Napitak s kaduljom za grlobolju i imunitet

Napitak s kaduljom

Ukusan napitak koji kombinira sastojke poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Idealan i kao preventiva, ali i kod već nastale grlobolje.

Kadulja, poznata i pod imenom “salvia” od latinske riječi “saglvus” što znači “ljekovita”. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno.

Cimet pak sadrži minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija, kao i vitamine A, C i B skupine. Smatra se da ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Maksimalna dnevna preporučena doza je šest grama.

Kurkuma, s druge strane, ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume zaslužnom za njezina ljekovita svojstva.

Naranča obiluje vitaminom C, zatim A, B, aminokiselinama, betakarotenom i pektinom. Zatim sadrži i kalij, folnu kiselinu, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij. Čak je i kora bogata vitaminom C, betakarotenom i bioflavonoidima, stoga i nju koristimo u ovom receptu.

Pamtim još iz djetinjstva da bi kod svake grlobolje ili kašljucanja baka odmah išla iza kuće po kadulju ili, kako je to ona zvala, „kuš“ i pripremala je na mlijeku sa šećerom ili medom. To, a i poznati ayurvedski napitak zlatno mlijeko s kurkumom su mi je bili nit vodilja za ovaj moj napitak koji kombinira najbolje od najboljih kad je grlo u pitanju. Uz to je i jako, ali jako ukusan.

Napitak s kaduljom i kurkumom
FOTO: Mare

Sastojci dostatni za 500 ml napitka:

  • 1 nešpricana naranča (kora i sok)
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa (ili nerafiniranog šećera)
  • 4 listića kadulje
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1 čajna žličica cimeta ili štapić
  • 500 ml bademovog mlijeka.
Napitak s kaduljom kurkumom i cimetom
FOTO: Mare

Priprema

  1. Ogulite koru od naranče gulilicom za krumpir. Od preostale oguljene naranče iscijedite sok, a možete je i cijelu izblendati u blenderu, pa procijediti da ostane samo sok. 
  2. U lončić ulijte bademovo mlijeko te dodajte narezanu koricu naranče, javorov sirup ili nerafinirani šećer, kurkumu, cimet i listiće kadulje. Zakuhajte sve i, kad proključa, smanjite jačinu vatre i ostavite da se lagano krčka pet minuta, poklopljeno.
  3. Ostavite da se hladi, poklopljeno, dok ne postane mlako i zatim procijedite.
  4. Kad napitak više nije vruć, dodajte ocijeđeni sok naranče (kako bi maksimalno sačuvali sve bitne nutrijente iz soka naranče, ne dodajte ga u vrući napitak) i pijuckajte kroz cijeli dan.

Napomena

Napitak će biti još ukusniji pripremite li sami svoje bademovo mlijeko, a dobar recept imate u članku “Bademovo mlijeko – video recept“. Osim bademovog, dobrodošla su i druga biljna mlijeka po vašem izboru.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu