Čajevi u menopauzi – vrste, namjena, kontraindikacije

Čajevi u menopauzi

Neki biljni čajevi smatraju se korisnima u ublažavanju simptoma menopauze. O njihovoj djelotvornosti malo je podataka u znanstvenoj literaturi. Ipak, u ovom članku donosimo vam popis i pregled čajeva koji bi na temelju nekih aktivnih sastojaka koje sadrže mogli pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma menopauze.

Menopauza

Menopauza je proces promjene u hormonskoj ravnoteži spolnih hormona kod žena. Tijekom menopauze dolazi do smanjenja lučenja estrogena i progesterona što naposljetku dovodi do prestanka menstruacije. Menopauza se prosječno javlja oko 50-e godine.

Zbog nagle promjene u lučenju spolnih hormona javljaju se različiti više ili manje neugodni simptomi. Najčešće su valunge ili iznenadni valovi vrućine te znojenje tijekom noći. Intenzitet valunga razlikuje se od žene do žene, a na njih, između ostaloga, može utjecati:

 • unos alkohola,
 • unos kofeina,
 • unos začinjene hrane.

Neki drugi simptomi menopauze uključuju nesanicu, glavobolju i emocionalna razdražljivost.

Biljni pripravci u menopauzi

Čajevi - menopauza
Foto: Unsplash

Trenutno najuspješnija terapija simptoma menopauze je hormonska terapija. Međutim, zbog velikog broja mogućih nuspojava mnoge žene sve češće posežu za biljnim pripravcima u nadi da će im oni pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšati kvalitetu života.

U tu su svrhu znanstvenici istražili mnoge biljne vrste. Pri tome se u ublažavanju simptoma menopauze ističu biljke koje su izvor fitoestrogena, kao i one biljke koje imaju umirujuće djelovanje.

Fitoestrogeni su sastojci koji u organizmu iskazuju djelovanje slično ženskom spolnom hormonu estrogenu pa zbog toga mogu ublažiti proces smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu žene. Među Azijatkinjama, redoviti unos estrogena putem hrane (najčešće se tu radi o soji) pokazao je potencijal smanjenja:

Međutim, kade se govori o učincima unosa fitoestrogena kod žena azijskog podrijetla, novija istraživanja pokazuju da je povoljan učinak vjerojatno posljedica razlike u crijevnoj mikroflori u odnosu na Europljanke. Naime, moguće je da Azijatkinje u svom probavnom sustavu sadrže bakterije koje omogućuju djelotvornost fitoestrogena pretvarajući ih u neke druge kemijske spojeve.

Osim biljaka koje su izvor fitoestrogena, drugi biljni sastojci koji mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma menopauze su oni koji na neki drugi način utječu na hormonsku ravnotežu kao i oni koji stimuliraju živčani sustav (djelujući umirujuće).

Čajevi u menopauzi

Budući da su se brojni biljni pripravci pokazali učinkovitima, mnogi se pitaju mogu li i čajevi istih biljnih vrsta dati jednake rezultate. To se za sada ne može tvrditi sa sigurnošću jer su u istraživanjima u većini slučajeva ispitani učinci biljnih ekstrakata koji su puno koncentriraniji izvori aktivnih sastojaka u odnosu na čajeve.

Slijedi popis biljnih čajeva koji bi mogli biti djelotvorni u ublažavanju simptoma menopauze. Ipak, važno je napomenuti da se njihova djelotvornost nije izravno dokazala, već je poznato da sadrže neke sastojke koji bi mogli u određenim količinama imati povoljne učinke. Međutim, ne može se sa sigurnošću tvrditi da se ti sastojci mogu u djelotvornoj količini unijeti isključivo pijenjem čajeva.

Ako imate izražene simptome menopauze koji znatno otežavaju svakodnevno funkcioniranje, svakako se obratite liječniku ili ljekarniku. Prije nego što započne popis, također je potrebno istaknuti da neke osobe trebaju obratiti posebnu pozornost prije uzimanja biljnih čajeva u terapeutske svrhe:

 • osobe oboljele od teških i kroničnih bolesti,
 • osobito žene s rakom dojke,
 • trudnice,
 • dojilje.

Čajevi u menopauzi – kadulja

Kadulja (lat. Salvia officinalis) ima dugu tradiciju upotrebe kao začina, ali od davnina se povezivala i s dobrim zdravljem. Tako su američki domoroci u ritualima spaljivali sušenu kadulju za poticanje zdravlja, mudrosti, zaštite i dugovječnosti.

Paljenje kadulje
Foto: Unsplash

Danas se kadulja koristi u mnoge svrhe, poput probavnih problema i grlobolje.

Što se tiče utjecaja na simptome menopauze, kadulja djeluje umirujuće na živčani sustav i povezuje se sa smanjenjem intenziteta iznenadnih valova vrućine i znojenja. To se pripisuje prisutnosti već spomenutih fitoestrogena.

Istraživanje provedeno u Iranu objavljeno u časopisu International Journal of Reproductive BioMedicine pokazalo je da se uzimanjem 100 mg ekstrakta kadulje dnevno tijekom 4 tjedna može smanjiti intenzitet:

 • valunga,
 • noćnog znojenja,
 • panike,
 • umora,
 • povećati koncentraciju.

Čaj od kadulje može sadržavati toksični spoj tujon. Dugotrajan i preveliki unos tujona dovodi do:

Međutim, pri umjerenoj konzumaciji čaja od kadulje gotovo je nemoguće unijeti toksične količine tujona. Zbog toga se preporučuje ograničiti unos čaja od kadulje na 3 šalice dnevno.

Čaj od kadulje ne preporučuje se kombinirati s lijekovima za dijabetes i hipertenziju zbog potencijalnih interakcija.

Više informacija o čaju od kadulje možete pročitati u članku Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema.

Čajevi u menopauzi – matičnjak

Čaj od matičnjaka
Foto: Photo Secrets

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka za koja se preko 2000 godina koristi u različite medicinske svrhe, osobito kada je u pitanju živčani sustav.

Čaj od matičnjaka mogao bi biti koristan ženama u menopauzi jer djeluje umirujuće. Čaj od matičnjaka pomaže ublažiti stres te tako može pomoći u borbi s emocionalnim simptomima menopauze. S druge strane, čaj od matičnjaka koristan je i u tretiranju nesanice.

Još uvijek nije poznato kako matičnjak djeluje na organizam. Pretpostavlja se da djelujući na središnji živčani sustav smanjuje osjećaj anksioznost. Uz matičnjak često se primjenjuje kombinacija čaja matičnjaka i valerijane. Dodatak valerijane može dodatno pojačati umirujući učinak. Valerijana se uz to povezuje i sa smanjenjem intenziteta valunga.

Popis drugih biljnih čajeva koji djeluju umirujuće možete pronaći u članku Čaj za spavanje i smirenje – djelotvornost i nuspojave.

Čaj od matičnjaka općenito se smatra sigurnim za konzumaciju. Uz njega se ne povezuju nuspojave.

Čajevi u menopauzi – cimicifuga

Cimicifuga (lat. Cimicifuga racemosa) je biljna vrsta koja potječe iz Sjeverne Amerike odakle je i pronašla svoj put u Europu. Pripravci cimicifuge često se koriste za ublažavanje valunga i drugih problema tijekom menopauze, ali također kod predmenstrualnog sindroma i menstrualnih grčeva.

Čaj od cimicifuge ne sadrži fitoestrogene, ali brojne znanstvene studije pokazale su djelotvornost biljnih pripravaka cimicifuge u ublažavanju simptoma menopauze, osobito iznenadnih valova vrućine. Međutim, nije poznato koliko pijenje čaja od cimicifuge može biti djelotvorno.

Zbog mogućih interakcija, cimicifuga se ne preporučuje unositi u kombinaciji sa statinima (lijekovima za snižavanje razine kolesterola u krvi).

Biljni pripravci cimicifuge povezuju se s nekim nuspojavama pa je moguće i da velike količine čaja od korijena cimicifuge potaknu pojavu:

Čajevi u menopauzi – piskavica

Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum) potječe s područja Mediterana, južne Europe i zapadne Azije. Osim što se koristi kao začin i u kozmetičke svrhe, piskavica je danas pronašla svoju upotrebu i kod dijabetesa, menstrualnih grčeva te za poticanje stvaranja mlijeka kod dojilja.

Kod menopauze, čaj od piskavice koristan je za ublažavanje valunga, ali i metaboličkih promjena do kojih dolazi zbog smanjenja proizvodnje estrogena. Piskavica se povezuje sa smanjenjem razine masnoća i šećera u krvi.

Pretjerani unos piskavice može dovesti do sljedećih nuspojava:

 • mučnine,
 • proljeva,
 • drugih probavnih problema,
 • vrtoglavice,
 • glavobolje.

Više informacija o čaju od piskavice možete pronaći u članku Čaj od piskavice – zdravstvene prednosti, nuspojave i doziranje.

Čajevi u menopauzi – konopljika

Konopljika (lat. Vitex agnus-castus) je biljka iznimno poznata po svojim učincima na žensko reproduktivno zdravlje. To je biljka koja potječe s područja Mediterana i Azije. Na engleskom jeziku konopljika se naziva „drvo čednosti“ (engl. Chaste tree) zbog toga što se smatra da su ju u srednjem vijeku redovnici koristili za smanjenje seksualne požude. Danas se pak koristi u neke druge svrhe.

Čaj od konopljike priprema se od bobičastih plodova konopljike, a djeluje na hormonsku ravnotežu u organizmu. Tako može dovesti do poboljšanja raspoloženja i sna.

Konopljika se općenito smatra sigurnom za upotrebu. Ipak, može dovesti do nekih blažih nuspojava:

Osim trudnicama i dojiljama, konopljika se zbog mogućih interakcija s lijekovima ne preporučuje osobama koje uzimaju:

 • kontracepcijske pilule,
 • lijekove za Parkinsonovu bolest,
 • druge lijekove koji se koriste za liječenje različitih psihoza.

Čajevi u menopauzi – ostali čajevi

Osim navedenih još se neke biljne vrste povezuju s ublažavanjem simptoma tijekom menopauze. Neke od njih uobičajeno se koriste i u druge svrhe, a svaka biljka može djelovati na jedan ili više simptoma menopauze, od valunga i nesanice pa sve do metaboličkog sindroma.

U svakom slučaju, ne preporučuje se pretjerivati s količinom biljnih čajeva koji se piju. Umjerena konzumacija podrazumijeva unos 3-4 šalice biljnog čaja dnevno.

Drugi biljni čajevi koji bi mogli imati povoljno djelovanje kod menopauze su:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kargozar, R., Azizi, H., Salari, R. (2017) A review of effective herbal medicines in controlling menopausal symptoms. Electronic physician, 9(11), 5826–5833.
 2. Dadfar, F., Bamdad, K. (2019) The effect of Saliva officinalis extract on the menopausal symptoms in postmenopausal women: An RCT. International journal of reproductive biomedicine, 17(4), 287–292.
 3. Wuttke, W., Seidlová-Wuttke, D. (2015) Black cohosh (Cimicifuga racemosa) is a non-estrogenic alternative to hormone replacement therapy. Clinical Phytoscience, 1, 12.
 4. Scholey, A., Gibbs, A., Neale, C., Perry, N., Ossoukhova, A., Bilog, V., Kras, M., Scholz, C., Sass, M., Buchwald-Werner, S. (2014) Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients, 6(11), 4805–4821.
 5. Taavoni, S., Nazem Ekbatani, N., Haghani, H. (2013) Valerian/lemon balm use for sleep disorders during menopause. Complementary therapies in clinical practice, 19(4), 193–196.
 6. NCCIH Clearinghouse (2020) Black Cohosh. National Center for Complementary and Integrative Health.
 7. NCCIH Clearinghouse (2020) Chasteberry. National Center for Complementary and Integrative Health.
 8. NCCIH Clearinghouse (2020) Fenugreek. National Center for Complementary and Integrative Health.
 9. NCCIH Clearinghouse (2016) Sage. National Center for Complementary and Integrative Health.

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu