Otkrivanje muške neplodnosti pametnim telefonom

neplodnost muskarci

Milijuni parova ne mogu ostvariti svoju želji za djecom. U polovici slučajeva “krivac” za ovu situaciju je muškarac. Muška neplodnost često ostaje neprepoznata zbog niza socioekonomskih čimbenika, primjerice stigmatizacije, visokih troškova testiranja i nedostupnosti laboratorija.  Jednostavan test će ubuduće muškarcima olakšati ispitivanje sperme u intimi vlastita doma.

Kako javlja američki stručni časopis Science  Translational Medicine, muškarci će uskoro moći na jednostavan način, uz pomoć pametnog telefona, utvrditi kvalitetu svoje sperme. Potpuno diskretno, u ambijentu vlastitog doma, lakoćom kojom se primjerice ispituje postojanje trudnoće iz urina žene.

Za mnoge muškarce je izrada spermiograma u ovlaštenim ustanovama vrlo neugodna. “Muškarac mora predati uzorak sperme najčešće u bolničkoj sobi, pritom često osjećajući stres, zbunjenost, razočaranje i poniženje” rekao je voditelj istraživanja Dr. Hadi Shafiee s Harvardskog medicinskog fakulteta. “Željeli smo ponuditi test plodnosti muškarca koji je jednostavan i dostupan poput kućnog testa na trudnoću,” 

Nalaz sperme gotov u pet sekundi

test plodnosti muskarca

Sustav za ispitivanje muške plodnosti priključuje s na pametni telefon Uzorak svježe sperme se prebaci na jednokratni čip koji se umetne u plastični uređaj, priključen na smartfon. U manje od pet sekundi kamera smartfona će ispitati koncentraciju i pokretljivost spermatozoida. Prethodno skinuta aplikacija će voditi korisnika kroz primjenu.

Kad dobije odobrenje za proizvodnju i distribuciju, cijeli sustav bi mogao stajati manje od 100 kn.

Pouzdanost kućnog ispitivanja

Testiranja 350 uzoraka sperme su pokazala da sustav zadovoljava kriterije Svjetske zdravstvene organizacije. S pouzdanošću od 98 posto otkrio je uzorke s manje od 15 milijuna spermatozoida u mililitru i/ili udjelom pokretljivih spermatozoida manje od 40 posto.

Mogućnost provjere učinka vazektomije

Još jedno područje primjene novog uređaja bi mogla biti kontrola uspješnosti obavljene vazektomije – zahvata trajne kontracepcije kojim se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji. Kako bi se provjerio učinak ove operacije, osobe koje su se podvrgle zahvatu moraju tijekom nekoliko tjedana redovito kontrolirati je li njihova sjemena tekućina zaista u potpunosti slobodna od spermatozoida. Bit će velika prednost kada to pacijent bude mogao ispitati kod kuće, bez odlaska u medicinsku ustanovu.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu