci, a koliko žene?

Iako starija istraživanja pokazuju da nema prevelike razlike u tome koliko često oba spola razmišljaju o seksu, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Bulletin pokazalo je da ipak ima razlike. Analiza rezultata 211 studija o seksualnom nagonu pokazala je da muškarci u prosjeku imaju znatno jači seksualni nagon od žena.

Muškarci češće razmišljaju i maštaju o seksu, češće doživljavaju seksualne osjećaje i češće se upuštaju u samozadovoljavanje od žena.
Žene na seks gledaju kao na aktivnost koja podržava vezu i emocionalno zbližava
FOTO: Shutterstock

Percepcija seksa

Za početak, muškarci na seks gledaju više fizički i uživaju u njemu zbog fizičkog užitka koji doživljavaju. To je i razlog zašto su skloni seksu dati prednost nad ostalim događajima u vezi u usporedbi sa ženama.

Žene na seks gledaju kao na aktivnost koja podržava vezu i emocionalno zbližava. Mogu se osjećati sigurno u svojoj vezi dok su uključene u seks, uživaju u seksu i zbog fizičkih užitaka, ali mogu više naglašavati emocionalne dobrobiti.

Stimulacija i orgazam

I muškarci i žene doživljavaju orgazme, ali na malo drugačije načine. Muški orgazmi su kraći i intenzivniji, dok žene doživljavaju dulji i dublji vrhunac. Kao i drugi aspekti seksa, orgazmi su obično fizički orijentirani za muškarce i emocionalno orijentirani za žene. Također, moguće je da žene dobiju zadovoljstvo bez orgazma, dok kod muškaraca to nije moguće – njima je potreban orgazam da bi osjetili zadovoljstvo.

Muškarci i žene također imaju različite stimulacije tijekom seksa. Muškarcima je stimulacija vezana uz vizualni doživljaj i mirise, a svi su podražaji usredotočeni na tijelo. Žene, s druge strane, apeliraju na dodir, stavove, postupke i riječi. Stimulacije su, za razliku od muškaraca, više usredotočene na njihovog partnera kao osobu nego na samo tijelo.

Reakcije na seksualne podražaje

U većini slučajeva muškarci su oni koji se brže uzbude, iniciraju seks i teško ih je omesti tijekom seksualne aktivnosti. S druge strane, ženama obično treba više vremena, bilo da se radi o seksualnom uzbuđenju ili trajanju seksa. Također, obično reagiraju na mušku inicijativu i lako ih je omesti tijekom seksualnih aktivnosti.

U većini slučajeva muškarci su oni koji se brže uzbude, iniciraju seks i teško ih je omesti tijekom seksualne aktivnosti
FOTO: Shutterstock

Kako seks učiniti ugodnim za oboje?

S obzirom na to da se muškarci i žene razlikuju u percepciji seksa, važno je znati ove razlike i pronaći način da i vi i vaš/a partner/partnerica budete zadovoljni. Način na koji možete otkriti kako zadovoljiti svojeg partnera ili kako da vas partner bolje zadovolji je vrlo jednostavan – a to je razgovor.

Ako je jedna strana zadovoljena, a druga nije, važno je razgovarati o vašim preferencijama, užicima i prioritetima u seksu. Razgovarajte o tome:

  • što radite tijekom seksa i što to znači
  • što želite od seksa
  • što volite, a što ne volite
  • kada je najbolje vrijeme za seks, a kada ne želite seks
  • koje su vaše fantazije i sl.

Također, poželjno je pričati o seksu i izvan spavaće sobe. Ne samo da ćete si međusobno pomoći samo po pitanju seksa, već ćete razgovorom i graditi svoju romantičnu vezu općenito.

Razgovor o vezi bez spominjanja seksa može poboljšati sveukupno zadovoljstvo vezom, iako samo po sebi nije u korelaciji sa seksualnim zadovoljstvom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Frankenbach, J. i sur. (2022). Sex drive: Theoretical conceptualization and meta-analytic review of gender differences. Psychological Bulletin, 148(9-10): 621–661.
  2. Jackson, J. (2018). Men V. Women: Different Views of Sex. Project Bold Life.
  3. Sine, R. (2011). Sex Drive: How Do Men and Women Compare? MedicineNet.

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu