Napitak s kaduljom za grlobolju i imunitet
- 2 komentara
- 1 min čitanja

Ukusan napitak koji kombinira sastojke poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Idealan i kao preventiva, ali i kod već nastale grlobolje.
Kadulja, poznata i pod imenom “salvia” od latinske riječi “saglvus” što znači “ljekovita”. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno.
Cimet pak sadrži minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija, kao i vitamine A, C i B skupine. Smatra se da ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Maksimalna dnevna preporučena doza je šest grama.
Kurkuma, s druge strane, ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume zaslužnom za njezina ljekovita svojstva.
Naranča obiluje vitaminom C, zatim A, B, aminokiselinama, betakarotenom i pektinom. Zatim sadrži i kalij, folnu kiselinu, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij. Čak je i kora bogata vitaminom C, betakarotenom i bioflavonoidima, stoga i nju koristimo u ovom receptu.
Pamtim još iz djetinjstva da bi kod svake grlobolje ili kašljucanja baka odmah išla iza kuće po kadulju ili, kako je to ona zvala, „kuš“ i pripremala je na mlijeku sa šećerom ili medom. To, a i poznati ayurvedski napitak zlatno mlijeko s kurkumom su mi je bili nit vodilja za ovaj moj napitak koji kombinira najbolje od najboljih kad je grlo u pitanju. Uz to je i jako, ali jako ukusan.

Sastojci dostatni za 500 ml napitka:
- 1 nešpricana naranča (kora i sok)
- 2 jušne žlice javorovog sirupa (ili nerafiniranog šećera)
- 4 listića kadulje
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica cimeta ili štapić
- 500 ml bademovog mlijeka.

Priprema
- Ogulite koru od naranče gulilicom za krumpir. Od preostale oguljene naranče iscijedite sok, a možete je i cijelu izblendati u blenderu, pa procijediti da ostane samo sok.
- U lončić ulijte bademovo mlijeko te dodajte narezanu koricu naranče, javorov sirup ili nerafinirani šećer, kurkumu, cimet i listiće kadulje. Zakuhajte sve i, kad proključa, smanjite jačinu vatre i ostavite da se lagano krčka pet minuta, poklopljeno.
- Ostavite da se hladi, poklopljeno, dok ne postane mlako i zatim procijedite.
- Kad napitak više nije vruć, dodajte ocijeđeni sok naranče (kako bi maksimalno sačuvali sve bitne nutrijente iz soka naranče, ne dodajte ga u vrući napitak) i pijuckajte kroz cijeli dan.
Napomena
Napitak će biti još ukusniji pripremite li sami svoje bademovo mlijeko, a dobar recept imate u članku “Bademovo mlijeko – video recept“. Osim bademovog, dobrodošla su i druga biljna mlijeka po vašem izboru.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.