Kakva je veza između visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka?

visoki tlak i visoki kolesterol povećavaju rizik od bolesti srca

Znanstvenici su otkrili da višestruki čimbenici rizika, poput visokog kolesterola u krvi i visokog krvnog tlaka, povećavaju vjerojatnost razvoja bolesti srca.

Čak i ako su te razine samo malo povišene, njihova kombinirana prisutnost ubrzava oštećenje krvnih žila i srca, potencijalno dovodeći do srčanog i moždanog udara i komplikacija poput disfunkcije bubrega i oštećenja vida.

Visoki kolesterol i krvni tlak

Visoki kolesterol, definiran kao povišena razina kolesterola u krvotoku, predstavlja značajan zdravstveni rizik, potencijalno pridonoseći kardiovaskularnim bolestima. Višak kolesterola može se zalijepiti za stijenke arterija, stvarajući masne naslage koje ometaju protok krvi.

S vremenom se te naslage stvrdnu u plak, sužavajući i ukrućujući arterije, što može kulminirati ozbiljnim kardiovaskularnim događajima poput stvaranja krvnog ugruška.

Zdravstveni radnici koriste različita mjerenja za procjenu razine kolesterola, uključujući ukupni kolesterol, LDL (lipoprotein niske gustoće) i HDL (lipoprotein visoke gustoće). Čimbenici načina života poput prehrane, težine i tjelesne aktivnosti, kao i genetska predispozicija utječu na razinu kolesterola.

Visoki kolesterol često postoji zajedno s visokim krvnim tlakom, stanjem u kojem krv snažno pritišće stijenke arterija. Ovaj povećani tlak opterećuje srce i arterije, osobito kada su arterije već ugrožene zbog nakupljanja kolesterola.

Posljedično, međudjelovanje visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka pogoršava kardiovaskularne rizike i može utjecati na druge organe, poput očiju, bubrega i mozga.
osobe s povišenim kolesterolom imaju veću vjerojatnost da će s vremenom razviti hipertenziju
FOTO: Shutterstock

Kako upravljati ovim stanjima?

Istraživanja su pokazala da osobe s povišenim kolesterolom imaju veću vjerojatnost da će s vremenom razviti hipertenziju. Ovi se nalazi odnose i na muškarce i na žene, te se naglašava važnost upravljanja obama čimbenicima rizika za očuvanje zdravlja srca.

Srećom, upravljanje visokim kolesterolom i visokim krvnim tlakom moguće je postići lijekovima i prilagodbom načina života. Od ključne su važnosti redovita komunikacija s liječnikom i marljivo praćenje zdravstvenih metrika.

Promjene životnog stila kao što su prestanak pušenja, redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana bogata cjelovitom hranom mogu nadopuniti medicinske intervencije i promicati kardiovaskularnu dobrobit.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Story, M. C. (2024). What’s the Connection Between High Blood Cholesterol and Hypertension? Healthline.
  2. Sakurai, M. i sur. (2011). Relationship of dietary cholesterol to blood pressure: the INTERMAP study. J. Hypertens., 29(2): 222–228. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu