Zagađen zrak čini ambroziju agresivnijim alergenom

zagađenost zraka

Pelud ambrozije je već sama po sebi vrlo jak alergen koji pogađa više od 10% stanovništva. Pet do deset zrnaca peludi u kubnom metru zraka, dovoljno je da izazove alergijske tegobe. Kod trava, potrebno je pet do deset puta više peludi za isti učinak.

Prema najnovijim istraživanjima znanstvenika s minhenskog instituta Helmholtz Zentrum, alergijsko djelovanje ambrozije znatno je pojačano u sredinama s većim zagađenjem zraka.

Ispitivanje je provedeno na način da je biljka Ambrozije izlagana različitim koncentracijama dušikovog dioksida (produkt izgaranja motornih goriva) u svim fazama vegetacije. „Naši podaci pokazuju da stres koji NO2 uzrokuje biljki, mijenja sastav proteina u peludu“ riječi su prvog autora članka Dr. Fengh Zhaoa. Različiti oblici poznatog alergena Amb a 1 su bili znatno povišeni. Pelud biljaka tretiranih NO2 vezivala  se znatno čvršće na specifična IgE antitijela osoba alergičnih na ambroziju, što je čest početak alergijske reakcije kod čovjeka.

ambrozija-uz-cestu

Povod ovom istraživanju je bilo opažanje da ambrozija koja raste uz autoceste, izaziva znatno jače i češće alergijske reakcije od biljaka koje se nalaze daleko od automobilskog prometa.

„Moramo računati da će već ionako agresivna pelud ambrozije zbog zagađenja zraka u budućnosti uzrokovati još jači alergijski potencijal peludi“ zaključak je voditeljice ispitivanja, Dr. Ulrike Frank.

Više informacija o ambroziji možete pročitati u članku “Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome”.

Članak uređen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zagađen zrak čini ambroziju agresivnijim alergenom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.