Nošenje maski i pandemije: Konačno je znanstveno utvrđeno smanjuju li maske rizik od zaraze! Evo što kažu dokazi

Nošenje maski i pandemije

Nedavna sveobuhvatna recenzija objavljena u JAMA Network Openu potvrđuje da je nošenje maski učinkovito u smanjenju širenja COVID-19. Studija koju je vodio Tom Frieden, dr. med., predsjednik i izvršni direktor Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a, ispitala je više od 40 studija sa sedam različitih metodologija.

Konačna otkrića pokazuju da maske mogu smanjiti rizik od širenja i zaraze COVID-19.
Maske su ključni alat u borbi protiv COVID-19
FOTO: Shutterstock

Maske su ključni alat u borbi protiv COVID-19

Resolve to Save Lives, neprofitna organizacija usmjerena na sprječavanje smrti od srčanih bolesti i epidemija, naglašava važnost pripravnosti i učinkovitih javnozdravstvenih odgovora u suočavanju s globalnim zaraznim bolestima. Dr. Frieden naglašava da su maske ključni alat u borbi protiv COVID-19, uz druge potrebne mjere.

Osim spašavanja života, nošenje maski također pridonosi ekonomskoj stabilnosti dopuštajući tvrtkama da rade, a istovremeno smanjuje potrebu za rasprostranjenim gašenjem i zatvaranjem škola. Stephen Luby, dr. med., koautor studije, napominje da maske omogućuju društvima da napreduju i ljudima da se okupljaju, u suprotnosti sa značajnim negativnim posljedicama strogih ekonomskih mjera.

Učinkovitost maski podupiru razne studije, uključujući onu iz veljače 2022. u Tjednom izvješću CDC-a o morbiditetu i smrtnosti, koja je otkrila značajna smanjenja u izgledima za pozitivan rezultat testa SARS-CoV-2 među onima koji su stalno nosili maske. Druga studija u Bangladešu pokazala je smanjenje slučajeva COVID-19 kroz javnozdravstvenu intervenciju koja je povećala upotrebu maski.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i CDC tvrde da je maskiranje korisno u mnogim situacijama
FOTO: Shutterstock

Rasprave o maskiranju

Unatoč dokazima koji podupiru učinkovitost maski, rasprave o maskiranju, osobito u SAD-u, postale su ispolitizirane. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i CDC tvrde da je maskiranje korisno u mnogim situacijama. CDC savjetuje i cijepljenim i necijepljenim osobama da nose maske u javnim zatvorenim prostorima kada je rizik od COVID-a visok.

Međutim, Cochraneov pregled objavljen u siječnju 2023. sugerirao je ograničenu učinkovitost maski na temelju randomiziranih kontroliranih ispitivanja (RCT). Dr. Luby protivi se oslanjanju samo na RCT-ove, naglašavajući važnost razmatranja niza vrsta dokaza, uključujući promatračke i laboratorijske studije.

Izazovi u provođenju RCT-ova tijekom pandemije, etički problemi i vrijeme potrebno za financiranje i provedbu ograničavaju njihovu izvedivost. Priznajući da maske nisu savršene, dr. Frieden potiče nastavak istraživanja i naglašava ključne zaključke iz studije, poput važnosti pristajanja maske, posebno za rizične skupine.

Zaključno, studija naglašava značaj maski u kontroli prijenosa respiratornih virusa, imajući na umu buduće pandemije. Dr. Luby i dr. Frieden ističu važnost razumijevanja cjelokupne baze dokaza i presudnu ulogu koju bi maske, posebno one visoke kvalitete, trebale imati u budućim pandemijama uzrokovanim respiratornim patogenima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu