Soda bikarbona za čišćenje – kako ju koristiti?

soda-bikarbona-ciscenje

Većina sredstava za čišćenje je prepuna kemikalija i toksina i ne samo da su štetna za naše zdravlje nego i za naš okoliš. Postoje mnogi alternativni sastojci koje možemo iskoristiti kod čišćenja, a jedan koji bi svakako trebali imati je soda bikarbona.

Nemojte podcjenjivati moć sode bikarbone, ona je definitivno zdraviji izbor, a jednako učinkovita kao i današnja sredstva za čišćenje.

U nastavku vam donosimo savjete kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje.

Mrlje na tepihu

Ako vam se dogodi da napravite mrlju na tepihu, važno je da ju pokušate ukloniti odmah. Mrlju natopite octom, a zatim na nju stavite sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje do pola sata, a za još bolje rezultate možete ostaviti da djeluje preko noći.

Nakon što mrlja apsorbira, očistite površinu te usisajte tepih. Čišćenje tepiha sodom pokazalo se itekako učinkovitim, te se po forumima brojne žene nadmeću sa svojim idejama čišćenja koje uključuju sodu. 

Pranje odjeće

Dodajte sodu svojem deterdžentu za pranje rublja. Soda će dodatno omekšati vodu što znači da ćete trebati manje deterdženta i povećat će dozu izbjeljivanja, što znači da ćete trebati manje izbjeljivača.

Neugodni mirisi u hladnjaku

Pospremite otvorenu posudu sode bikarbone u zamrzivač ili hladnjak jer će ona eliminirati neugodne mirise. Ako imate ostatke hrane unutar hladnjaka, pokušajte ih očistiti mješavinom octa i sode bikarbone.

» Pročitajte više: Prirodni pripravak protiv neugodnih mirisa u hladnjaku

Čišćenje kupaone

Budimo realni, nitko ne voli čistiti zahode. Ako se nalazite u području koje ima tvrdu vodu, vaši zahodi će biti omiljeno mjesto druženja malih sitnih bakterija. Minerali u vodi mogu stvoriti smeđe kolutove unutar wc školjke, a kada se to dogodi obično ćete morati koristiti jaka sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti porculan i iritirati oči i nos.

Kako bi spriječili mrlje i zadržali vaš wc čistim, održavajte čišćenje jednom tjedno sodom bikarbonom. Pospite svoju wc školju šalicom sode bikarbone, a zatim primijenite ocat u spreju. Ostavite desetak minuta da djeluje, a zatim istrljajte i isperite.

Osim školjke, soda bikarbona vam može pomoći i kod čišćenja kade i lavaboa. Primijenite isti postupak kao i kod čišćenja wc školjke.

Čišćenje

Mrlje od kave i čaja

Mrlje kave i čaja mogu biti jako tvrdokorne. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone u jednu litru vode te natopite šalice. Za teže mrlje ostavite da djeluje preko noći.

Čišćenje perilice za posuđe

Čistoća perilice se treba održavati redovito tako da učinkovito radi. Jednostavno ulijte šalicu sode bikarbone u perilicu i pustite ju da odradi svoje. Ne samo da će vam pomoći protiv prljavštine nego će i osvježiti perilicu posuđa.

Održavanje vrtnog namještaja

Nakon ljetne sezone vrijeme je za spremanje vrtnog namještaja. Pospite malo sode bikarbone ispod stolica s jastucima, i to će ih držati svježima tijekom zimske sezone. Također možete sodom obrisati plastične stolice i stolove.

Čišćenje odvoda

U odvodu se često mogu stvoriti neugodni mirisi. Uspite pola šalice sode bikarbone u odvod, a zatim ulijte pola šalice octa. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim pustite kipuću vodu u odvod.

Ovu metodu primjenjujte samo ako imate metalne cijevi.

Tvrdokorne mrlje na loncima i tavama

Na loncima i tavama često možemo naći tvrdokorne mrlje od ostataka hrane. Pospite malo sode bikarbone na tvrdokornu mrlju, a zatim polijte kipućom vodom i malom količinom detergenta. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim operite.

Članak uređen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: soda bikarbona čišćenje, soda bikarbona za ciscenje, soda bikarbona i ocat, ocat i soda bikarbona za čišćenje, čišćenje sodom bikarbonom, ciscenje kade sodom bikarbonom, ocat i soda bikarbona, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Soda bikarbona za čišćenje – kako ju koristiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje