Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Oligomenoreja: Nije neuobičajena u doba puberteta, ali kasnije može ukazivati na određeni poremećaj! Evo što je uzrokuje i kako se liječi

Oligomenoreja

Oligomenoreja ili produženi menstrualni ciklus je poremećaj ritma menstrualnog ciklusa kada je razmak između dvije menstruacije dulji od 35 dana.

U doba puberteta oligomenoreja nije neuobičajeno stanje budući da je potrebno određeno vrijeme kako bi se menstrualni ciklus uspješno stabilizirao.

Anovulatorni ciklusi se normalno javljaju tijekom prve dvije godine nakon prve menstruacije, pa se i oligomenoreja često javlja u adolescentica.

Međutim, ako se drastični razmak između menstruacija ponavlja i nakon puberteta ili se razvije kasnije u životu – može ukazivati na određeni poremećaj.

Najčešći uzrok oligomenoreje je poremećena ili neuravnotežena funkcija jajnika.

Oligomenoreja može biti uzrokovana:

Menstrualni ciklus - kašnjenje
FOTO: Gety Images

Ako se ciklus duži od 35 dana dogodi jednom, to ne znači da je riječ o oligomenoreji. Ako vas taj jedan ciklus ipak brine, posjetite liječnika.

Kada je u pitanju oligomenoreja, značenje ove pojave mnogi miješaju s amenorejom. Radi se o poremećajima menstruacijskog ciklusa.

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije, a oligomenoreja se definira kao produljeni razmak između menstruacija (otprilike šest tjedana do šest mjeseci). U nekim slučajevima oligomenoreja može prethoditi amenoreji.

Polimenoreja je suprotno od oligomenoreje – pojam koji označava anomaliju menstrualnog ciklusa, odnosno interval između dvije menstruacije koji je kraći od 21 dan.

Menstrualni ciklus – kašnjenje

Najčešći mogući uzrok oligomenoreje je poremećena, odnosno neuravnotežena funkcija jajnika. Međutim, kao i kod svih drugih ginekoloških stanja i bolesti – ovo nije jedini uzrok. Mogući uzroci kašnjenja menstrualnog ciklusa su:

Oligomenoreja – simptomi

Jedini simptom oligomenoreje su rijetka menstrualna krvarenja koja se javljaju svakih 35 dana do šest mjeseci. Produženi ciklus i ovulacija ne idu “ruku pod ruku”, što dokazuje jedna trećina pacijentica kojima ovulacija potpuno izostaje.

Oligomenoreja - simptomi
FOTO: Shutterstock

Primarna i sekundarna oligomenoreja

Primarna oligomenoreja je vrsta oligomenoreje koja se pojavljuje kada je menstrualni ciklus duži od 35 dana, i to već od prve menstruacije. Primarna oligomenoreja je karakteristična kod sindroma policističkih jajnika (Stein-Leventhalov sindrom).

Sekundarna oligomenoreja čini 70 % svih oligomenoreja te se javlja nakon kraćeg ili dužeg perioda urednih menstrualnih ciklusa. Također, može se pojaviti kao predstadij amenoreje ili označuje povratak normalnih ciklusa nakon dugotrajne amenoreje.

Amenoreja (izostanak menstruacije)

Amenoreja je pojam koji označava izostanak menstruacije. Može biti fiziološka (u pretpubertetu, trudnoći, dojenju, postmenopauzi) ili patološka, kada je samo simptom nekog drugog stanja ili bolesti. Amenoreju također možemo podijeliti u dvije skupine, odnosno na primarnu i sekundarnu amenoreju.

  • Primarna amenoreja – kada menstruacija, uz razvijene spolne osobine, ne nastupi do 16. godine života (anoreksija, tumori hipofize, sekundarna insuficijencija jajnika, vaginalna ili himenalna atrezija, razni metabolički i endokrini poremećaji).
  • Sekundarna amenoreja – izostanak menstruacije nakon redovitih ciklusa. Točnije, kada u žene koja je ranije imala menstruacije one izostanu u trajanju tri ciklusa ili šest mjeseci amenoreje se smatra sekundarnom. To se događa u raznim patološkim stanjima (karcinomi, imunološke bolesti, sindrom policističnih jajnika, tumori jajnika, hipotireozahipertireoza, dijabetes, poremećaj u funkciji hipotalamusa i hipofize).

Polimenoreja (kraći menstrualni ciklus)

Polimenoreja je pojam koji često povezujemo s oligomenorejom, premda se ne radi o istoj pojavi. Polimenoreja je poremećaj menstrualnog ciklusa koji se manifestira kraćom vremenskom razlikom između dvije menstruacije, tj. kraćom od 21 dan

Kada ciklusi traju između 21 i 23 dana, ovulacija je često moguća, dok kod ciklusa kraćih od 21 dan uglavnom očekujemo potpuni izostanak ovulacije.

Polimenoreja se većinom pojavljuje nakon 35. godine života i može biti uzrokovana skraćenjem folikularne faze (prve faze ciklusa), skraćenjem lutealne faze (druga faze ciklusa) ili anovulacijskim ciklusom.

Oligomenoreja - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Oligomenoreja – dijagnoza

Oligomenoreju nije teško dijagnosticirati. Već iz samog detaljnog razgovora sa ženom dobiva se podatak o produljenom razmaku između menstruacija. Zatim se rade kompletan ginekološki pregled uz ultrazvuk te krvne pretrage, odnosno određivanje hormonskog statusa.

Ovisno o nalazima, kao i specifičnim uzrocima, pristupa se daljnjoj dijagnostičkoj obradi.

Liječenje oligomenoreje

Liječenje oligomenoreje se provodi uglavom kad postoji želja za trudnoćom, s obzirom na to da trećina pacijentica nema ovulaciju. U takvim slučajevima potrebno je stimulirati i inducirati ovulaciju uz regulaciju ostalih hormonskih odstupanja.

Ako ne postoji želja za trudnoćom, svakako se preporučuje regulacija ciklusa da bi se izbjegao nepovoljan dugotrajan utjecaj estrogena na dojku i endometrij. U tom slučaju moguće je primijeniti dvije metode:

Također, ostala patološka stanja, kojima je oligomenoreja samo simptom, trebaju biti tretirana.

Oligomenoreja – prirodno liječenje

Alternativno liječenje ima znatno drugačiji pristup, ali i shvaćanje uzroka oligomenoreje. Stres se smatra jednim od glavnih uzroka oligomenoreje, što dovodi do poremećaja u menstrualnom ciklusu te u konačnici i gubitka menstrualnog ciklusa.

Holistička medicina na oligomenoreju gleda kao problem u sklopu neuravnotežene izmjene energije prilikom finog usklađivanja razine neuropeptida u hipotalamusu, odnosno kompletnom limbičkom sustavu koji je pod utjecajem stresa.

Stres koji dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa prema mišljenju holista proizlazi iz negativne emocije koja nastaje zbog podređenosti, odnosno inferiornosti prema ulozi žene.

Holisti smatraju kako rješenje ovog problema leži u prihvaćanju vlastitih emocija te poistovjećivanju s onim što nam je “nametnuto” da budemo, u ovom slučaju žena. Kao temeljni konflikt navodi se neželjeno postajanje ženom.

Sve što holisti žele reći je da oligomenoreja zaslužuje više pažnje kao bolest koju je potrebno liječiti u korijenu, odnosno kao fizički, ali i psihički problem. Međutim, velik broj žena holistički pristup smatra osuđujućim i generalizirajućim te se radije odlučuju na psihoanalizu, koja nije alternativna metoda, ali ima dodirne točke s holističkim pristupom.

Terapija svjetlom je još jedna alternativna metoda čija je svrha liječenje oligomenoreje svijetlom, što uključuje izlaganje svjetlosti najmanje dva sata svako jutro i večer. Preporučuje se provoditi što više vremena na prirodnom svjetlu, a najmanje tri dana u mjesecu ostaviti upaljeno svjetlo tijekom spavanja.

Oligomenoreja - prirodno liječenje
FOTO: Shutterstock

Kada je riječ o prehrani, bitno je staviti naglasak na namirnice koje uravnotežuju inzulin. Zdravo i normalno stanje organizma povećava osjetljivost na inzulin te utječe na smanjenje razine androgena u tijelu. Donosimo vam nekoliko koraka uz koje možete pokušati postići opisanu ravnotežu (obavezno je savjetovanje s liječnikom):

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu