Hormonska terapija za menopauzu – je li sigurna?

Hormonska terapija za menopauzu

Ako se pitate je li hormonska terapija za menopauzu sigurna za simptome kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, vaše oklijevanje je razumljivo. Čak su i pružatelji zdravstvenih usluga frustrirani proturječnim porukama znanstvene zajednice o rizicima hormonske terapije.

Međutim, nova analiza Inicijative za žensko zdravlje, objavljena u časopisu JAMA, pruža dodatne dokaze koji podupiru sigurnost hormonske terapije. Studija nije otkrila povećan rizik od smrti od svih uzroka u bilo kojoj dobnoj skupini u usporedbi s placebom.

Hormonska terapija za menopauzu – nova analiza

Dok su rani rezultati od prije više od 20 godina ukazivali na veći rizik od srčanog udara, dugoročni podaci nisu pokazali značajnu razliku između onih koji su koristili hormonsku terapiju i onih koji nisu.

Rizik od moždanog udara bio je nizak među mlađim korisnicama hormona, s manje od jednog dodatnog slučaja na 1.000 žena koje su koristile terapiju estrogen-progestin.

Rizik od raka dojke varirao je ovisno o vrsti hormonske terapije – sam estrogen, koji su koristile samo žene koje su imale histerektomiju, smanjio je rizik od raka dojke za 20 %, dok je dugotrajna uporaba kombinirane terapije estrogen-progestin povećala rizik za oko 20 %, iako je apsolutni rizik ostao nizak.

Osim toga, utvrđeno je da hormonska terapija smanjuje rizik od prijeloma za 33 % u svim dobnim skupinama u usporedbi s placebom. Terapiju je odobrila FDA za smanjenje gubitka koštane mase i sprječavanje prijeloma.

Hormonska terapija za menopauzu – omjer rizika i koristi

Omjer rizika i koristi hormonske terapije bio je najpovoljniji za žene u dobi od 60 godina ili mlađe, što je u skladu s prethodnim istraživanjima. Stručnjaci se nadaju da će ova otkrića razjasniti dobrobiti i rizike hormonske terapije.

Dr. Stephanie Faubion, ravnateljica Centra za žensko zdravlje na klinici Mayo, za portal Everyday Health naglasila je da je hormonska terapija i dalje najučinkovitiji tretman za simptome menopauze i da se nedovoljno koristi. Za žene mlađe od 60 godina i unutar 10 godina od početka menopauze koristi općenito nadmašuju rizike.

Faubion je istaknula da više studija potvrđuje učinkovitost hormonske terapije u liječenju valunga – dobrobiti su nadmašile rizike kod žena u 50-ima, skupini koja će najvjerojatnije biti liječena zbog vazomotornih simptoma.

Menopauza - hormonska terapija
FOTO: Shutterstock

Kada se žene nepotrebno brinu o hormonskoj terapiji, mogu se okrenuti nehormonskim tretmanima poput antidepresiva i dodataka prehrani, za koje nedostaju dugoročni podaci o sigurnosti. Ove alternative mogu imati štetne učinke, kao što je debljanje od gabapentina.

Također, nedostaju podaci o sigurnosti kanabisa koji se koristi za upravljanje simptomima, a mnogi dodaci se lažno reklamiraju kao sigurniji od hormona koje je odobrila FDA.

Menopauza – hormonska terapija i tri primarne upotrebe

Američko Društvo za menopauzu identificira tri primarne upotrebe hormonske terapije:

  • liječenje vazomotornih simptoma
  • rješavanje genitourinarnog sindroma menopauze
  • sprječavanje gubitka koštane mase.

Liječenje treba biti personalizirano na temelju simptoma i povijesti bolesti, uz redovitu ponovnu procjenu.

Ne postoji fiksno trajanje hormonske terapije; ovisi o stalnim potrebama i zdravstvenim promjenama.

Neke žene mogu nastaviti s terapijom dugoročno ako simptomi potraju, a drugi tretmani su neadekvatni.

Hormonska terapija u menopauzi može poboljšati kvalitetu života

Valunzi i noćno znojenje mogu značajno utjecati na živote žena, dovodeći do propuštenih prilika u karijeri. Ovi simptomi u prosjeku mogu trajati 7 – 9 godina, a jedna trećina žena ih doživljava i dulje. Hormonska terapija može pružiti olakšanje i poboljšati kvalitetu života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Davids Landau, M. i Upham, B. (2024). Is Hormone Therapy for Menopause Safe? Everyday Health.
  2. Manson, J. E. i sur. (2024). The Women’s Health Initiative Randomized Trials and Clinical Practice: A Review. JAMA, 2024.6542.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu