Zlatni puzavac: Biljka koja je privukla pažnju i početnika i iskusnih vrtlara! Evo kako je održavati i nositi se s problemom žutog lišća

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac, znanstveno poznat kao Epipremnum aureum, popularna je sobna biljka koja je privukla ogromnu pozornost i početnika i iskusnih vrtlara. Njegovo živopisno zeleno lišće i impresivna otpornost čine ga omiljenim izborom za ljubitelje sobnih biljaka.

U nastavku saznajte zašto je zlatni puzavac stekao popularnost, uključujući njegovu cijenu, gdje ga kupiti, zahtjeve za njegu, održavanje, željeno tlo i kako se nositi s problemom žutog lišća.

Zlatni puzavac – održavanje

Zlatni puzavac je poznat po tome što se ne trebate puno brinuti o njemu, što ga čini idealnim izborom i za početnike i za iskusne vrtlare. Evo nekoliko ključnih savjeta za njegu.

Zlatni puzavac - održavanje
FOTO: Shutterstock

Lokacija

Zlatni puzavac može rasti ili kao viseća biljka ili na stupu od mahovine. Kada se uzgaja na stupu, ostaje kompaktne širine, što ga čini idealnim za male prostorije kojima je potrebno malo zelenila da ih razveseli.

Zlatni puzavac – njega

Obrezivanje će potaknuti grmolikiji rast, a listovima će također dobro doći redovito brisanje prašine. Koristite oštre škare za obrezivanje puzavca i napravite rez ispod čvora, orezujte bliže krošnji ako namjeravate potaknuti grmolik rast.

Ova taktika rezidbe pomaže u stvaranju kraćih stabljika na kojima će rasti novi listovi puzavca.

Zlatni puzavac – zemlja

Posadite ga u općenito dobro drenirajuću mješavinu u posudu. Zemlja pomiješana s perlitom je odlična ideja (perlit se odnosi na zagrijano vulkansko staklo, a koristi se kao izvrstan medij za kompost za posude sa slobodnom drenažom).

zlatni puzavac - žuti listovi
FOTO: Shutterstock

Svjetlo

Stavite ga na jako, neizravno svjetlo. Puzavac će tolerirati slabo svjetlo, ali to može ipak usporiti njegov rast. Dobro se snalaze i pri umjetnom svjetlu.

Zalijevanje

Zalijevajte samo kada je tlo suho na dodir. Kada uzgajate zlatni puzavac, žuti listovi obično su znak da ga previše zalijevate.

Zlatni puzavac u vodi
FOTO: Shutterstock

Zlatni puzavac u vodi

Za uzgoj zlatnog puzavca u vodi stavite ga u posudu s čistom vodom sobne temperature, pazeći da korijenje bude potopljeno. Promijenite vodu svakih nekoliko tjedana kako biste spriječili stagnaciju i održali njegovo cjelokupno zdravlje.

Ova metoda uzgoja u vodi ne samo da dodaje jedinstvenu estetsku privlačnost vašem životnom prostoru, već vam također omogućuje da svjedočite rastu i razvoju korijena biljke, čineći zlatni puzavac u vodi divnim i korisnim iskustvom i za početnike i za iskusne ljubitelje biljaka.

Zlatni puzavac - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Zlatni puzavac – gdje kupiti?

Zlatni puzavac poznat je po tome što je pristupačna sobna biljka. Obično ga možete pronaći u lokalnim rasadnicima, vrtnim centrima, pa čak i online trgovinama.

Zlatni puzavac – cijena

Cijena zlatnog puzavca može varirati ovisno o čimbenicima kao što su veličina biljke i njezino cjelokupno zdravlje. Manje posude obično su jeftinije, što ih čini izvrsnim izborom za one s ograničenim budžetom ili one koji žele započeti uzgoj biljaka bez trošenja velike količine novca.

Cijene se obično kreću 6 – 20 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. How to care for pothos (devil’s ivy). (2021). BBC Gardeners’ World Magazine.
  2. The houseplant that thrives on neglect and low light. (2021). Mr. Plant Geek.
  3. How to Care for a Pothos Plant. The Sill.

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu