Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Oligomenoreja – uzroci, simptomi, liječenje

oligomenoreja naslovna

Oligomenoreja ili produženi menstrualni ciklus je poremećaj ritma menstrualnog ciklusa kada je razmak između dvije menstruacije dulji od 35 dana.

U doba puberteta oligomenoreja nije neuobičajeno stanje budući da je potrebno određeno vrijeme kako bi se menstrualni ciklus uspješno stabilizirao.

Anovulatorni ciklusi se normalno javljaju tijekom prve dvije godine nakon prve menstruacije, pa se i oligomenoreja često javlja u adolescentica.

Međutim, ako se drastični razmak između menstruacija ponavlja i nakon puberteta ili se razvije kasnije u životu – može ukazivati na određeni poremećaj.

Najčešći uzrok oligomenoreje je poremećena ili neuravnotežena funkcija jajnika.

Oligomenoreja može biti uzrokovana:
 • prevelikim psihičkim stresom (selidba, otkaz, novi posao, prekid dugogodišnje veze, smrt bliske osobe),
 • hiperprolaktinemijom,
 • povišenim razinama muških spolnih hormona,
 • tumorom hipofize, štitnjače, nadbubrežne žlijezde ili jajnika.
Izostanak menstruacije (amenoreja) – uzroci, dijagnoza i liječenje!

Ako se ciklus duži od 35 dana dogodi jednom, to ne znači da je riječ o oligomenoreji. Ako vas taj jedan ciklus ipak brine, posjetite liječnika.

Također, bitno je razlikovati oligomenoreju i amenoreju. Radi se o poremećajima menstruacijskog ciklusa.

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije, a oligomenoreja se definira kao produljeni razmak između menstruacija ( otprilike 6 tjedana do 6 mjeseci). U nekim slučajevima, oligomenoreja može prethoditi amenoreji.

Polimenoreja je suprotno od oligomenoreje. Polimenoreja je pojam koji označava anomaliju menstrualnog ciklusa, odnosno interval između dvije menstruacije koji je kraći od 21 dan.

oligomenoreja

Menstrualni ciklus – kašnjenje

Najčešći mogući uzrok oligomenoreje je poremećena odnosno neuravnotežena funkcija jajnika. Međutim, kao i kod svih drugih ginekoloških stanja i bolesti – ovo nije jedini uzrok. Mogući uzroci kašnjenja menstrualnog ciklusa su:

 • konstantan stres ili izloženost nekom stresnom događaju odnosno traumi,
 • hiperprolaktinemija (povišena razina hormona prolaktina),
 • povišena razina muških spolnih hormona,
 • tumor hipofize,
 • tumor jajnika,
 • tumor štitnjače,
 • tumor nadbubrežne žlijezde,
 • početak ili prekid korištenja kontracepcijskih pilula,
 • pretjerano izlaganje velikim fizičkim naporima (profesionalno bavljenje sportom),
 • poremećaji prehrane (anoreksija i bulimija),
 • razne hormonalne promjene,
 • određeni lijekovi (antipsihotici i antiepileptici),
 • trudnoća,
 • dojenje.

Jedini simptom oligomenoreje su rijetka menstrualna krvarenja koja se javljaju svakih 35 dana do 6 mjeseci. Produženi ciklus i ovulacija ne idu ”ruku pod ruku” što dokazuje jedna trećina pacijentica kojima ovulacija potpuno izostaje.

Kašnjenje menstruacije – najčešći uzroci!

Primarna i sekundarna oligomenoreja

Primarna oligomenoreja je vrsta oligomenoreje koja se pojavljuje kada je menstrualni ciklus duži od 35 i to već od prve menstruacije. Primarna oligomenoreja je karakteristična kod sindroma policističkih jajnika (Stein – Leventhalov sindrom).

Sekundarna oligomenoreja čini 70% svih oligomenoreja te se javlja nakon kraćeg ili dužeg perioda urednih menstrualnih ciklusa. Također, može se pojaviti kao predstadij amenoreje ili označuje povratak normalnih ciklusa nakon dugotrajne amenoreje.

Amenoreja (izostanak menstruacije)

Amenoreja je pojam koji označava izostanak menstruacije. Može biti fiziološka (u pretpubertetu, trudnoći, dojenju, postmenopauzi) ili patološka kada je samo simptom nekog drugog stanja ili bolesti. Amenoreju također možemo podijeliti u druge dvije skupine odnosno na primarnu i sekundarnu amenoreju.

 • Primarna amenoreja -kada menstruacija, uz razvijene spolne osobine, ne nastupi do 16. godine života, (anoreksija, tumori hipofize, sekundarna insuficijencija jajnika, vaginalna ili himenalna atrezija, razni metabolički i endokrini poremećaji).
 • Sekundarna amenoreja – izostanak menstruacije nakon redovitih ciklusa. Točnije, kada u žene koja je ranije imala menstruacije one izostanu u trajanju 3 bivša ciklusa ili 6 mjeseci amenoreje se smatra sekundarnom. To se događa u raznim patološkim stanjima već nekim zdravstvenim problemom ili poremećajem (karcinomi, imunološke bolesti, sindrom policističnih jajnika, tumori jajnika, hipotireoza i hipertireoza, dijabetes,  poremećaj u funkciji hipotalamusa i hipofize).

Polimenoreja (kraći menstrualni ciklus)

Polimenoreja je pojam koji često povezujemo s oligomenorejom premda se ne radi o istoj pojavi. Polimenoreja je poremećaj menstrualnog ciklusa koji se manifestira kraćom vremenskom razlikom između dvije menstruacije, odnosno kraćom od 21 dan

Kada ciklusi traju između 21 i 23 dana, ovulacija je često moguća, dok kod ciklusa kraćih od 21 dan uglavnom očekujemo potpuni izostanak ovulacije.

Polimenoreja se većinom pojavljuje nakon 35. godine života i može biti uzrokovana skraćenjem folikularne faze (prve faze ciklusa), skraćenjem lutealne faze (druga faze ciklusa) ili anovulacijskim ciklusom.

Oligmoneroja dijagnoza

Oligomenoreju nije teško dijagnosticirati. Već iz samog detaljnog razgovora sa ženom se dobiva podatak o produljenom razmaku između menstruacija. Zatim se radi kompletan ginekološki pregled uz ultrazvuk te krvne pretrage, odnosno određivanje hormonskog statusa.

Ovisno o nalazima kao i specifičnim uzrocima pristupa se daljnjoj dijagnostičkoj obradi.

Liječenje oligomenoreje

Liječenje oligomenoreje se provodi uglavom kad postoji želja za trudnoćom s obzirom da ⅓ pacijentica nema ovulaciju. U takvim slučajevima potrebno je stimulirati i inducirati ovulaciju uz regulaciju ostalih hormonskih odstupanja.

Ukoliko ne postoji želja za trudnoćom, svakako se preporuča regulacija ciklusa da bi se izbjegao nepovoljan dugotrajan utjecaj estrogena na dojku i endometrij. U tom slučaju moguće je primijeniti dvije metode:

 • gestagenska supstitucija tijekom druge faze ciklusa
 • primjena niskodozne oralne kontracepcije

Također, ostala patološka stanja, kojima je oligomenoreja samo simptom, trebaju biti tretirana.

Menoragija (obilna menstruacija) – uzroci, simptomi i liječenje!
ginekologija lijecenje

Oligomenoreja – prirodno liječenje

Alternativno liječenje ima znatno drugačiji pristup ali i shvaćanje uzroka oligomenoreje. Stres se smatra jednim od glavnih uzroka oligomenoreje, što dovodi do poremećaja u menstrualnom ciklusu te u konačnici i gubitka menstrualnog ciklusa.

Holistička medicina na oligomenoreju gleda kao problem u sklopu neuravnotežene izmjene energije prilikom finog usklađivanja razine neuropeptida u hipotalamusu odnosno kompletnom limbičkom sustavu koji je pod utjecajem stresa.

Stres koji dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa prema mišljenju holista proizlazi iz negativne emocije koja nastaje zbog podređenosti odnosno inferiornosti prema ulozi žene.

Holisti smatraju kako rješenje ovog problema leži u prihvaćanju vlastitih emocija te poistovjećivanju s onim što nam je ”nametnuto” da budemo, u ovom slučaju žena. Kao temeljni konflikt navodi se neželjeno postajanje ženom.

Sve što holisti žele reći je da oligomenoreja zaslužuje više pažnje kao bolest koju je potrebno liječiti u korijenu odnosno kao fizički, ali i psihički problem. Međutim, velik broj žena holistički pristup smatra osuđujućim i generalizirajućim te se radije odlučuju na psihoanalizu, koja nije alternativna metoda, ali ima dodirne točke s holističkim pristupom.

Terapija svjetlom je još jedna alternativna metoda čija je svrha liječenje oligomenoreje svijetlom što uključuje izlaganje svjetlosti najmanje dva sata svako jutro i večer. Preporučuje se provoditi što više vremena na prirodnom svjetlu, a najmanje tri dana u mjesecu, ostaviti upaljeno svjetlo tijekom spavanja.

Kada je riječ o prehrani, bitno je staviti naglasak na namirnice koje uravnotežuju inzulin. Zdravo i normalno stanje organizma povećava osjetljivost na inzulin te utječe na smanjenje razine androgena u tijelu. Donosimo vam nekoliko koraka uz koje možete pokušati postići opisanu ravnotežu (obavezno savjetovanje s liječnikom):

 • ako ste svjesni da postoji višak kilograma koji vas već neko vrijeme sputava – pokušajte u dogovoru s liječnikom sastaviti plan prehrane ali i vježbi koje odgovaraju vašim godinama i zdravstvenom stanju,
 • vježbajte, vježbati ne znači preznojavati se svakog dana ili trenirati do iznemoglosti dok vam na kraju ne bude dobro, hodajte, vozite bicikl, istežite se, plivajte i sve drugo što uključuje hodanje,
 • hranite se namirnicama s nižim glikemijskim indeksom,
 • hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima,
 • hranite se namirnicama koje sadrže cink (pšenične klice, žitarice, pivski kvasac, plodovi mora, grah, grašak, slanutak, orasi, lješnjaci, mlijeko, brokula, kelj, artičoka, gljive, pelud.
Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: OLIGOMENOREJA, Polimenoreja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu