Ukupni kolesterol: Prijeti li vam srčana bolest idućih 10 godina?

ukupni kolesterol

Kolesterol, vrsta masti poznata kao lipid, putuje kroz krvotok obavijen proteinima. Kolesterol u krvi mjeri se u tri vrste – lipoprotein niske gustoće (LDL ili “loš” kolesterol), lipoprotein visoke gustoće (HDL ili “dobar” kolesterol) i trigliceridi.

LDL može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od bolesti srca, dok HDL pomaže spriječiti to nakupljanje. Unatoč rizicima, kolesterol je neophodan za probavu, proizvodnju vitamina D i sintezu hormona.

Serumski kolesterol ili ukupni kolesterol u krvi mjeri količinu određenih lipida u vašoj krvi. Ovaj test krvi pomaže liječnicima da utvrde rizik od razvoja srčanih bolesti u sljedećih 10 godina.

Što je ukupni kolesterol?

Kolesterol u serumu mjeri se testom krvi koji se zove lipidni panel, a prethodno je potrebno 8 – 12 sati gladovanja. Uzima se krv iz ruke, a uzorak se analizira u laboratoriju. Učestalost ovog testa ovisi o dobi:

 • djeca i mladi – svakih pet godina
 • žene 55 – 65 godina – svake druge godine
 • muškarci 45 – 65 godina – svake druge godine
 • odrasli 65 godina i stariji – godišnje.

Češće testiranje može biti potrebno za osobe s kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su pretilost, pušenje, obiteljska povijest bolesti srca ili prethodni kardiovaskularni događaji. Početak ili promjena uzimanja lijekova za kolesterol također mogu dovesti do češćih pretraga.

Ukupni kolesterol – vrijednosti

Rezultati su prikazani u miligramima po decilitru (mg/dl).

Poželjne su niže razine LDL-a i više HDL-a.

LDL doprinosi nakupljanju plaka u arterijama, dok HDL pomaže ukloniti LDL iz krvotoka. Niže razine triglicerida također su poželjne jer visoke razine mogu dovesti do debljanja i povećanog kardiovaskularnog rizika.

ukupni kolesterol povišen
FOTO: Shutterstock

Ukupni kolesterol – normalne vrijednosti

Ako se pitate kako izračunati ukupni kolesterol, optimalni rasponi su:

 • ukupni kolesterol – manji od 200 mg/dl
 • LDL – ispod 100 mg/dl
 • HDL – 40 mg/dl ili više za muškarce, 50 mg/dl ili više za žene
 • trigliceridi – ispod 150 mg/dl.

Cijelu tablicu pogledajte na poveznici.

Liječenje

Čimbenici rizika za visoki kolesterol uključuju obiteljsku povijest, dob, pušenje i pretilost. Za granično visok kolesterol, liječnici mogu preporučiti posebne strategije za kontrolu ili snižavanje razine kolesterola.

Ako je ukupni kolesterol povišen, kontrolira se redovitom tjelovježbom, promjenama u prehrani, lijekovima, smanjenjem stresa i boljim snom.

Statini se obično propisuju za snižavanje razine LDL-a, a također mogu poboljšati razine HDL-a i triglicerida, smanjujući rizik od srčanih događaja i moždanog udara.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Hobbs, H. (2024). What Is Serum Cholesterol and Why Is It Important? Healthline.
 2. Cholesterol levels. (2022). NHS.
 3. Huizen, J. (2021). What is serum cholesterol? Medical News Today.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu