Kako očistiti jako prljavu pećnicu? Vratite joj stari sjaj bez jakih kemikalija! Evo jednostavnih uputa

Kako očistiti jako prljavu pećnicu

Prljava pećnica može biti pravi trn u oku u vašoj kuhinji. Ne utječe samo na estetiku, već može utjecati i na okus vaših jela. Srećom, postoje učinkoviti i prirodni načini da svojoj pećnici vratite stari sjaj.

U ovom članku provest ćemo vas korak po korak kroz upute kako očistiti jako prljavu pećnicu samo prirodnim metodama.

Kako očistiti jako prljavu pećnicu?

Prije nego što počnete, bitno je prikupiti potrebne zalihe. Evo što će vam trebati:

  • soda bikarbona (najbolje sredstvo za čišćenje pećnice za nakupljanje masnoće)
  • bijeli ocat
  • voda
  • bočica s raspršivačem
  • mala posuda
  • spužva ili krpa za suđe
  • plastična ili silikonska lopatica
  • gumene rukavice (opcionalno)
  • krpa od mikrovlakana.
najbolje sredstvo za čišćenje pećnice
FOTO: Getty Images

Kako očistiti pećnicu na struju iznutra?

Započnite s uklanjanjem rešetki pećnice i svih labavih ostataka iz pećnice. To će olakšati pristup prljavštini.

Napravite pastu od sode bikarbone

U maloj posudi pomiješajte pola šalice sode bikarbone s nekoliko jušnih žlica vode. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu za mazanje. Soda bikarbona prirodni je abraziv koji će vam pomoći razbiti tvrdokornu masnoću i prljavštinu.

Nanesite pastu od sode bikarbone

Pomoću lopatice ili prstiju (po želji u rukavicama) ravnomjerno rasporedite pastu od sode bikarbone po unutarnjim površinama pećnice. Obratite posebnu pozornost na najprljavija područja.

Ostavite da odstoji preko noći

Ostavite pastu od sode bikarbone da djeluje preko noći. Ovo produljeno razdoblje dat će joj dovoljno vremena da otpusti nakupljenu prljavštinu.

Obrišite prljavštinu

Sljedeći dan navlažite spužvu ili krpu vodom i obrišite mješavinu sode bikarbone. Primijetit ćete da se prljavština mnogo lakše skida.

Tvrdokorne mrlje riješite octom

Za sve preostale tvrdokorne mrlje pomiješajte jednake dijelove vode i bijelog octa u bočici s raspršivačem. Obilno poprskajte zahvaćena područja i ostavite nekoliko minuta. Ako se pitate kako očistiti pećnicu od masnoće, imajte na umu da prirodna kiselost octa pomaže u otapanju masnoće i prljavštine.

Pomoću spužve ili krpe za suđe izribajte područja poprskana mješavinom octa. Kombinacija sode bikarbone i octa stvara snažnu reakciju čišćenja. Površinu temeljito isperite vodom.

kako očistiti pećnicu od masnoće
FOTO: Getty Images

Očistite rešetke pećnice

Za čišćenje rešetki pećnice napunite kadu ili veliki sudoper toplom vodom. Dodajte pola šalice sode bikarbone i pola šalice bijelog octa. Ostavite rešetke da se namaču najmanje četiri sata ili preko noći. Nakon namakanja izribajte ih četkom ili spužvom, isperite i osušite.

Završni dodiri

Nakon što je unutrašnjost čista, obrišite površine krpom od mikrovlakana, kako biste uklonili sve ostatke. Zamijenite rešetke pećnice.

Održavajte pećnicu čistom

Kako biste održali svoju pećnicu u vrhunskom stanju, odmah obrišite sve što se prolije i redovito čistite sve vidljive ostatke. Ovaj proaktivni pristup spriječit će veliko nakupljanje prljavštine.

Prirodno čišćenje vrlo prljave pećnice nije samo učinkovito, već je i sigurno za vaše zdravlje i okoliš. Korištenjem jednostavnih sastojaka poput sode bikarbone i octa možete postići blistavo čistu pećnicu bez potrebe za jakim kemikalijama. Uz redovito održavanje, vaša će pećnica i dalje blistati i poboljšati vaše iskustvo kuhanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu