Ovaj faktor može pogoršati probleme s kolesterolom

40 % odraslih u SAD-u ima povišenu razinu kolesterola

Ako imate visok kolesterol, niste sami – oko 40 % odraslih u SAD-u ima povišenu razinu kolesterola.

Kolesterol, masna tvar koju proizvodi vaše tijelo, neophodan je za popravak stanica, proizvodnju hormona i stvaranje vitamina D. Međutim, prekomjerni kolesterol može se nakupiti kao plak u vašim arterijama, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

Upala, odgovor tijela na uočene prijetnje, može pogoršati zdravlje arterija i pogoršati probleme s kolesterolom.

Uloga upale u srčanim bolestima

Neka istraživanja sugeriraju da bi upale mogle igrati značajniju ulogu u srčanim bolestima od kolesterola. Kolesterol može utjecati na upalu povećanjem upalnih proteina u imunološkom sustavu kada su razine visoke. Nakupljanje plaka u arterijama također izaziva upalne reakcije, što dovodi do većeg oštećenja i bolesti srca.

Nasuprot tome, upala utječe na kolesterol snižavanjem HDL (“dobrog”) kolesterola i stvaranjem gušćih molekula LDL (“lošeg”) kolesterola, koje su sklone stvaranju plakova. Također, podiže razinu triglicerida, još jedan faktor rizika od bolesti srca.

Tradicionalno je snižavanje kolesterola bila primarna strategija za smanjenje rizika od srčanih bolesti, ali smanjenje upale moglo bi biti još presudnije.

Autoimune bolesti, karakterizirane abnormalnim imunološkim odgovorima, mogu uzrokovati sustavnu upalu, utjecati na metabolizam i cirkulaciju te povećati nakupljanje plaka. To povećava rizik od srčanih bolesti kod osoba s autoimunim stanjima. Istraživanja također povezuju niske razine HDL-a s većom vjerojatnošću razvoja autoimunih bolesti.

upale bi mogle igrati značajniju ulogu u srčanim bolestima od kolesterola
FOTO: Shutterstock

Za snižavanje kolesterola i upala stručnjaci često preporučuju mediteransku prehranu, bogatu antioksidansima, zdravim masnoćama i vlaknima. Ova prehrana uključuje voće, povrće, grah, leću, cjelovite žitarice, maslinovo ulje, avokado, ribu, orašaste plodove, sjemenke i umjerene količine mesa peradi, jaja i mliječnih proizvoda.

Lijekovi bi također mogli biti potrebni, posebno za one s poviješću visokog kolesterola ili bolesti srca.

Upravljanje bolestima srca uključuje rješavanje različitih čimbenika rizika, uključujući kontrolu šećera u krvi za dijabetes, praćenje krvnog tlaka, tjelesnu aktivnost, dovoljno sna, upravljanje stresom i liječenje drugih upalnih stanja.

Je li kolesterol dio upalnog odgovora?

Kolesterol nije izravno uključen, ali više razine mogu potaknuti imunološki odgovor koji povećava upalu.

Može li visok kolesterol uzrokovati bolove i upale zglobova?

Možda postoji veza između visokog kolesterola i bolova u zglobovima zbog upale, kao što sugerira studija iz 2021. o bolovima u koljenima kod starijih osoba s osteoartritisom.

Može li visok kolesterol uzrokovati oticanje?

Visoki kolesterol ne uzrokuje izravno oticanje, ali upala može dovesti do oticanja zbog povećane krvi i tekućine u tkivima.

I upala i kolesterol su čimbenici rizika za srčane bolesti, a studije pokazuju da bi upala mogla biti primarni uzrok. Dok visoki kolesterol može pridonijeti stvaranju plakova u arterijama, to je vjerojatnije kada je prisutna upala. Upravljanje bolestima srca uključuje rješavanje i kolesterola i upale, zajedno s drugim čimbenicima rizika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu