Ozdravili ste i vraćate se na posao, u školu ili na predavanja? Evo koliko dugo smo zarazni nakon prehlade, gripe ili COVID-a

koliko dugo smo zarazni

Pandemija COVID-19 je povećala našu svijest o tome kako se respiratorni virusi mogu širiti. Praksa da se izdrži i ide na posao ili u školu kada smo jako bolesni sada je manje uobičajena, što je pozitivan ishod.

U nastavku istražujemo koliko dugo smo zarazni nakon bolesti poput prehlade, gripe, COVID-19 i RSV-a.

Prehlada

Obična prehlada, uzrokovana raznim virusima, uključujući rinovirus, relativno je zarazna. Možete biti zarazni dan prije pojave simptoma, a najzarazniji oko 24 – 48 sati nakon pojave simptoma. Preporučuje se nošenje maske oko 5 – 6 dana nakon pojave simptoma ako ste u blizini drugih ljudi.

Pročitajte članak “Razlika između korone i prehlade: Izazovno je razlučiti jedno od drugog! Evo kako prepoznati imate li COVID-19 ili običnu prehladu“.

Gripa

Gripa, uzrokovana virusima influence A i B, može dovesti do niza simptoma. Slično prehladi, virus gripe možete širiti prije pojave simptoma, s najvećom zaraznošću u prvih nekoliko dana nakon pojave simptoma. Savjetuje se nošenje maske tijekom simptoma gornjih dišnih puteva.

Cjepivo protiv gripe može smanjiti vaše šanse da dobijete gripu. Ako dobijete gripu čak i nakon cijepljenja, manja je vjerojatnost da ćete se ozbiljno razboljeti.

Pročitajte članak “U Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv gripe sukladno preporuci WHO-a! HZJZ je objavio tko se može besplatno cijepiti“.

Savjetuje se nošenje maske tijekom simptoma gornjih dišnih puteva
FOTO: Getty Images

Respiratorni sincicijski virus ili RSV

RSV je vrlo zarazan virus koji uzrokuje upalu dišnog trakta sa simptomima sličnim prehladi. Možete širiti RSV prije i oko 3 – 8 dana nakon pojave simptoma. Neki pojedinci s oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti zarazni i do četiri tjedna.

Cjepivo protiv RSV-a je relativno novo i nije poznato može li utjecati na to koliko dugo ste zarazni.

Pročitajte članak “Respiratorni sincicijski virus ili RSV: Krivac za više od 60.000 smrtnih slučajeva kod djece svake godine! Zaraziti se mogu i odrasli! Uočite simptome na vrijeme“.

COVID-19

COVID-19 je vrlo zarazan. Možete biti zarazni do dan prije simptoma, ali i 1 – 2 dana nakon pojave simptoma. Ozbiljnost vaše bolesti utječe na to koliko dugo ste zarazni. Osobe bez simptoma ili s blažim slučajevima trebale bi se izolirati najmanje pet dana. Cijepljene osobe koje se zaraze mogu biti manje zarazne zbog kraćeg razdoblja oporavka.

Antivirusni lijekovi mogu smanjiti izlučivanje virusa, ali je i dalje važno slijediti preporuke za smanjenje širenja virusa i zaraze.

Pročitajte članak “Napokon se zna koliko traje zaraznost koronavirusom: Evo što to znači za samoizolaciju i vrijedi li za sve varijante virusa“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu