Uzgoj lavande – savjeti za uspješan uzgoj

Uzgoj-lavande

Svestrana lavanda koristi se kako za zdravlje, tako i za ljepotu. Iako je rasprostranjena diljem Mediterana, lavanda se može uzgajati svugdje ako se za to osiguraju potrebni uvjeti. Zbog svojega neodoljivog mirisa i izgleda, lavanda može poslužiti za različite kreativne poklone, bukete i ukrase, a postoji čak i ljekoviti čaj od lavande.

Najčešće kupujemo gotovu biljku ili proizvode od lavande, no jeste li znali da ju vrlo lako možete uzgojiti i sami? Pročitajte najvažnije savjete za uspješan uzgoj lavande.

Cvjetovi-lavande

Lavanda – sadnja

Za sađenje lavande sa sjemenkama treba mnogo posla i može biti vrlo teško stoga je puno bolja odluka kupiti već zdrave biljke od uzgajivača. U tom slučaju je potrebna presadnja lavande. Također je moguća sadnja lavande iz reznica koja se obično radi tijekom ljeta.

Kada lavandu izvadite iz lonca u kojemu ste ju dobili, raširite korijene i stavite ih u iskopanu rupu koja savršeno pristaje korijenima. Sustav korijena lavande je veći nego sama biljka! Stavite korijene u mješavinu pilećeg gnoja i zemlje kako bi dobili organske tvari koje potiču rast korijena i biljke.

Biljka lavande tolerira mnoge kondicije za uzgoj, ali najbolje rezultate dobit ćete s toplim, dobro isušenim tlom. Tlo bi trebalo biti dobro obrađeno, isušeno i dovoljno meko da možete lako zakopati ruke u njega.

Neke vrste pijeska ili istrunulog komposta će dati biljki dobar početak za rast. Suhonjavo tlo će povećati koncentraciju ulja, a alkalno ili kredasto tlo će povećati miris lavande.

Lavanda ne voli mokro korijenje. Blagi nagib tla je dobar izbor za savršeno isušivanje.

Sadite Vaše biljke tako da imaju dovoljno zraka oko sebe kada narastu i razviju cvjetove. Njihove grane se ne bi trebale dodirivati. Izvadite nekoliko grana iz unutrašnjosti biljke kako bi ju otvorili, a nakon zime mrtvo lišće uklonite iz biljke.

Pijesak ili šljunak su puno bolji izbor od težih sredstava. Pijesak će napraviti umjerenu temperaturu tla i reflektirat će toplinu i svjetlo točno kako odgovara lavandi. Neki također misle da ovo pomaže u borbi protiv gljivičnih bolesti. Veća toplina stvara jači miris cvijeta.

Lavanda

Sadnja lavande u teglama

Mnogi stanovnici u velikim stambenim zgradama kojima uzgoj lavande u vrtu nije omogućen, imaju samo opciju sadnje lavande u teglama. No, kada je u pitanju lavanda, sadnice nisu najbolji izbor posebno ako je Vaša lavanda u stanu

Naime, kada je u pitanju ovakav uzgoj lavande, isplativost postoji samo ako imate stan koji je na idealnom sunčanom položaju kako bi lavanda dobila dovoljno svjetla i topline. Također, potrebno ju je češće zalijevati, ali i saditi u velike tegle zbog jakog korijenja.

Lavandu u teglama je također potrebno šišati svake godine nakon cvatnje, a za uzgoj je posebno važno koristiti kvalitetnu zemlju i kompost te dodavati gnojivo s produljenim djelovanjem. Tijekom ekstremnih hladnoća, lavandu možete unijeti u zaštićenu prostoriju, no nikako ju ne smijete držati u stanu koji se grije.

Mnogi se pitaju za sadnice lavande gdje kupiti ovu mirisnu biljku kako bi mogli započeti s uzgojem. Naime, sadnice je najbolje kupiti od pouzdanih uzgajivača istih.

Na internetu je moguće pronaći različite oglasnike u kojima takvi nude sadnice lavandi. Cijena ovisi o prodavaču i veličini same biljke, a kreće se od 3 kune do otprilike 20 kuna po sadnici.

Lavanda-sadnice

Održavanje lavande – sunce i voda neophodni za uzgoj lavande

Lavanda uspijeva samo na punom suncu. Posadite ju negdje gdje će dobiti minimalno 8 sati sunca dnevno. Bilo bi dobro ovo imati na umu ako je Vaša lavanda u stanu. Isto tako, ako biljke držite u posudama, trebat će ipak manje sunca ako ih ne možete zalijevati često. 

Lavanda je posebno otporna na sušu kada malo poraste i kada se već dobro razvije. Ipak, tijekom prve godine ju treba dobro zalijevati, posebno kod najvrućih ljetnih dana. Ne zaboravite zalijevati lavandu i u jesen i proljeće ako dođe suša.

Vlažna klima može učiniti biljku osjetljivijom na trulež korijena i slične bolesti. Dobra cirkulacija zraka i pravilno isušivanje lavande može povećati Vaše šanse za uspjeh.

Buket-lavande

Lavanda – obrezivanje

Biljke koje nisu pravilno obrezane u sredini padnu i raštrkaju se. Iako se lavanda redovito obrezuje jednostavnim branjem cvjetova, potrebno je dodatno obrezivanje kako bi potaknuli novi rast, pogotovo tijekom kasne jeseni ili početkom proljeća.

Godišnje obrezivanje će pomoći u održavanju lijepo oblikovane biljke i maksimalne proizvodnje cvjetova. Ako uzgajate lavandu u sadnicama, obrezivanje će možda biti potrebno i više puta godišnje.

Lavanda – žetva

Kada je Vaša lavanda procvjetala, cvjetovi mogu koristiti za različitu upotrebu (npr. vjenčanja, godišnjice, proslave). Ako želite lijep buket cvijeća, uberite cvjetove kada je polovica od cvijeća na glavi otvorena.

Također možete pripremati različite male darove, izrađivati mirisne privjeske od lavande ili ih pak koristiti u svrhu očuvanja mirisne svježine u kući i dvorištu. Zahvaljujući različitim mogućnostima korištenja mirisnih cvjetova lavande, čini se da je za uzgoj lavande isplativost itekako moguća ako se odlučite na izradu lavandinih kreacija.

Zahvaljujući svojem intenzivnom i neodoljivom mirisu te prekrasnom ljubičastom izgledu, lavanda je odličan izbor za pripremu različitih mirisnih poklončića za ukras, svježinu, smirenje, eterično ulje itd. Pustite mašti na volju i zaigrajte se s lavandom!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: uzgoj lavande, lavanda uzgoj, sadnja lavande, Lavanda sadnja, obrezivanje lavande, orezivanje lavande, održavanje lavande, lavanda održavanje, uzgajanje lavande, sadnja lavanda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu