Sigurnija cjepiva uz pomoć elektrona

cijepljenje

U proizvodnji cjepiva, uobičajeno se uzročnike bolesti umrtvljuje kemijskim sredstvima. Istraživači su sada krenuli drugim putem, ozračuju ih snopovima elektrona i tako nastoje dobiti jeftinija i sigurnija cjepiva.

Iako se mišljenja o koristi i opasnostima cijepljenja jako razlikuju, ostaje činjenica da je cijepljenje kao javnozdravstvena mjera najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća i jedna od najučinkovitijih mjera prevencije obolijevanja od zaraznih bolesti. Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.

Ubijanje uzročnika kemijskim sredstvima

Najveći dio cjepiva protiv virusnih bolesti djeluje pomoću mrtvih stanica uzročnika. Tako virus više ne može naškoditi cijepljenoj osobi, ali ga imunološki sustav prepoznaje i proizvede antitijela te time pruža učinkovitu zaštitu.

Protivnici cijepljenja se često pozivaju na kemikalije koje se koriste za ubijanje virusa i sadržane su u cjepivima. Osobito je u žiži otrovni i kancerogeni formaldehid.

virus

Poliovirus u formaldehidu

Kako bi se umanjio rizik za ljude i okoliš, kemikalije za ubijanje virusa se koriste jako razrijeđene. Uzročnici bolesti se stoga moraju dugo izlagati djelovanju ovih sredstava, kako bi sa sigurnošću mogli biti iskorišteni u proizvodnji cjepiva. Primjerice, virus dječje paralize, poliovirus, mora biti tretiran formaldehidom oko dva tjedna. Osim što to predstavlja gubitak u tehnološkom procesu, formaldehid napada proteine virusa koji sudjeluju u izgradnji antitijela te tako slabi učinkovitost cjepiva.

Zračenje niskoenergetskim elektronima ubija viruse i bakterije u manje od jedne sekunde

Znanstvenici njemačkog Fraunhofer Instituta rade na razvoju obećavajuće alternative kemijskom postupku umrtvljenja virusa. Uzročnici bolesti se zrače niskoenergetskim elektronima. Umjesto višednevnog ili višetjednog izlaganja kemikalija, virusi i bakterije se ubijaju u vremenu kraćem od sekunde.

molekula

Cjepivo bez otrovnih kemikalija

Novi postupak bi, s jedne strane, značio jednostavniju, bržu i jeftiniju proizvodnju. S druge strane, elektroni uništavaju samo nukleinsku kiselinu virusa i bakterija, dok njihovi proteini, važni za zaštitno djelovanje cjepiva, ostaju netaknuti. I naravno, tako proizvedeno cjepivo ne bi sadržavalo otrovne kemikalije.

Tehnološki proces proizvodnje cjepiva na ovaj način nije jednostavan. Razvoj prototipa uređaja za proizvodnju se financira sredstvima dobivenim iz Zaklade Billa i Melinde Gates u koju je utemeljitelj Microsofta Bill Gates uložio više od 38 milijardi dolara.

Cjepiva s manje mogućih štetnih posljedica, proizvedena na nov način, mogla bi krenuti u redovnu proizvodnu tek za oko pet godina. To će vjerojatno izbiti dosta argumenata protivnicima cijepljenja.

Na samo za cjepiva, uporaba i kod Ebole

Tehnološki postupak zračenja elektronima će imati i širu uporabu od same proizvodnje cjepiva. Primjerice, uzorci krvi oboljelih od Ebole će se nakon zračenja moći bezopasno koristiti za analizu u biokemijskim laboratorijima, bez rizika zaraze osoblja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sigurnija cjepiva uz pomoć elektrona

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.