Čajevi u menopauzi: Nutricionistica otkriva 5 vrsta koje pomažu kod valunga, promjena raspoloženja i nesanice

Čajevi u menopauzi

Neki biljni čajevi smatraju se korisnima u ublažavanju simptoma menopauze. O njihovoj djelotvornosti malo je podataka u znanstvenoj literaturi. Ipak, u ovom članku donosimo popis i pregled čajeva koji bi na temelju nekih aktivnih sastojaka koje sadrže mogli pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma menopauze. Saznajte koji čajevi u menopauzi mogu pomoći.

Menopauza

Menopauza je proces promjene u hormonskoj ravnoteži spolnih hormona kod žena. Tijekom menopauze dolazi do smanjenja lučenja estrogena i progesterona, što naposljetku dovodi do prestanka menstruacije. Uglavnom se javlja oko 50. godine.

Zbog nagle promjene u lučenju spolnih hormona javljaju se različiti više ili manje neugodni simptomi. Najčešće su to valunzi ili iznenadni valovi vrućine te znojenje tijekom noći. Intenzitet valunga razlikuje se od žene do žene, a na njih, između ostalog, može utjecati:

 • unos alkohola
 • unos kofeina
 • unos začinjene hrane.

Neki drugi simptomi menopauze uključuju nesanicu, glavobolju i emocionalnu razdražljivost.

Menopauza je proces promjene u hormonskoj ravnoteži spolnih hormona kod žena
FOTO: Shutterstock

Biljni pripravci u menopauzi

Trenutno najuspješnija terapija simptoma menopauze jest hormonska terapija. Međutim, zbog velikog broja mogućih nuspojava mnoge žene sve češće posežu za biljnim pripravcima u nadi da će im oni pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšati kvalitetu života.

U tu su svrhu znanstvenici istražili mnoge biljne vrste. Pritom se u ublažavanju simptoma menopauze ističu biljke koje su izvor fitoestrogena, kao i one biljke koje imaju umirujuće djelovanje.

Fitoestrogeni su sastojci koji u organizmu iskazuju djelovanje slično ženskom spolnom hormonu estrogenu, pa zbog toga mogu ublažiti proces smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu žene. Među Azijatkinjama je redoviti unos estrogena putem hrane (najčešće se tu radi o soji) pokazao potencijal smanjenja:

Međutim, kada se govori o učincima unosa fitoestrogena kod žena azijskog podrijetla, novija istraživanja pokazuju da je povoljan učinak vjerojatno posljedica razlike u crijevnoj mikroflori u odnosu na Europljanke. Naime, moguće je da Azijatkinje u svojem probavnom sustavu sadrže bakterije koje omogućuju djelotvornost fitoestrogena pretvarajući ih u neke druge kemijske spojeve.

Osim biljaka koje su izvor fitoestrogena, drugi biljni sastojci koji mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma menopauze su oni koji na neki drugi način utječu na hormonsku ravnotežu, kao i oni koji stimuliraju živčani sustav (djelujući umirujuće).

Čajevi za menopauzu
FOTO: Shutterstock

Čajevi u menopauzi

Budući da su se brojni biljni pripravci pokazali učinkovitima, mnogi se pitaju mogu li i čajevi istih biljnih vrsta dati jednake rezultate. To se zasad ne može tvrditi sa sigurnošću jer su u istraživanjima u većini slučajeva ispitani učinci biljnih ekstrakata koji su puno koncentriraniji izvori aktivnih sastojaka u odnosu na čajeve.

Slijedi popis biljnih čajeva koji bi mogli biti djelotvorni u ublažavanju simptoma menopauze. Ipak, važno je napomenuti da se njihova djelotvornost nije izravno dokazala, već je poznato da sadrže neke sastojke koji bi mogli u određenim količinama imati povoljne učinke. Međutim, ne može se sa sigurnošću tvrditi da se ti sastojci mogu u djelotvornoj količini unijeti isključivo pijenjem čajeva.

Ako imate izražene simptome menopauze koji znatno otežavaju svakodnevno funkcioniranje, svakako se obratite liječniku ili ljekarniku. Prije nego otkrijemo koji su čajevi za menopauzu, također je potrebno istaknuti da neke osobe trebaju obratiti posebnu pozornost prije uzimanja biljnih čajeva u terapeutske svrhe:

 • osobe oboljele od teških i kroničnih bolesti
 • osobito žene s rakom dojke
 • trudnice
 • dojilje.
Kadulja djeluje umirujuće na živčani sustav i povezuje se sa smanjenjem intenziteta iznenadnih valova vrućine i znojenja
FOTO: Shutterstock

1. Kadulja

Kadulja (lat. Salvia officinalis) ima dugu tradiciju upotrebe kao začina, ali od davnina se povezivala i s dobrim zdravljem. Tako su američki domoroci u ritualima spaljivali sušenu kadulju za poticanje zdravlja, mudrosti, zaštite i dugovječnosti. Danas se kadulja koristi u mnoge svrhe, poput probavnih problema i grlobolje.

Što se tiče utjecaja na simptome menopauze, kadulja djeluje umirujuće na živčani sustav i povezuje se sa smanjenjem intenziteta iznenadnih valova vrućine i znojenja. To se pripisuje prisutnosti već spomenutih fitoestrogena.

Istraživanje provedeno u Iranu objavljeno u časopisu International Journal of Reproductive BioMedicine pokazalo je da se uzimanjem 100 mg ekstrakta kadulje dnevno tijekom četiri tjedna može smanjiti intenzitet:

Čaj od kadulje može sadržavati toksični spoj tujon. Dugotrajan i preveliki unos tujona dovodi do:

Međutim, pri umjerenoj konzumaciji čaja od kadulje gotovo je nemoguće unijeti toksične količine tujona. Zbog toga se preporučuje ograničiti unos čaja od kadulje na tri šalice dnevno.

Čaj od kadulje ne preporučuje se kombinirati s lijekovima za dijabetes i hipertenziju zbog potencijalnih interakcija.

Više informacija o čaju od kadulje možete pročitati u članku “Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema“.

Čaj za menopauzu
FOTO: Shutterstock

2. Matičnjak

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka koja se više od 2.000 godina koristi u različite medicinske svrhe, osobito kada je u pitanju živčani sustav.

Čaj od matičnjaka mogao bi biti koristan ženama u menopauzi jer djeluje umirujuće. Pomaže ublažiti stres te tako može pomoći u borbi s emocionalnim simptomima menopauze. S druge strane, ovaj čaj za menopauzu koristan je i u tretiranju nesanice.

Još uvijek nije poznato kako matičnjak djeluje na organizam. Pretpostavlja se da djelujući na središnji živčani sustav smanjuje osjećaj anksioznosti. Uz matičnjak se često primjenjuje kombinacija čaja matičnjaka i valerijane. Dodatak valerijane može dodatno pojačati umirujući učinak. Valerijana se uz to povezuje i sa smanjenjem intenziteta valunga.

Čaj od matičnjaka općenito se smatra sigurnim za konzumaciju. Uz njega se ne povezuju nuspojave.

Pročitajte i članke:

Čaj protiv znojenja u menopauzi
FOTO: Shutterstock

3. Cimicifuga

Cimicifuga (lat. Cimicifuga racemosa) je biljna vrsta koja potječe iz Sjeverne Amerike odakle je i pronašla svoj put u Europu. Pripravci cimicifuge često se koriste za ublažavanje valunga i drugih problema tijekom menopauze, ali i kod predmenstrualnog sindroma i menstrualnih grčeva.

Čaj od cimicifuge ne sadrži fitoestrogene, ali brojne znanstvene studije pokazale su djelotvornost biljnih pripravaka cimicifuge u ublažavanju simptoma menopauze, osobito iznenadnih valova vrućine. Zato se preporučuje kao čaj protiv znojenja u menopauzi. Međutim, nije poznato koliko pijenje čaja od cimicifuge može biti djelotvorno.

Zbog mogućih interakcija, cimicifuga se ne preporučuje unositi u kombinaciji sa statinima (lijekovima za snižavanje razine kolesterola u krvi).

Biljni pripravci cimicifuge povezuju se s nekim nuspojavama, pa je moguće i da velike količine čaja od korijena cimicifuge potaknu pojavu:

Pročitajte članak “Cimicifuga – prirodna pomoć u menopauzi“.

Čaj za žene u menopauzi
FOTO: Shutterstock

4. Piskavica

Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum) potječe s područja Mediterana, južne Europe i zapadne Azije. Osim što se koristi kao začin i u kozmetičke svrhe, piskavica je danas pronašla svoju upotrebu i kod dijabetesa, menstrualnih grčeva te za poticanje stvaranja mlijeka kod dojilja.

Ovaj čaj za žene u menopauzi koristan je za ublažavanje valunga, ali i metaboličkih promjena do kojih dolazi zbog smanjenja proizvodnje estrogena. Piskavica se povezuje sa smanjenjem razine masnoća i šećera u krvi.

Pretjerani unos piskavice može dovesti do sljedećih nuspojava:

Više informacija o čaju od piskavice možete pronaći u članku “Čaj od piskavice – zdravstvene prednosti, nuspojave i doziranje“.

Čaj u menopauzi
FOTO: Shutterstock

5. Konopljika

Konopljika (lat. Vitex agnus-castus) je biljka iznimno poznata po svojim učincima na žensko reproduktivno zdravlje. To je biljka koja potječe s područja Mediterana i Azije. Na engleskom jeziku naziva se “drvo čednosti” (engl. Chaste tree) zbog toga što se smatra da su je u srednjem vijeku redovnici koristili za smanjenje seksualne požude. Danas se pak koristi u neke druge svrhe.

Čaj od konopljike priprema se od bobičastih plodova konopljike, a djeluje na hormonsku ravnotežu u organizmu, pa se može koristiti kao čaj u menopauzi. Može dovesti do poboljšanja raspoloženja i sna.

Konopljika se općenito smatra sigurnom za upotrebu. Ipak, može dovesti do nekih blažih nuspojava:

Osim trudnicama i dojiljama, konopljika se zbog mogućih interakcija s lijekovima ne preporučuje osobama koje uzimaju:

Pročitajte članak “Konopljika – prirodna pomoć kod PMS-a i neplodnosti“.

Čaj u menopauzi
FOTO: Shutterstock

Ostali čajevi za menopauzu

Osim navedenih, još se neke biljne vrste povezuju s ublažavanjem simptoma tijekom menopauze. Neke od njih uobičajeno se koriste i u druge svrhe, a svaka biljka može djelovati na jedan ili više simptoma menopauze, od valunga i nesanice, pa sve do metaboličkog sindroma.

U svakom slučaju, ne preporučuje se pretjerivati s količinom biljnih čajeva koji se piju. Umjerena konzumacija podrazumijeva unos 3 – 4 šalice biljnog čaja dnevno.

Drugi biljni čajevi koji bi mogli imati povoljno djelovanje kod menopauze su:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Black Cohosh. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health.
 2. Chasteberry. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health.
 3. Fenugreek. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health.
 4. Sage. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health.
 5. Dadfar, F. i Bamdad, K. (2019). The effect of Saliva officinalis extract on the menopausal symptoms in postmenopausal women: An RCT. International journal of reproductive biomedicine, 17(4): 287–292.
 6. Kargozar, R. i sur. (2017). A review of effective herbal medicines in controlling menopausal symptoms. Electronic physician, 9(11): 5826–5833.
 7. Wuttke, W. i Seidlová-Wuttke, D. (2015). Black cohosh (Cimicifuga racemosa) is a non-estrogenic alternative to hormone replacement therapy. Clinical Phytoscience, 1(12).
 8. Scholey, A. i sur. (2014). Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients, 6(11): 4805–4821.
 9. Taavoni, S. i sur. (2013). Valerian/lemon balm use for sleep disorders during menopause. Complementary therapies in clinical practice, 19(4): 193–196.

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: valunzi caj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu