Kako očuvati i spremiti odjeću? To se može itekako odraziti na naš novčanik i okoliš! Evo pravilnog načina

Pravilno spremanje i postupanje s odjećom produžuje njezin vijek

Iako se može činiti trivijalno, koracima za očuvanje odjeće zapravo omogućujemo njezinu dugotrajnost. Načinom na koji peremo, sušimo, pa i spremamo odjeću znatno utječemo na njezin životni vijek. Pravilno očuvanje odjeće bitno je za očuvanje planeta, ali i našeg budžeta. Stoga u nastavku saznajte nekoliko savjeta za pravilno očuvanje i spremanje odjeće.

Zašto je pravilno postupanje s odjećom bitno?

Modna industrija ima izrazito veliki ekološki otisak – od konstantne i prevelike proizvodnje, upotrebe sirovina koje dovode u pitanje dobrobit životinja i njihovih staništa, do transporta preko pola svijeta. Modna industrija je problematična na jako puno razina. Posebno je problematična brza moda, tj. proizvodnja velike količine robe za malo novaca, nauštrb zdravlja i života drugih ljudi, životinja i planeta.

Zato je vrlo važno postupati sa svakim komadom odjeće s brigom. Bilo da želite dugo nositi taj komad odjeće ili ćete ga nakon par mjeseci donirati nekome, imamo odgovornost pravilno brinuti za našu odjeću. Pravilno spremanje i postupanje s odjećom produžuje njezin vijek i omogućuje nam da isti komad odjeće nosimo duže.

Osim iz etičkih razloga, ovo je bitno i za naš novčanik, kako ne bismo morali kupovati novi džemper svaku sezonu. Rjeđe kupovanje odjeće, kao i kupovanje rabljene odjeće ekološki je prihvatljivije ponašanje od konstantnog kupovanja nove fast fashion odjeće.

važno je čitati etikete na odjeći o čuvanju svakog pojedinog artikla
FOTO: Shutterstock

Kako očuvati i spremiti odjeću?

Prije svega, važno je čitati etikete na odjeći o čuvanju svakog pojedinog artikla. Svaka tkanina i svaki komad odjeće ima različite upute – od temperature vode, preko centrifuge, do upotrebe sušilice i peglanja. Samim pridržavanjem uputa na etiketi koja je ušivena u svakom komadu odjeće već doprinosite očuvanju tog komada.

U nastavku se nalazi nekoliko savjeta koji vam dodatno mogu pomoći u očuvanju odjeće.

1. Odvajajte odjeću po boji

Odvajanje crne/tamne, bijele/svijetle i šarene odjeće produžuje postojanost boje te odjeće. Razvrstavanjem odjeće po boji sprječavate bilo kakav neželjeni prijenos boje tijekom pranja. Primjerice, ako perete svijetlu ili bijelu robu s tamnom ili šarenom robom, iako se razlika neće nužno vidjeti nakon jednog pranja, nakon nekoliko pranja ta bijela više neće biti čisto bijela.

Stoga, crne komade uvijek perite zajedno, kao i bijele i šarene, a idealno bi bilo koristiti i odgovarajući deterdžent za te boje.

2. Odjeću perite na niskim temperaturama i rjeđe

Niske temperature omogućuju očuvanje odjeće, kao i manja učestalost pranja odjeće. Odjeću nije potrebno oprati nakon jednog nošenja, osim ako ste izrazito aktivni i skloni znojenju. Prečesto pranje odjeće može oštetiti vlakna i time smanjiti životni vijek odjeće.

3. Koristite mrežaste vrećice za rublje

Gaćice, grudnjake i ostale osjetljive komade odjeće perite u mrežastim vrećicama za rublje kako biste ih zaštitili od petljanja i oštećivanja. Određeno donje rublje i nije pogodno za mašinsko pranje, stoga provjerite etiketu i operite na ruke komade koji nisu pogodni za perilicu.

operite na ruke komade koji nisu pogodni za perilicu
FOTO: Shutterstock

4. Ne pretrpavajte perilicu za rublje

Pretrpavanjem perilice za rublje smanjujete prostor u kojem se roba može okretati, a time se smanjuje i mogućnost čišćenja robe zato što se ne može pravilno namočiti u vodi i deterdžentu. Osim toga, preopterećivanjem perilice opterećujete i motor, čime možete smanjiti vijek samog uređaja.

5. Kada je moguće, sušite odjeću na zraku

Sušenje odjeće na vanjskom zraku najbolja je opcija u smislu očuvanja, iako to nije uvijek moguće. Alternativa sušenju robe na svježem zraku na balkonu ili u vrtu su sušenje na stalku u zatvorenom prostoru ili sušenje u sušilici.

Ako imate sušilicu i sušite odjeću na taj način, dobro obratite pozornost na etiketu na odjeći zato što se za određene tkanine ista ne preporučuje. Imajte na umu da sušenje odjeće u sušilici nije ekološki prihvatljiva opcija zato što koristi energiju, a nije nužno ni najbolja opcija za robu.

Ako sušite odjeću u zatvorenoj prostoriji, nemojte pretrpavati stalak za sušenje i odjeću spremite samo onda kada je u potpunosti suha. Određene komade odjeće, kao što su košulje, možete sušiti na plastičnim vješalicama.

6. Pravilno spremajte odjeću

Bilo da spremate odjeću u ormar kako biste je sutradan nosili ili spremate zimsku odjeću u iščekivanju ljeta i nošenja laganije odjeće, bitno je pripaziti kako spremate odjeću. Pravilnim spremanjem odjeće također produžujete njezin vijek. Nekoliko bitnih savjeta vezanih uz spremanje odjeće su:

  • nemojte pretrpavati ormar
  • svu odjeću čuvajte na suhom i hladnom mjestu kako biste je zaštitili od vlage, sunčeve svjetlosti i topline
  • određenu odjeću, kao što su košulje, bolje je objesiti na vješalice nego složiti u ormar
  • koristite drvene ili postavljene vješalice kako se odjeća ne bi izobličila
  • ako odjeću spremate u kutije, koristite plastične, radije nego kartonske ili drvene kutije koje mogu pokupiti vlagu
  • cipele prvo spremite u plastičnu vrećicu.

I za kraj, kako biste produžili životni vijek odjeće, neovisno o tome hoćete li vi ili netko drugi nositi tu odjeću, mrlje na odjeći tretirajte odmah, a rupice zašijte.

Očuvanje odjeće bitno je čak i ako se brzo zasitite iste i često želite promjenu
FOTO: Shutterstock

Što napraviti s odjećom koju više ne želite?

Očuvanje odjeće bitno je čak i ako se brzo zasitite iste i često želite promjenu. Ako zaista ne želite nositi staru odjeću ili vam ona više ne pristaje, razmislite o načinima na koje možete prenamijeniti tu odjeću, a da ne završi u reciklaži ili, još gore, smeću. U nastavku se nalaze ideje što napraviti s očuvanom starom odjećom.

  • Doniranje odjeće – brojne organizacije primaju donacije u obliku odjeće koja je još uvijek nosiva. Ako niste sigurni kojoj organizaciji dati odjeću koju ne želite više, raspitajte se kod susjeda, prijatelja ili obitelji sviđa li se nekome odjeća koju vi ne želite više nositi, a nije još uvijek za reciklažu.
  • Online prodaja – ako se radi o kvalitetnim i dobro očuvanim komadima odjeće, postoje različite stranice na kojima ih možete prodati kako bi još netko uživao u njima.
  • Prenamjena odjeće – iako je davanje odjeće drugoj osobi dok je još uvijek sasvim nosiva najbolja opcija, odjeću možete i prenamijeniti u druge svrhe. Primjerice, od starih hlača ili majice možete napraviti jeans ili platnenu torbu, a od stare haljine suknju.

Ako ne želite više svoju staru odjeću ili ona više nije upotrebljiva, vrlo je važno naglasiti da je ne bacate u smeće, već da je odnesete u reciklažno dvorište. Imajte na umu da reciklaža i dalje zahtijeva energiju, stoga je najbolje reciklirati onu odjeću koja zaista više nije nosiva. Više o recikliranju i doniranju odjeće možete saznati u članku “Imate viška odjeće u ormaru? Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti“.

Pročitajte i ostale članke na temu ekološki prihvatljivih ponašanja:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu