U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv gripe sukladno preporuci WHO-a! HZJZ je objavio tko se može besplatno cijepiti

U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv gripe sukladno preporuci WHO-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2023./2024. su sljedeći cijepni sojevi:

 • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – sličan soj
 • A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj
 • B/Austria/1359417/2021 – sličan soj
 • B/Phuket/3073/2013 – sličan soj.
Uoči sezone gripe 2023./2024. nabavljeno je 500.000 doza cjepiva koje su upravo stigle u Hrvatsku te će započeti njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.
Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ovu sezonu
FOTO: Shutterstock

Početak cijepljenja i važne napomene

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 30. listopada 2023., uz napomenu da će neki županijski zavodi stići distribuirati cjepivo u ambulante već tijekom sljedećeg tjedna pa će moći početi cijepiti i krajem tjedna (24. – 27. listopada).

Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

O mogućnosti cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, ako nemate izabranog liječnika, molimo da se informirate i zatražite termin telefonom. O mogućnosti cijepljenja protiv gripe na punktovima za cijepljenje protiv COVID-a, molimo provjerite izravno kod nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Punkt za cijepljenje protiv COVID-a koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave (izuzetno, u srijedu 1. studenog punkt neće raditi jer je blagdan), nudit će i cijepljenje protiv gripe.

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Cijepljenje je besplatno za određene skupine
FOTO: Shutterstock

Cijepljenje je besplatno za određene skupine

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

 • osobe životne dobi 65 godina i starije
 • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
 • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
 • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
 • djeca i adolescenti (od šest mjeseci do 18. godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
 • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svojeg zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
 • zdravstveni radnici
 • trudnice.
Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika
FOTO: Shutterstock

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Očekuje se da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, s obzirom na to da je prošlih sezona ono bilo moguće u nekim ljekarnama.

Važno je uzeti u obzir sljedeće – prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, zbog čega se možete obratiti telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu