Čaj od kadulje za grlo i ispiranje usta

Sok od kadulje

Kadulja ili žalfija na latinskom se zove Salvia officinalis i jedna je od najljekovitijih biljaka mediteranskog podneblja. Istraživanja pokazuju da kadulja sadrži preko 50 spojeva koji zajedno imaju snažno ljekovito djelovanje.

Osim kao lijek, koristi se i kao začin, a njen aromatičan okus velika je prednost kada se priprema kao čaj.

U nastavku članka pročitajte sve o pripremi i ljekovitosti čaja od kadulje.

Kadulja – uzgoj

Premda je kadulja prvenstveno mediteranska biljka koja najbolje uspijeva uz more, možete je uzgojiti i na kontinentalnom tlu.To je višegodišnja biljka s lijepim srebrnkastim listovima i plavim ili ljubičastim cvjetovima

Nije osjetljiva na sušu, ali mlade biljke ne podnose dobro mraz i treba im nešto više vlage, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Priroda i biljke.

Postoje dva načina uzgajanja kadulje, iz sjemena i vegetativno.

Ako kadulju uzgajate iz sjemena, najprije je zasadite u posudicama za cvijeće, a tek onda presadite u vrt. Pobrinite se da biljka ima dovoljno sunca i da je zasađena na suhom i pjeskovitom tlu koje joj najbolje odgovara.

Ako kadulju uzgajate vegetativno, jednostavno odrežite desetak centimetara duge grančice od odrasle biljke, stavite ih u vodu i pričekajte desetak dana da puste korijenje. Nakon toga kadulju možete posaditi u zemlju.

Listovi kadulje beru se u proljeće ili ljeto. Nakon berbe potrebno ih je osušiti na tamnom mjestu koje se mora redovito provjetravati. Kad listovi postanu potpuno suhi, spremite ih u staklene posude ili papirnate vrećice i koristite kao čaj ili začin.

kadulja
Foto: Photospin

Kadulja – ljekovita svojstva

Jedna žličica suhe kadulje, kako navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today, sadrži:

 • 2 kalorije,
 • 3 grama magnezija, 1 gram fosfora, 7 grama kalija,
 • 2 mikrograma folata,
 • 24 mikrograma beta – karotena,
 • 12 mikrograma vitamina K,
 • 41 internacionalne jedinice vitamina A.

Osim navedenog, kadulja sadrži i aktivne biljne komponente koje imaju antioksidativne i protuupalne učinke na ljudski organizam. To su:

 • kamfor,
 • borneol,
 • bornil acetat,
 • kamfen,
 • 1,8 – cineol. 

Budući da kadulja djeluje antibakterijski, antiseptički, antivirusno, antimikotički i protuupalno, čaj od kadulje može se koristiti u liječenju čitavog niza bolesti i stanja, o čemu više možete pročitati ovdje.

Čaj od kadulje ili žalfije najpoznatiji je kao lijek za usta i grlo. Njime možete ublažiti:

 • upalu grla,
 • upalu krajnika,
 • upalu sinusa,
 • prehladu,
 • zubobolju,
 • upalu zubnog mesa,
 • herpes.

Čaj od kadulje djeluje kao antiseptik i smiruje upaljeno grlo. Da biste dobili maksimalni efekt, trebate kombinirati ispijanje i grgljanje čaja. Više o grgljanju možete pronaći u našem članku o grlobolji.

Kadulja se može koristiti i kao sredstvo za svježi dah pa s njom možete ispirati usta.

Kadulja posjeduje aktivne biljne spojeve koji djeluju antimikrobno te tako smanjuju incidenciju pojave patogenih spojeva u usnoj šupljini. Tako se može smanjiti pojava upalnih bolesti zublje šupljine i dentalnog plaka.

Antibakterijski efekt je ispitan u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Iranian Journal of Microbiology te je dokazan efekt ekstrakta kadulje na smanjenje pojave patogene bakterije Streptococcus mutans u usnoj šupljini ispitanika.

Kadulja cvijet
Foto: Photospin

Čaj od kadulje – cijena i gdje kupiti?

Čaj od kadulje može se kupiti u:

 • trgovinama,
 • ljekarnama,
 • drogerijama,
 • trgovinama zdravom hranom.

Može se nabaviti u rinfuzi ili u filtar-vrećicama.

Pakiranje od 20 filtar vrećica može se kupiti već za 11 kuna. Rinfuzna pakiranja obično sadrže 40 grama kadulje i stoje od 15 kuna na više.

Listovi kadulje pripremljeni za čaj mogu se kupiti i na veliko od domaćih proizvođača, a cijene se kreću od 40 kuna za kilogram.

Čaj od kadulje – priprema i konzumacija

Čaj od kadulje možete konzumirati na dva načina, kao topli napitak ili kao pripravak za grgljanje i ispiranje usta.

U prvom slučaju čaj treba biti blaži, a u drugom nešto jači. Na 2,5 dl vruće vode dovoljno je staviti 1 žličicu čajne mješavine za piće, ili 2 – 3 žličice za ispiranje usta.

Ako koristite kadulju u filtar vrećicama, za piće koristite 1, a za ispiranje usta 2 – 3 vrećice.

Kad se prelije vrućom vodom, čaj treba ostaviti da odstoji desetak minuta u poklopljenoj posudi. Ne ostavljajte čaj da stoji predugo, jer će postati pregorak i uzrokovati probavne tegobe.

Čaj od kadulje – nuspojave

Ako se koristi kao napitak, čaj od kadulje dobro je ograničiti na dvije šalice dnevno. Kod osjetljivih osoba može se pojaviti žgaravica ili osjećaj nelagode u želucu.

Priče o tome da je čaj od kadulje otrovan uglavnom su pretjerane, iako vrlo velike doze mogu prouzročiti probavne i druge tegobe. Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno.

Trudnica
Foto: Photospin

Čaj od kadulje u trudnoći se ne preporučuje. Izbjegavati ga trebaju i dojilje, jer smanjuje lučenje mlijeka. No, ako ste dojilja i imate upalu dojke (mastitis), čaj od kadulje može vam pomoći i ublažiti upalu. 

Osim trudnicama i dojiljama, čaj od kadulje nije preporučljiv za djecu mlađu od 12 godina te osobama koje boluju od epilepsije ili imaju visok tlak.

Ako često grgljate čaj od kadulje ili njime ispirete usta, zubi mogu blago potamniti. No, ne brinite, ova promjena je privremena i uglavnom nestane brzo nakon što prestanete koristiti čaj. Ukoliko vam zubi i dalje ostanu tamniji, probajte ih izbijeliti sodom bikarbonom ili prahom aktivnog ugljena.

Koji god oblik odabrali, ne konzumirajte čaj od kadulje dulje od 3 do 4 tjedna. Prije korištenja kadulje u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ljekovita kadulja. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Raman, R. (2018) 12 Health Benefits and Uses of Sage. Healthline.
 3. Ware, M. (2018) Everything you need to know about sage. Medical News Today.
 4. Grupa autora. (2015) The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. Iran J Microbiol. 7(3): 173–177.

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.60 / 5   40

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj od kadulje, kadulja čaj, kadulja kao lijek, kadulja ljekovitost, kadulja ljekovita svojstva, čaj od kadulje za grlo, čaj kadulja, kadulja za grlobolju, kadulja kao lijek za grlo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu