Kako iskoristiti koru od limuna?

limun korica svrha

Nakon cijeđenja limunovog soka, kora skoro svaki put završi u kanti za smeće. Možda niste znali, no koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za pravljenje domaćeg mirisa za dom, prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača. Donosimo vam 5 načina na koji možete iskoristiti koru od limuna, nakon što ste iscijedili limunov sok.

Dekoracija kolača

Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, no vodite računa je li limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska (pogledajte kako to učiniti ovdje). Koricu limuna izrendajte na ribežu sa sitnim zupcima i upotrijebite u smjesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od umjetnih obojenih šarenih mrvica). Ako koricu limuna ne trebate isti dan možete je posušiti i pohraniti za kasnije.

dekoracija

Očistite posuđe od kamenca i vratite sjaj posudama

U posudu koju želite očistiti uspite vodu i dodajte kore od iscijeđenog limuna. Kuhajte na laganoj temperature 15-20 minuta. Nakon otkuhavanja vaša posuda će biti čista i sjajna, a cijela kuhinja će mirisati na limun.

Neka dom zamiriše

Ako ste pravili limunadu ili svježi sok od narandže ili grejpa, ostat će vam hrpa kore koju biste bacilli u smeće. Umjesto toga, dodajte kore u posudu s vodom i kuhajte ih na laganoj vatri 15 minuta do pola sata. Otkuhavanje možete ponoviti više puta tijekom dana, kada želite osvježiti dom. Možete u mješavinu dodati i začine po želji (štapić cimeta, anis, klinčić…), kao i eterična ulja po svom izboru (nekoliko kapi). Dom će mirisati prekrasno, a vi ćete odmah osjetiti kako vam se raspoloženje mijenja!

Očistite daske za rezanje

Daske za rezanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomiješajte žlicu sode bikarbone s malo vode (ili limunovog soka), nanesite pastu na dasku i izribajte je pomoću kore od limuna. Daska će biti čista i mirisat će na limun. Ovako možete očistiti i druge drvene površine.

Napravite sprej za dezinfekciju radnih površina u kuhinji

U posudu s poklopcem uspite 2 čaše (po mogućnosti destilirane) vode dodajte kore od limuna (ili narandže, ako ste cijedili i njih) i desetak kapi eteričnog ulja s antibakterijskim djelovanjem (čajevac, lavanda, geranij, limun).

Poklopite posudu i ostavite mješavinu da odstoji nekoliko sati (ili preko noći), a zatim je procijedite i uspite u prskalicu. Poprskajte ovim sprejem sve radne površine u kuhinji (ovaj dio posla možete čak povjeriti i djeci – djeca se uvijek raduju prskanju, bez bojazni da će im nauditi, budući da je sprej 100% prirodan).

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako iskoristiti koru od limuna?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.