Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Dvije menstruacije u jednom mjesecu – razlog za brigu?

dvije menstruacije u jednom mjesecu

Za odrasle žene normalno je da menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, s krvarenjem koje traje 3 – 7 dana.

Gubitak krvi iznosi od 30 do 60 ml ili jednostavnije rečeno – normalno je da žena potroši do 8 kvalitetnih uložaka u danu. Menstruacijska krv treba biti bez ugrušaka. 

Ipak, iz različitih razloga menstrualni ciklus može biti različit svakog mjeseca – kraći ili duži od prethodnog, a može početi ranije ili kasnije, biti manje ili više obilan.

Može se dogoditi da žene iskuse dvije menstruacije u jednom mjesecu, što znači da razdoblje između dva krvarenja može trajati i samo 14 dana. Ovisno o dobi žene i tome koliko često se ovo događa, stanje može, ali i ne mora biti opasno. U slučaju da ste se s uranjenom menstruacijom susreli samo jednom, razloga za brigu vjerojatno nemate.

U nastavku pročitajte više o mogućim uzrocima i prevenciji uranjene menstruacije.

Preuranjena menstruacija – uzrok

Dva krvarenja u jednom mjesecu uglavnom su posljedica nebalansirane razine estrogena i progesterona.  Takvi ciklusi mogu biti:

 • ovulacijski ili
 • anovulacijski.

Mogu pogađati različite dobne skupine:

 • adolescentice,
 • žene srednje plodne dobi (18 – 40 godina) ili
 • žene u premenopauzi, odnosno perimenopauzi (nakon 40. godine života).

Anovulacijska disfunkcijska krvarenja iz maternice su daleko najčešća. Uglavnom se javljaju kod adolescentica, žena sa sindromom policističnih jajnika, pretilih žena te žena nakon četrdesete godine života zbog postepenog gašenja funkcije jajnika.

Ovulacijska disfunkcijska krvarenja nisu obilna i malo je žena u reproduktivnoj dobi koje se bar jednom nisu susrele s ovim tipom krvarenja.

Periovulacijsko krvarenje ili “spotting je oskudno krvarenje neposredno pred ovulaciju. Traje 1 do 2 dana ili se pokaže tek u obliku traga krvi. Posljedica je preovulacijskog pada estrogena. Ovakav tip krvarenja najčešće ne zahtijeva istraživanje ni liječenje.

U ovu skupinu krvarenja ubrajamo i oskudna krvarenja nakon menstruacije – postmenstruacijska krvarenja koja se javljaju zbog produljenog djelovanja žutog tijela.

Premenstruacijsko krvarenje (javlja se zadnjih 5-  10 dana ciklusa) također je uzrokovano disfunkcijom žutog tijela. Obilnost mu je različita – od smeđeg sukrvavog iscjetka pa do oskudnog svakodnevnog krvarenja. Ovakvo krvarenje, u slučaju da se učestalo pojavljuje, može biti smetnja u ostvarivanju i održavanju trudnoće.

Obavezno je isključiti i sve ostale organske uzroke neurednog krvarenja kao što su:

 • trudnoća ili njene komplikacije,
 • dobroćudne i zloćudne promjene ženskog spolnog sustava (traume, strano tijelo, miomi, polipi, adenomioza, endometrioza, tumori),
 • koagulopatije ili
 • bolesti jetre.

Neki od ostalih mogućih uzroka zašto menstruacija urani su:

dvije menstruacije u jednom mjesecu

Uranjena menstruacija – znak trudnoće

Ako postoji mogućnost, uranjena menstruacija može biti i znak trudnoće. U tom slučaju neće se pojaviti kao menstruacijsko krvarenje, već u obliku točkastog krvarenja.

Blago krvarenje ili točkice krvi u potpunosti su normalna pojava prilikom trudnoće, a mogu se pojaviti zajedno s blagim grčevima. 

Ovakvo krvarenje nazivamo implantacijsko krvarenje.

Uranjeno krvarenje može se javiti i u slučaju komplikacija trudnoće.

U svakom slučaju, ako mogućnost trudnoće postoji, potrebno je to provjeriti liječničkim pregledom, kućnim testom ili testom iz krvi te trudnoću potvrditi ili isključiti.

Dijagnoza

U slučaju da se uranjena menstruacija javlja često ili ponavlja, nužno je obratiti se ginekologu.

Ovisno o dobi pacijentice i simptomima uslijedit će različite dijagnostičke pretrage:

 • koje obavezno uključuju detaljan razgovor s pacijenticom,
 • opći, ginekološki i ultrazvučni pregled,
 • razne laboratorijske pretrage (kompletna krvna slika, analiza hormona, koagulogram, jetreni testovi) .

S obzirom na nalaze ovih pretraga, može uslijediti daljnja dijagnostička obrada.

Liječenje 

Na osnovu dijagnoze, dobi žene i simptoma liječenje može, ali i ne mora uslijediti.

Najčešće se radi o hormonskoj terapiji, tretiranju anemije preparatima željeza, kiretaži (srednja generativna dob, perimenopauza) ili liječenju nekog drugog organskog uzroka u slučaju da je to stanje dovelo do uranjenih menstruacija.

Dvije menstruacije u jednom mjesecu – komplikacije

Ako su vam menstrualni ciklusi inače redoviti, a uranjena menstruacija se pojavila samo jednom, ne biste trebali iskusiti ozbiljne komplikacije.

U nekim slučajevima dva krvarenja u jednom mjesecu, pogotovo ako su obilna i učestala mogu uzrokovati pojavu anemije. U tom slučaju liječnik će morati provjeriti razinu željeza u vašoj krvi, zajedno s drugim testovima kako bi se otkrio uzrok krvarenja.

Anemija može uzrokovati simptome kao što su slabost, vrtoglavica, glavobolje, itd. Više o anemiji možete pročitati ovdje

Što učiniti ako imate dvije menstruacije u jednom mjesecu?

Ako ste kod liječnika utvrdili razlog preuranjenoj menstruaciji, postoje različite terapije koje vam mogu biti propisane. Jedna od češćih terapija je hormonska.

Ipak, postoje različite svakodnevne navike koje možete raditi kako biste poboljšali menstrualni ciklus:

 • prehrana – važno je jesti dovoljno i balansirano. Pokušajte jesti više voća i povrća i unositi više vitamina C i željeza.
 • hidratacija – dovoljno vode može pomoći izbacivanju toksina iz tijela.
 • vježbanje – svakodnevne šetnje i rastezanje mogu općenito pridonijeti boljem zdravlju.
 • menstrualni kalendar – vodite menstrualni kalendar kako biste mogle biti pripremljene i kako biste imale bolji uvid u promjene.
 • prirodno liječenje – neki biljni suplementi mogu pomoći kod nebalansiranih hormona. Ovdje pročitajte o čaju od lista maline koji vam može pomoći.

U nastavku se nalazi video s kojim možete saznati više o prirodnom liječenju neredovitih menstruacija.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu