Kako iskoristiti koru od limuna?

limun korica svrha

Nakon cijeđenja limunovog soka, kora skoro svaki put završi u kanti za smeće. Možda niste znali, no koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za pravljenje domaćeg mirisa za dom, prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača. Donosimo vam 5 načina na koji možete iskoristiti koru od limuna, nakon što ste iscijedili limunov sok.

Dekoracija kolača

Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, no vodite računa je li limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska (pogledajte kako to učiniti ovdje). Koricu limuna izrendajte na ribežu sa sitnim zupcima i upotrijebite u smjesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od umjetnih obojenih šarenih mrvica). Ako koricu limuna ne trebate isti dan možete je posušiti i pohraniti za kasnije.

dekoracija

Očistite posuđe od kamenca i vratite sjaj posudama

U posudu koju želite očistiti uspite vodu i dodajte kore od iscijeđenog limuna. Kuhajte na laganoj temperature 15-20 minuta. Nakon otkuhavanja vaša posuda će biti čista i sjajna, a cijela kuhinja će mirisati na limun.

Neka dom zamiriše

Ako ste pravili limunadu ili svježi sok od narandže ili grejpa, ostat će vam hrpa kore koju biste bacilli u smeće. Umjesto toga, dodajte kore u posudu s vodom i kuhajte ih na laganoj vatri 15 minuta do pola sata. Otkuhavanje možete ponoviti više puta tijekom dana, kada želite osvježiti dom. Možete u mješavinu dodati i začine po želji (štapić cimeta, anis, klinčić…), kao i eterična ulja po svom izboru (nekoliko kapi). Dom će mirisati prekrasno, a vi ćete odmah osjetiti kako vam se raspoloženje mijenja!

Očistite daske za rezanje

Daske za rezanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomiješajte žlicu sode bikarbone s malo vode (ili limunovog soka), nanesite pastu na dasku i izribajte je pomoću kore od limuna. Daska će biti čista i mirisat će na limun. Ovako možete očistiti i druge drvene površine.

Napravite sprej za dezinfekciju radnih površina u kuhinji

U posudu s poklopcem uspite 2 čaše (po mogućnosti destilirane) vode dodajte kore od limuna (ili narandže, ako ste cijedili i njih) i desetak kapi eteričnog ulja s antibakterijskim djelovanjem (čajevac, lavanda, geranij, limun).

Poklopite posudu i ostavite mješavinu da odstoji nekoliko sati (ili preko noći), a zatim je procijedite i uspite u prskalicu. Poprskajte ovim sprejem sve radne površine u kuhinji (ovaj dio posla možete čak povjeriti i djeci – djeca se uvijek raduju prskanju, bez bojazni da će im nauditi, budući da je sprej 100% prirodan).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu