Čišćenje hladnjaka i smočnice: Evo koje namirnice trebate baciti, a koje još uvijek možete koristiti

Čišćenje hladnjaka

U prošlosti su ljudi često bacali hranu poput zelene salate ili jogurta nakon što bi počela tamnjeti ili bi joj istekao rok trajanja na pakiranju. Međutim, s povećanjem svijesti o bacanju hrane i rastućim cijenama namirnica, mnogi su sada oprezniji pri čišćenju svojih hladnjaka i smočnica.

Postoje uvjerljivi razlozi da ponovno razmislite o bacanju ostataka.

Izvješće o stanju rasipanja hrane u Americi otkriva da prosječno kućanstvo u SAD-u baca više od šest šalica jestive hrane svaki tjedan, što je potencijalna ušteda od 1.500 dolara godišnje, ako se bacanje hrane svede na minimum.

Bez obzira na to, sigurnost hrane i dalje predstavlja ozbiljan problem. Svake godine 1 – 6 Amerikanaca oboli od patogena koji se prenose hranom, a neki slučajevi rezultiraju hospitalizacijom ili smrću, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iako je ključno smanjiti nepotrebno bacanje hrane, jednako je važno dati prioritet sigurnosti hrane. Ključno je razumjeti koje su namirnice još uvijek sigurne za konzumiranje, čak i ako izgledaju manje svježe.

Koja namirnice baciti, a koje ne?

Neke su namirnice očiti kandidati za bacanje, poput sluzavog delikatesnog mesa, koje je sklono nakupljanju štetnih bakterija poput Listeria monocytogenes. Međutim, druge kvarljive namirnice možda nisu tako jednostavne.

Evo nekoliko stručnih uvida koji će vam pomoći u donošenju ovih odluka.

Sluzavo delikatesno meso

Delikatesno meso, nakon što je prošlo vrhunac, predstavlja značajan rizik od bolesti koje se prenose hranom, osobito Listeria monocytogenes. Nakon što pokaže znakove kvarenja, poput sluzave teksture ili neugodnog mirisa, najbolje ga je odmah baciti.

Mrlje od plijesni na tvrdim sirevima poput parmezana mogu se sigurno ukloniti, sve dok plijesan nije prodrla duboko u sir
FOTO: Shutterstock

Tvrdi sir s mrljama od plijesni

Mrlje od plijesni na tvrdim sirevima poput parmezana mogu se sigurno ukloniti, sve dok plijesan nije prodrla duboko u sir. Meke sireve ili one s vidljivom plijesni treba baciti.

Pljesnivi kruh

Plijesan na kruhu može proizvesti štetne toksine, zbog čega biste ga trebali odmah baciti. Čak i ako samo jedna kriška izgleda pljesniva, susjedne kriške također mogu biti kontaminirane.

Smeđa zelena salata

Lišće na salati koje je promijenilo boju obično je bezopasno i može se ukloniti prije konzumiranja. Uvenulo lišće može se oživjeti namakanjem u ledenoj vodi.

Pljesnivi namazi i džemovi

Plijesan u voćnim namazima ukazuje na kvarenje i trebalo bi baciti cijelu staklenku kako biste spriječili moguće zdravstvene rizike.

Proklijali krumpir

Krumpir s klicama i dalje je jestiv nakon uklanjanja klica i zelene kožice koja može sadržavati toksine.

Krumpir s klicama i dalje je jestiv nakon uklanjanja klica i zelene kožice koja može sadržavati toksine
FOTO: Shutterstock

Pokvaren jogurt

Plijesan ili neugodni mirisi u jogurtu signaliziraju kvarenje, zbog čega trebate baciti cijelo pakiranje kako biste izbjegli bolest.

Bobičasto voće koje truli

Bobičasto voće s plijesni treba baciti zajedno sa svim voćem koje je neposredno uz njega, ali preostale bobice se mogu spasiti ako ne pokazuju znakove kvarenja.

Hrana koja predugo stoji u zamrzivaču

Ako hranu čuvate u zamrzivaču i ne zamotate je pravilno, podložna je “opekotinama” od zamrzivača, što podrazumijeva obilje ledenih kristala i ponekad sivkasto-smeđe mrlje te čudnu teksturu na određenim dijelovima.

Iako nije idealna, takva je hrana sigurna za konzumaciju. Uklonite “opekotine” od zamrzivača nožem i kuhajte ili jedite kao što biste to inače radili, a sljedeći put koristite hermetičke posude i folije za pohranu.

Ostaci hrane

Ostatke treba potrošiti u roku od nekoliko dana i baciti ako pokazuju bilo kakve znakove kvarenja, uključujući promjene u boji, mirisu ili teksturi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu