Alergija na soju – uzroci, simptomi i liječenje

alergija na soju

Soja i proizvodi od soje su česte namirnice koje mogu izazvati alergije. U mnogim slučajevima, alergija na soju počinje s reakcijom na dojenačkoj prehrani na bazi soje. Iako većina djece s vremenom preraste alergiju na soju, ona se može zadržati i u odrasloj dobi.

Često, simptomi i znakovi alergije na soju su blagi, kao što su osip i svrbež u ustima. U rijetkim slučajevima, alergija na soju može uzrokovati po život opasnu alergijsku reakciju (anafilaksija).

Ako vi ili vaše dijete imate alergiju na soju, o tome obavijestite vašeg liječnika. Ako imate alergiju na soju, morat ćete izbjegavati sve proizvode koji ju sadrže, što može biti teško jer je soja vrlo česta u mnogim namirnicama, kao što su mesni proizvodi, pekarski proizvodi, čokolada i žitarice.

Simptomi alergije na soju

Kod većine osoba, alergija na soju je neugodna, ali nije ozbiljna. Rijetko, alergijska reakcija može biti vrlo ozbiljna, pa čak i opasna po život. Simptomi alergije se obično razviju u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije soje.

Simptomi alergije na soju mogu uključivati:

Teška alergijska reakcija na soju, tzv. anafilaksija, je rijetka i veća je vjerojatnost da će se ona javiti kod osoba koje imaju astmu ili su alergični na drugu hranu (primjerice, kikiriki).

Anafilaksija može uzrokovati više ozbiljnih simptoma, uključujući:

  • Suženje dišnih puteva, uključujući otekline u grlu, koje otežavaju disanje
  • Šok, s teškim padom krvnog tlaka
  • Ubrzani puls
  • Vrtoglavica, slabost ili gubitak svijesti

Uzroci alergije na soju

Sve alergije na hranu su uzrokovane reakcijom imunološkog sustava. Vaš imunološki sustav prepoznaje određene proteine soje kao štetne, pokreće proizvodnju imunoglobulina E (IgE) antitijela na proteine soje. Sljedeći put kada dođete u dodir sa sojom, ta IgE antitijela ju prepoznaju i potiču imunološki sustav na oslobađanje histamina.

Histamin može uzrokovati niz alergijskih simptoma i znakova, a djelomično je odgovoran i za većinu alergijskih reakcija, uključujući curenje iz nosa, svrbež očiju, suhoću grla, osip, mučninu, proljev, otežano disanje, pa čak i anafilaktički šok.

Liječenje alergije na soju

Jedini način da se spriječi alergijska reakcija je izbjegavanje soje i proteina soje.

Lijekovi, kao što su antihistaminici, mogu smanjiti znakove i simptome alergije na soju. Ovi lijekovi mogu se uzeti nakon izlaganja soji, kako bi ublažili reakcije i smanjili nelagodu.

Neki od antihistaminika koje možete dobiti bez recepta su: diphenhydramin (Benadryl i drugi), klorfeniramin (Chlor-Trimeton i drugi), cetirizin (Zyrtec i drugi) i loratadin (Alavert, Claritin i drugi).

U slučaju teške reakcije na soju, upotrijebite autoinjektor adrenalina i pozovite hitnu pomoć. Ako postoji rizik od ozbiljne alergijske reakcije, nosite autoinjektor stalno sa sobom i zamolite liječnika da vas uputi kada i kako ga trebate koristiti.

Izvor: Mayoclinic.com

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na soju, alergija na soju simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu