Stižu blagdani! Evo kako smanjiti mogućnost zaraze COVID-om, gripom i RSV-om na obiteljskim okupljanjima

ključno je biti oprezan jer su ovi blagdanski mjeseci najbolji za respiratorne viruse

Približava se blagdanska sezona koja nudi prilike da budemo s voljenima. Mnogi će se pridružiti svojoj široj obitelji za Božić ili na proslavi Nove godine. Međutim, ključno je biti oprezan jer su ovi blagdanski mjeseci najbolji za respiratorne viruse, uključujući COVID-19, gripu i RSV (respiratorni sincicijski virus).

Preporuke za smanjenje rizika od zaraze

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) predviđa sezonu respiratornih virusa sličnu prethodnoj godini, s povećanjem broja hospitalizacija u usporedbi sa sezonama prije pandemije.

Neki stručnjaci izražavaju optimizam za normalniju godinu, sugerirajući da su prošlogodišnji neobični obrasci bili pod utjecajem opsežnog socijalnog distanciranja i maskiranja tijekom ranih faza pandemije COVID-19.

U ovom potencijalno novom normalnom stanju respiratorni virusi mogu cirkulirati tijekom praznika, predstavljajući rizike tijekom putovanja i društvenih okupljanja. Kako biste umanjili ove rizike, stručnjaci nude sljedeće preporuke.

Primite cjepiva prije blagdanskih okupljanja
FOTO: Shutterstock

Cjepite se protiv gripe

Čak i ako ste cijepljeni protiv COVID-19, važno je da se zaštitite od drugih mikroba, poput gripe, tako što ćete primiti cjepivo protiv gripe, po mogućnosti sada.

Pročitajte članak “U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv gripe sukladno preporuci WHO-a! HZJZ je objavio tko se može besplatno cijepiti“.

Ostanite u tijeku s cijepljenjem protiv COVID-19

Stručnjaci potiču sve u dobi od šest mjeseci i starije da prime cjepivo protiv COVID-19. Preporučuje se pričekati dva mjeseca nakon posljednjeg cijepljenja ili 90 dana ako ste nedavno imali COVID-19.

Razmotrite cjepivo protiv RSV-a za starije odrasle osobe

Osobe starije od 60 godina, posebno one s faktorima rizika za tešku bolest, trebale bi razgovarati o cjepivu protiv RSV-a sa svojim liječnikom.

Pročitajte članak “Respiratorni sincicijski virus ili RSV: Krivac za više od 60.000 smrtnih slučajeva kod djece svake godine! Zaraziti se mogu i odrasli! Uočite simptome na vrijeme“.

Primite cjepiva prije blagdanskih okupljanja

Nastojte primiti cjepiva najmanje dva tjedna prije bilo kakvog blagdanskog putovanja ili okupljanja, kako biste osigurali optimalnu zaštitu.

ako osjetite simptome COVID-19, gripe ili RSV-a, ostanite kod kuće dok se ne oporavite
FOTO: Shutterstock

Ostanite kod kuće ako imate simptome

Bez obzira na rezultate testiranja, ako osjetite simptome COVID-19, gripe ili RSV-a, ostanite kod kuće dok se ne oporavite jer ti virusi mogu imati ozbiljne posljedice, posebno za ranjive osobe.

Iskoristite testiranje i maskiranje

Redovito provjeravajte simptome, a ako posjećujete okupljanja s visokorizičnim osobama, razmislite o testiranju ili maskiranju. Testiranje, uključujući kućne antigenske testove, vrijedan je alat za sigurnost.

Pročitajte članak “Nošenje maski i pandemije: Konačno je znanstveno utvrđeno smanjuju li maske rizik od zaraze! Evo što kažu dokazi“.

Maska za putovanja

Nosite maske u javnom prijevozu, posebno za putovanja zrakoplovom, gdje blizina i ograničeno kretanje povećavaju vjerojatnost prijenosa virusa.

Odlučite se za okupljanja na otvorenom

Kad god je to moguće, okupljajte se na otvorenom, kako biste smanjili rizik od prijenosa virusa jer se COVID-19 lakše širi u zatvorenim prostorima.

Ako ste u zatvorenom prostoru, poboljšajte ventilaciju otvaranjem prozora
FOTO: Shutterstock

Poboljšajte unutarnju ventilaciju

Ako ste u zatvorenom prostoru, poboljšajte ventilaciju otvaranjem prozora, upotrebom DIY rješenja kao što je Corsi-Rosenthal kutija ili optimizacijom vašeg HVAC sustava.

Zaštitite ranjive

Budite u tijeku s cijepljenjem, smanjite kontakte u zajednici i prilagodite mjere opreza, kako biste zaštitili one koji su pod većim rizikom unutar vaše društvene skupine.

Prakticirajte često pranje ruku

Temeljito perite ruke sapunom i vodom, osobito kada dolazite na društvena okupljanja ili odlazite s njih, kako biste spriječili širenje bakterija.

Pročitajte članak “Kako prati ruke? Znamo koliko je važna temperatura vode i zašto ona nije dovoljna“.

Pridržavajući se ovih mjera opreza, možete uživati u blagdanskoj sezoni uz smanjen rizik od prijenosa respiratornih virusa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu