Kako kuhinjske spužve mogu utjecati na zdravlje crijeva?

kuhinjska spužva je leglo bakterija

Jedan od najčešćih alata za čišćenje u kuhinji je spužva. Koristi se za ribanje posuđa, upijanje prolivenih tekućina i brisanje raznih površina. Međutim, prljava spužva može postati leglo štetnih bakterija, što može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom i infekcija u crijevima.

Od čega su napravljene kuhinjske spužve?

Kuhinjske spužve su obično porozne, što im omogućuje da upijaju i zadržavaju tekućine. Moderne spužve su obično napravljene od sintetičkih materijala poput celuloze, uretana ili pjene. Abrazivne ili žičane spužve mogu sadržavati plastične ili metalne komponente, što ih čini idealnima za ribanje tvrdokornih ostataka. Postoje i prirodne alternative, poput morskih spužvi.

Mnoge sintetičke spužve imaju dvije strane – mekšu površinu koja zadržava sapunicu i grublju stranu za ribanje. Druge mogu imati dodatne značajke poput neabrazivnih jastučića, antimikrobnih svojstava i otpornosti na plijesan.

Kako bakterije mogu napredovati u kuhinjskim spužvama?

Bakterije obično uspijevaju u toplim, vlažnim okruženjima. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), idealno temperaturno područje za rast bakterija je između 4 – 60 °C. To je veliki raspon koji najvjerojatnije uključuje temperaturu u vašoj kuhinji.

Korištene spužve obično su mokre i stavljene u držač za kuhinjske spužve.

U kombinaciji s ostacima hrane i drugim nečistoćama mogu stvoriti idealno okruženje za rast bakterija.
bakterije u kuhinjskoj spužvi
FOTO: Shutterstock

Uobičajene bakterije pronađene u kuhinjskim spužvama

Tijekom godina istraživači su pronašli nekoliko vrsta bakterija koje su česte u kuhinjskim spužvama. Neke od njih mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome, dok druge mogu pridonijeti infekcijama u drugim dijelovima tijela. To uključuje:

  • salmonela – uobičajeni uzročnik bolesti koje se prenose hranom, bakterije salmonele često se nalaze u kontaminiranoj vodi i hrani; mogu uzrokovati proljev, groznicu, grčeve i dehidraciju
  • Campylobacter – ove bakterije obično se nalaze u sirovom mesu, nedovoljno kuhanoj peradi i kontaminiranoj vodi; također mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome poput povraćanja, proljeva i grčeva
  • Enterobacter cloacae – dio iste obitelji bakterija kao i salmonela, E. cloacae može uzrokovati infekcije stečene u bolnicama; također mogu biti otporne na nekoliko antibiotika
  • Acinetobacter – iako imaju nisku virulenciju i obično ne uzrokuju infekcije kod zdravih ljudi, mogu izazvati ozbiljne infekcije kod osoba s postojećim zdravstvenim stanjima ili kod imunokompromitiranih osoba
  • Escherichia coli – većina sojeva je bezopasna, ali neki mogu uzrokovati simptome poput povraćanja, krvavog proljeva i grčeva.

Kako bakterije iz spužvi mogu utjecati na zdravlje crijeva?

Loše higijenske prakse pri korištenju spužvi mogu prenijeti štetne bakterije na vaše ruke, hranu i druge površine. Primjerice, ako koristite istu spužvu za pranje posuđa i čišćenje mesnih sokova, postoji velika vjerojatnost unakrsne kontaminacije. Bakterije mogu ostati u spužvi i umnožiti se, što može povećati vaše šanse za bolesti koje se prenose hranom i utjecati na zdravlje vaših crijeva.

Nedavne studije o kontaminaciji kuhinjskih spužvi

Studija iz 2020. objavljena u časopisu BMC Public Health ispitala je 50 kuhinjskih spužvi u studentskim domovima. Osim za površine koje dolaze u dodir s hranom, spužve su korištene za čišćenje sudopera, pećnice, hladnjaka i prolivenih tekućina na podu.

Istraživači su testirali spužve i pronašli različite sojeve Enterobacteriaceae, obitelji bakterija. Utvrđeno je da su te bakterije otporne na više antibiotika. Iako je veličina uzorka bila mala, istraživači su sugerirali da rezultati studije naglašavaju potrebu za većim znanjem o pravilnoj higijeni kuhinjskih spužvi.

Još jedna nedavna studija u časopisu Journal of Applied Microbiology proučila je 41 spužvu i 14 četkica prikupljenih u Norveškoj i Portugalu. Istraživači su otkrili da i četkice i spužve imaju zajednički skup bakterija, uključujući Acinetobacter, Chryseobacterium, Enhydrobacter, vrste Enterobacteriaceae i Pseudomonas.

Iako nisu pronašli salmonelu, istraživači su odlučili inokulirati salmonelu u nekoliko spužvi i četkica. Otkrili su da četkice koje su se sušile preko noći imaju niži broj bakterija salmonele.

Rezultati inokulacije spužvi bili su neuvjerljivi jer se spužve nisu potpuno osušile preko noći. Studija je imala nekoliko ograničenja, poput ograničene veličine uzorka i nedostatka kontrola. Istraživači također nisu testirali antimikrobnu otpornost.

Iako ove studije ne pokazuju izravnu povezanost između bakterija u spužvama i zdravlja crijeva, rezultati naglašavaju važnost higijenskih praksi u kuhinji, posebno s obzirom na spužve.

kuhinjsku spužvu treba često mijenjati
FOTO: Shutterstock

Sprječavanje kontaminacije bakterijama u spužvama

Ranije se smatralo da mikrovalna obrada, kuhanje ili izbjeljivanje kuhinjske spužve može održati spužvu sigurnom od bakterijske kontaminacije. Istraživači su također predlagali stavljanje spužve u perilicu posuđa na puni ciklus pranja i sušenja.

Međutim, ove metode čišćenja spužvi možda nisu adekvatne. Od ožujka 2024. USDA preporučuje čestu kupnju novih spužvi. To uključuje antibakterijske spužve, koje bi prema preporukama proizvođača trebalo mijenjati svakih 1 – 2 tjedna.

Nemojte čekati da se spužva raspadne ili počne neugodno mirisati prije nego što je promijenite.

Za površine koje dolaze u dodir s sirovim mesom ili sokovima koristite jednokratne maramice ili papirnate ručnike, kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.

Zdrave kuhinjske navike ključne su za održavanje zdravih crijeva i cjelokupnog zdravlja. Održavanje kuhinjskih spužvi, redovite rutine čišćenja i pravilno rukovanje hranom mogu spriječiti bolesti koje se prenose hranom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Shelim, C. (2024). How Kitchen Sponges Could Be Affecting Your Gut Health. Healthnews.
  2. Møretrø, T. i sur. (2022). Bacterial levels and diversity in kitchen sponges and dishwashing brushes used by consumers. J Appl Microbiol., 133(3): 1378–1391.
  3. Osaili, T. M. i sur. (2020). Microbiological quality of kitchens sponges used in university student dormitories. BMC Public Health, 20: 1322.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu