Zagađen zrak čini ambroziju agresivnijim alergenom

zagađenost zraka

Pelud ambrozije je već sama po sebi vrlo jak alergen koji pogađa više od 10% stanovništva. Pet do deset zrnaca peludi u kubnom metru zraka, dovoljno je da izazove alergijske tegobe. Kod trava, potrebno je pet do deset puta više peludi za isti učinak.

Prema najnovijim istraživanjima znanstvenika s minhenskog instituta Helmholtz Zentrum, alergijsko djelovanje ambrozije znatno je pojačano u sredinama s većim zagađenjem zraka.

Ispitivanje je provedeno na način da je biljka Ambrozije izlagana različitim koncentracijama dušikovog dioksida (produkt izgaranja motornih goriva) u svim fazama vegetacije. „Naši podaci pokazuju da stres koji NO2 uzrokuje biljki, mijenja sastav proteina u peludu“ riječi su prvog autora članka Dr. Fengh Zhaoa. Različiti oblici poznatog alergena Amb a 1 su bili znatno povišeni. Pelud biljaka tretiranih NO2 vezivala  se znatno čvršće na specifična IgE antitijela osoba alergičnih na ambroziju, što je čest početak alergijske reakcije kod čovjeka.

ambrozija-uz-cestu

Povod ovom istraživanju je bilo opažanje da ambrozija koja raste uz autoceste, izaziva znatno jače i češće alergijske reakcije od biljaka koje se nalaze daleko od automobilskog prometa.

„Moramo računati da će već ionako agresivna pelud ambrozije zbog zagađenja zraka u budućnosti uzrokovati još jači alergijski potencijal peludi“ zaključak je voditeljice ispitivanja, Dr. Ulrike Frank.

Više informacija o ambroziji možete pročitati u članku “Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome”.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu