Spriječite alergiju na hranu kod djece

djeca dorucak

Kravlje mlijeko, soja, kikiriki, orašasti plodovi, jaja, pšenica, riba, školjke i sezam, najčešći su prehrambeni alergeni. Djeca čiji roditelji ili braća i sestre pate od alergija, osobito na kikiriki, imaju povećani rizik razvoja bolesti.

Kako je broj alergične djece u porastu (u SAD čak 18% u deset godina), roditelji si često postavljaju pitanje o mogućnosti prevencije alergijskih reakcija na hranu.

Odgovor na to pitanje daje studija objavljena u CMAJ (Canadian Medical Association Journal) u kojoj autori, Dr. Elissa Abrams i Allan Becker kažu: Ako se roditelji pitaju kako spriječiti nastanak alergije kod svoje djece, naš trenutni savjet je postupno uvođenje alergena u dobi od četvrtog do šestog mjeseca.

Nakon što su nutritivni alergeni uvedeni u prehranu, za održavanje tolerancije je važna redovita izloženost – djeca moraju redovito jesti takvu hranu.

Nedavno ispitivanje je pokazalo da rano uvođenje kikirikija u prehranu djece s visokim rizikom za razvoj alergije na hranu, umanjuje taj rizik za 80%. Ipak, kod djece s visokim rizikom alergije na kikiriki, potrebna je prethodna konzultacija s alergologom.

Ispitivanje, provedeno u nekoliko američkih i kanadskih medicinskih ustanova, potvrđuje da postoje jaki dokazi koji podržavaju uvođenje kikirikija u prehranu između 4. i 11. mjeseca života.

Prevencija alergije na hranu

Prethodne smjernice su preporučale izbjegavanje potencijalno alergenih namirnica do dobi od 12 do 36 mjeseci kod djece s visokim rizikom.

Za uvođenje novih namirnica, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje:

  • Uvoditi novu hranu svakih 3 do 5 dana na način primjeren dobi (da se izbjegne gušenje) .
  • Početi sa žitaricama te povrćem i voćem žute i narančaste boje
  • Uvesti jednu od potencijalno opasnih namirnica, ako ih beba dobro podnosi, u malim količinama (primjerice kravlje mlijeko, soja, jaja)
  • Uvesti visoko alergenu hranu u kući
  • Povećavati količine hrane tijekom nekoliko dana

„Dobro je dokumentirano da izbjegavanje alergenih namirnica nije zaštita od alergije na hranu“ tvrde autori ove studije. “Postoje jaki dokazi da rano uvođenje kikirikija u prehranu beba zapravo djeluje preventivno.“

Članak uređen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Spriječite alergiju na hranu kod djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.