Meditacija na Maldivima i Baliju

Bali - daleka putovanja

Ako želite pobjeći iz svakodnevice, zaboraviti na sve svoje brige i jednostavno se usredotočiti na opuštanje, spa odmor na jednom od otoka Indijskog oceana je obavezan. Opuštanje, masaže, baš kao i sve vrste spa tretmana razmazit će vas i trenutno ukloniti sav stres pa ćete izgledati i osjećati se zdravije i sretnije.

More je jedna od najvećih atrakcija bilo kojeg spa centra u Indijskom oceanu. Pomislite samo na netaknute bijele, pješčane plaže, pjenušavo tirkizno more, kao i veličanstveno Sunce tijekom cijele godine i shvatit ćete zašto toliko ljudi posjećuje ova nevjerojatna mjesta.

Prepustite se vrhunskoj opuštajućoj masaži u sobi za tretmane koja gleda preko zapanjujućeg obzora, nazočite jogi na plaži ili uživajte u bezbrojnim drugim jedinstvenim iskustvima koja će zasigurno učiniti vaš odmor opuštajućim.

Egzotična putovanja

Savršeno za one koji možda idu na medeni mjesec ili čak na obiteljski odmor, mnogi od najboljih spa centara na otocima Indijskog oceana obično su smješteni u raskošnim vilama koje nude mnoštvo sadržaja i aktivnosti koje će vas zabavljati. Ovi spa centri nude ponešto za svakoga, kombinaciju fantastičnih spa tretmana, luksuznih odmarališta i naravno, prelijepu lokaciju koja će učiniti da se osjećate kao da ste odlutali u raj.

Dakle, bez obzira idete li isključivo na spa odmor ili kao dio općeg odmora, meditacija vas tamo neće razočarati. Bilo da ste nepokolebljivi ratnik za zdravlje ili početnik u potrazi za duhovnošću, postoje brojni načini na koje možete ostvariti zen na otocima Indijskog oceana. Upravo ti otoci su središte prosvjetljenja, mjesto gdje je meditacija odgovor na pitanje kako uspostaviti mir, kako imati sretan i ispunjen život. Meditacija je tamo način života.

Maldivi – spa i meditacija

Apsolutni raj na otoku: tirkizno more, čist bijeli pijesak – ova ekskluzivna grupa otoka nudi neke od najboljih ljetovališta na svijetu. Zavalite se, upijajte Sunce i uživajte u svom životu!

Maldivi - masaže

Opustite se i obnovite raskošnim tretmanima lica, masažama ili jednostavno vježbajte jogu. Spa centri prate holističku filozofiju i nude azijske inspirativne tretmane. Dostupni su programi za detoksikaciju i održavanje ravnoteže života, a lječilišta često imaju stručnjake i instruktore iz cijelog svijeta. Razmazite se toplom vodom Indijskog oceana i istražite podvodni svijet s nevjerojatnim ronjenjem i ronjenjem na dah.

Maldivi - ronjenje na dah
Foto: Unsplash

Maldivi imaju neke od najpopularnijih i najboljih hotela sa SPA programom: Velaa Private Island 6*, Anantara Dhigu Resort 5*, Sun Siyam Iru Fushi 5*, Velassaru Maldives 5*, Conrad Rangali Island 6* itd.

Međutim, sinonim za meditaciju u Indijskom oceanu je ipak Bali.

Bali – kako pronaći unutrašnji mir?

Bujne prašume, hinduistički hramovi, studiji za jogu i meditaciju, saune i organski restorani. Ubud na Baliju odavno je duhovno i prirodno utočište wellnessa. I dok je ovaj “otok bogova” nadaleko poznat kao egzotična, daleka turistička destinacija, čari ovog zen planinskog grada još uvijek su poznati samo nekolicini.

Prirodne ljepote ovog područja predstavljaju idealno okruženje za mnoštvo aktivnosti koje su usmjerene na dobrobit zdravlja. Film “Jedi, moli, voli” je djelomično sniman u Ubudu i baš taj film je stavio ovaj mali grad na međunarodnu turističku kartu te privukao novi val putnika.

Meditacija igra značajnu ulogu u svakodnevnom životu Balinežana – od kojih su svi učili meditirati tijekom molitve od ranog djetinjstva – ovladavanje ovim drevnim stanjem uma zahtijeva ozbiljnu praksu. Srećom, u Ubudu ima mnogo meditacijskih centara i tečajeva: tibetanska meditacija zvuka, meditacija čakri, tiha meditacija itd.

Bali - joga

Uslijed današnje hiperpovezane kulture 24/7, u Ubudu je praksa da se pomogne vraćanju harmonije, izliječi um, smanji stres i umor. Kome nije potrebno nešto od toga?

Razmazite sebe

Bali je poznat po svojim nevjerojatnim spa tretmanima i masažama, ali u Ubudu mnogi tretmani nadilaze površinu i zauzimaju holistički pristup. Zaista, Ubud je bio povijesno poznato izvorište mnogih ljekovitih biljaka, kao i baza za energetske iscjelitelje. Čak i njegovo ime potiče od riječi “ubad” što znači “medicina”.

Jedna od najboljih sauna gdje ćete doživjeti autentičnost Balija je Mandapa, Ritz Carlton Reserve 5*. Smješten uz rijeku Ajung usred bujne džungle u Ubudu, to je tek treći rezervat Ritz Carlton na svijetu. Dizajniran da nalikuje lokalnom selu u minijaturi, smještaj s 5 zvijezdica koji se nalazi između hrama i terasa rižinih polja, a svaka vila ima privatne bazene i duboke kade sa zadivljujućim pogledom.

Bali

Spektar alternativnih tretmana s toplinskom energijom leži izvan fizičkog, ciljajući na emotivno i duhovno zdravlje. Odlikuje se ritualom uljne aromaterapije koji traje 2 sata, a koji za cilj ima uravnoteženje i oslobađanje od negativnih emocija.

Drugi favoriti su reiki – prijenos energije iz davaoca koji promovira osjećaj sigurnosti i blagostanja te akupunktura, koja koristi tanke igle za stimulaciju energije (poznato kao “QI” tok). Kao i jedan na jedan komunikacija s nekadašnjim budističkim monahom.

Malo dalje od grada (na 10-ak minuta od centra) Four Seasons Sayan utjelovljuje mir po kojem je Ubud poznat. Smješteno u klisuri džungle, odmaralište se prostire na 18 jutara – to je mjesto gdje je Julia Roberts ostala na snimanju “Eat, Pray, Love”. Komponentu duhovnog blagostanja pokriva Spa Sacred River s unutrašnjom jogom (posebno je popularna anti-gravitacijska joga), meditacijom i životnim govorima rezidentnog mentora wellnessa i bivše budističke monahinje Ibu Fera. Dostupan unutar grupnih ili individualnih seansi, Ibu vodi razgovore o razvoju ljubavi i suosjećanju te otkrivanju tog neuhvatljivog stanja bića: sreće.

Balinežanski naglasak na ravnoteži je u velikoj mjeri u skladu s praksom joge, a suvremeni putnici u Ubudu imaju mnoštvo opcija kao što su:

  • poboljšanje fleksibilnosti,
  • cirkulacije,
  • poravnanja i
  • razvoja snage.

Nesumnjivo, najpoznatiji studio u gradu je Yoga Barn. Mandapi je također omiljen zahvaljujući širokom spektru joge i specifičnih stilova asana, uključujući restorativni, dinamični, napredni te pozdrav Suncu.

Bali

Ako ste na Baliju u ožujku, posjetite Bali Spirit Festival. Na festivalu se okuplja oko 7000 istomišljenika, entuzijasta joge i instruktora iz cijelog svijeta koji se upuštaju na petodnevni “put” od preko 200 radionica joge, duhovnog blagostanja, liječenja i disanja.

Najbolji hoteli sa Spa centrima na Baliju su: St. Regis Bali Resort 6*, Kamuela Villas & Suites, Sanur 5*, Grand Hyatt Bali 5*, The Ritz Carlton 6* i mnogi drugi.

Indijski ocean sa svim svojim blagodatima i otocima koji su raspršeni u njemu, kao koraljne oči, sami po sebi su mjesto na kojima dah zastaje od prirodne ljepote. Putovanja na ovakva daleka mjesta najčešće nas vodi do nas samih. A to je i cilj mnogih putovanja, zar ne?

Bob Dylan je zaista lijepo rekao: “Relax, take your time. Settle down.(Opusti se, uzmi vremena. Smjesti se.)

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu