Problemi s oplodnjom? Svakodnevni seks u plodnim danima  ne odmaže

oplodnja

Parovima koji imaju problema sa začećem obično se savjetuje da tijekom plodnih dana imaju spolni odnos svaki drugi dan. Je li ta metoda zaista uspješnija od svakodnevnog seksa?

Kada je kvaliteta sperme najbolja za oplodnju? S jedne strane, nakon duže apstinencije od ejakuliranja, količina i gustoća spermija je znatno povišena, što povećava mogućnost oplodnje. S druge strane, reaktivni kisikovi radikali uzrokuju oksidativni stres uslijed kojega se kod spermatozoida javljaju strukturna oštećenja DNA, a to umanjuje šanse za uspješnu oplodnju.

Seks svaki, ili svaki drugi dan?

Istraživanje koje je 2016. proveo Dr. Ashok Agarwai iz Clevelanda ne dokazuju da se kraćim intervalima spolnih odnosa dobivaju bolji rezultati, ali, u svakom slučaju, oni nisu lošiji kod svakodnevnog snošaja (koitusa) u odnosu na spolne odnose svaki drugi dan.

Međutim, učestalija frekvencija spolnih odnosa bi općenito mogla poboljšati šanse za oplodnju.

Oligozoospermija, smanjen broj spermija

U ovom istraživanju su sudjelovali muškarci s normalnim brojem spermatozoida, pa se njegovi rezultati ne odnose nužno i na muškarce s oligozoospermijom. Oligozoospermija je pojava smanjenog broja spermija u mililitru sjemena, ispod vrijednosti od 20 milijuna.

oplodnja

Ispitivanje donirane sperme

U nastavku ovog istraživanja, znanstvenici okupljeni oko Dr. Sorena Kelhanija sa Sveučilišta u Salt Lake Cityju  su ispitali podatke o 12.000 donatora čija kvaliteta sperme je rutinski pregledavana od 2002 do 2013 godine. Donatori su, između ostaloga, morali navesti koliko su dana prije ejakulacije apstinirali.

spermiji oplodnja

Donatori su podijeljeni u dvije skupine. Onih s oligozoospermijom je bilo oko 2.000, (16,5%) dok je ostatak imao dovoljan broj spermija u mililitru sjemena.

Udjel pokretnih spermija i vitalnost

U obje skupine je dužinom trajanja apstinencije rastao volumen ejakulata. Kod onih s normalnim brojem spermija, rasla je i gustoća i broj spermija. Također, povećao se ukupan broj pokretnih spermija sa 122 milijuna nakon do dva dana apstinencije na 194 milijuna nakon osam i više dana. Ostali parametri poput udjela pokretnih spermija i njihova vitalnost su bili nešto oslabljeni.

U skupini s oligozoospermijom dužinom apstinencije su značajno opadali ostali parametri. Vitalnost spermija je nakon dva dana apstinencije iznosila 39% a nakon pet do sedam dana 33%. Udjel pokretnih spermija je pao s 38% nakon dva dana apstinencije na 27% nakon osam ili više dana.

Duža apstinencija kod oligozoospermije značajno pogoršava kvalitetu sperme pa bi se u takvim slučajevima trebalo s rezervom uzeti uobičajene preporuke o dva do sedam dana apstinencije kod problema s oplodnjom .

Apstinencija prije umjetne oplodnje

Kod naprednih metoda umjetne oplodnje poput ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) i IMSI (Intracytoplasmic Morphologically-selected Sperm Injection), kod kojih je važnost kvalitete ispred kvantitete, valjalo bi preferirati kraće periode apstinencije prije davanja sperme za oplodnju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu