Soda bikarbona za čišćenje – kako je koristiti?

Soda bikarbona za čišćenje - kako je koristiti

Većina sredstava za čišćenje je prepuna kemikalija i toksina. Ne samo da su štetni za naše zdravlje, nego i za naš okoliš. Postoje mnogi alternativni sastojci koje možemo iskoristiti za čišćenje, a jedan koji bi svakako trebali imati je soda bikarbona.

Nemojte podcjenjivati moć sode bikarbone, ona je definitivno zdraviji izbor, a jednako učinkovita kao i današnja sredstva za čišćenje.

U nastavku vam donosimo savjete kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje.

Mrlje na tepihu

Ako vam se dogodi da napravite mrlju na tepihu, važno je da je pokušate ukloniti odmah. Mrlju natopite octom, a zatim na nju stavite sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje pola sata, a za još bolje rezultate možete ostaviti da djeluje preko noći.

Zatim očistite površinu te usisajte tepih. Čišćenje tepiha sodom pokazalo se itekako učinkovitim, a po forumima se brojne žene nadmeću sa svojim idejama čišćenja koje uključuju sodu. 

Pročitajte članak “Prirodno sredstvo za čišćenje podova – recept“.

Mrlje na tepihu
FOTO: Shutterstock

Pranje odjeće

Dodajte sodu svojem deterdžentu za pranje rublja. Soda će dodatno omekšati vodu, što znači da ćete trebati manje deterdženta. također, povećat će dozu izbjeljivanja, što znači da ćete trebati manje izbjeljivača.

Neugodni mirisi u hladnjaku

Pospremite otvorenu posudu sode bikarbone u zamrzivač ili hladnjak jer će ona eliminirati neugodne mirise. Ako imate ostatke hrane unutar hladnjaka, pokušajte ih očistiti mješavinom octa i sode bikarbone.

Pročitajte članak “Prirodni pripravak protiv neugodnih mirisa u hladnjaku“.

Soda bikarbona za čišćenje
FOTO: Shutterstock

Čišćenje kupaonice

Budimo realni, nitko ne voli čistiti toalet. Ako se nalazite u području koje ima tvrdu vodu, vaš toalet je omiljeno mjesto druženja malih sitnih bakterija. Minerali u vodi mogu stvoriti smeđe kolutove unutar WC školjke, a kada se to dogodi, obično je potrebno koristiti jaka sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti porculan i iritirati oči i nos.

Kako biste spriječili mrlje i zadržali vaš toalet čistim, čistite jednom tjedno sodom bikarbonom. Posipajte svoju WC školjku šalicom sode bikarbone, a zatim primijenite ocat u spreju. Ostavite 10-ak minuta da djeluje, a zatim istrljajte i isperite.

Soda bikarbona vam može pomoći i kod čišćenja kade i umivaonika. Primijenite isti postupak kao i kod čišćenja WC školjke.

Pročitajte članak “7 načina da detoksicirate dom na prirodan način“.

Mrlje od kave i čaja

Mrlje kave i čaja mogu biti jako tvrdokorne. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s jednom litrom vode te natopite šalice. Za teže mrlje ostavite da djeluje preko noći.

Mrlje od kave i čaja
FOTO: Shutterstock

Čišćenje perilice za posuđe

Perilicu za suđe treba redovito održavati kako bi učinkovito radila. Jednostavno ulijte šalicu sode bikarbone u perilicu i pustite je da odradi svoje. Ne samo da će vam pomoći protiv prljavštine, nego će i osvježiti perilicu posuđa.

Održavanje vrtnog namještaja

Nakon ljetne sezone vrijeme je za spremanje vrtnog namještaja. Posipajte malo sode bikarbone ispod stolaca s jastucima, to će ih držati svježima tijekom zime. Također, možete sodom obrisati plastične stolce i stolove.

Čišćenje odvoda
FOTO: Shutterstock

Čišćenje odvoda

U odvodu se često mogu stvoriti neugodni mirisi. Usipajte pola šalice sode bikarbone u odvod, a zatim ulijte pola šalice octa. Ostavite da djeluje oko 15 minuta. Potom pustite kipuću vodu u odvod.

Ovu metodu primjenjujte samo ako imate metalne cijevi.

Pročitajte članak “Brzo i jeftino: SOS metoda za čišćenje začepljenog odvoda“.

Tvrdokorne mrlje na loncima i tavama
FOTO: Shutterstock

Tvrdokorne mrlje na loncima i tavama

Na loncima i tavama često možemo naći tvrdokorne mrlje od ostataka hrane. Posipajte malo sode bikarbone na tvrdokornu mrlju, pa polijte kipućom vodom i malom količinom detrdženta. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, zatim operite.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Meredith, D. (2022). 50 Clever Ways to Clean with Baking Soda. Taste of Home.
  2. Agguire, S. (2021). Places to Use Baking Soda. The Spruce.
  3. Piro, L. i Smith McDonough, L. (2018). 22 Cleaning Problems You Can Solve With Baking Soda. Good Housekeeping.
  4. Bennett, J. i Wilson, A. (2016). 14 Clever Ways to Clean Your Home with Baking Soda. BH&G.

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.87 / 5   23

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: soda bikarbona čišćenje, soda bikarbona za ciscenje, soda bikarbona i ocat, ocat i soda bikarbona za čišćenje, čišćenje sodom bikarbonom, ciscenje kade sodom bikarbonom, ocat i soda bikarbona, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu