Termin poroda – kako ga odrediti i što raditi u slučaju kada prođe

termin-poroda

Pitanje “kada ti je termin?” vrlo je važno budućim majkama, ali i liječnicima koji brinu o njihovom zdravlju tijekom trudnoće te sudjeluju u porodu. Zbog mnogih zahvata o kojima se odlučuje tijekom poroda i trudnoće važno je da se on što preciznije odredi. No djeca ne čitaju kalendare i mogu nas iznenaditi.

Kako se pripremiti na iznenađenje? Najprije, prihvatite da je termin tek statistički podatak, a vaše dijete puno više od toga. Na porod budite spremni dva tjedna prije termina. Osim toga, organizirajte si više aktivnosti koje će vam pomoći da lakše podnesete neodređeni period čekanja.

Metode računanja termina

Svi znaju da ljudska trudnoća traje 9 mjeseci, a termin se danas standardno računa dodavanjem 280 dana ili 40 tjedana na prvi dan majčine zadnje mjesečnice. Takvo računanje odstupa nekoliko dana od tradicionalne metode koja se još naziva i Nägeleovo pravilo iz 19. stoljeća.

To pravilo također polazi od prvog dana zadnje mjesečnice prije začeća. Tom datumu dodaje jednu godinu i 7 dana, a oduzima 3 mjeseca. Primjer (ako je ZDM 1. 4. 2016.):

 • 1. 4. 2016. + 1 godina i 7 dana = 8. 4. 2017.
 • 8. 4. 2017. – 3 mjeseca = 8. 1. 2017.

Primarna problematičnost tih metoda je u tome što se oslanjaju na to da svaka žena ima redoviti ciklus od 28 dana i ovulira 14. dan ciklusa. Iz iskustva znamo da nije tako. Zbog toga dužina trudnoće može varirati čak 37 dana. Danas se liječnicima daju nove smjernice kada je u pitanju određivanje termina poroda.

Tako se najtočnijom metodom smatra određivanje termina poroda pomoću ultrazvuka u prvom tromjesečju trudnoće. Prema njemu može se odrediti realnija dob fetusa. Termin se ne bi se trebao mijenjati u medicinskim kartonima na temelju ultrazvuka napravljenih u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, jer se tada već bebe razvijaju različitim tempom.

trudnica

No to su sve i dalje samo procjene. Prema nekim podacima, samo 4% žena rodi točno na termin određen u prvom tromjesečju. 6-10% beba rađa se prije, a 4-14 % poslije termina. Djecom rođenom “u terminu” smatraju se sva djeca koja su rođena na bilo koji dan između napunjenih 37. tjedana i 42. tjedna trudnoće.

Što implicira “prenošenje trudnoće”?

Razlikujemo dva tipa prenesene trudnoće:

 • one kojima je stvarno prošao termin, a koje prepoznajemo po simptomima,
 • one kojima je pogrešno izračunat porođajni termin.

Iznenađujuće je da istraživanja pokazuju kako je drugi daleko češći od prvog.

Opće prihvaćeno je da se, ako se dijete ne rodi nakon predviđenih 40 tjedana, trudnoća smatra prenesenom. To se često događa prvorotkinjama i onima koji su već jednom prenijeli trudnoću. U slučaju da se to dogodi, ginekolog može pokušati rastegnuti ušće maternice, a to može biti bolno. Ako pak nema promjene, induciraju se trudovi.

Prenošenju trudnoće pogoduju endokrinološke bolesti, poremećaj izmjene masti u organizmu, pobačaji, neke spolne bolesti i psihičke traume. Također, genetika može biti jedan od čimbenika prenošenja trudnoće.

Inducirani porodi najčešće završava prirodnim vaginalnim porodom, ali u slučaju komplikacija može završiti carskim rezom.

Simptomi i rizici prenesene trudnoće

Posteljica nakon 40. tjedna može početi stariti i sve slabije obavljati svoju zadaću. To ugrožava zdravlje djeteta.Naglo smanjenje količine plodove vode u maternici nakon 41. tjedna može tijekom trudova povećati rizik od pritiska na pupkovinu i smanjiti dotok kisika djetetu.

Povećanje djetetove težine iznad 4500 grama otežava prolaz kroz porođajni kanal. Također, čvrste kosti lubanje teže se prilagođavaju porođajnom kanalu što stvara rizik od nastanka porođajne traume djeteta. U prenesene djece češće dolazi do komplikacija kao što su udisanje plodove vode, odnosno zadržavanje plodove vode u plućima.

Načini poticanja poroda ili indukcije

istezanje

Liječnici mogu umjetno potaknuti porod:

 • gelom koji sadržava hormone prostaglandina i stavlja se u vašu rodnicu kako bi potaknuo ušće maternice da se otvori,
 • probijanjem vodenjaka ili
 • dripom sintocinona čija se doza postupno pojačava da bi se oponašala razina koju bi inače vaše tijelo proizvelo u spontano započetim trudovima.

To su bolniji načini o čijim se rizicima trebate raspitati prije poroda. Sami možete prirodnim načinima stimulirati porod na nekoliko načina:

 • svakodnevnim šetnjama,
 • masažama leđa ili trbuha zagrijanim bademovim uljem,
 • vrućim  kupkama,
 • čajem od đumbira, klinčića, maline i sličnih biljaka koje bi u ranoj trudnoći trebali izbjegavati,
 • dodirivanjem bradavica prstima koje potiče stvaranje hormona oxytocina i
 • intimnim odnosom koje također potiče stvaranje oxytocina koji potom potiče grčenje maternice.

Nikada ne koristite više metoda paralelno. Morate biti oprezne u praćenju rezultata vlastitih metoda, jer oni mogu doći tek nakon nekoliko dana. Neki od uobičajenih pretporođajnih znakova su lažne kontrakcije, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, bol u donjem dijelu leđa kao i pojačani vaginalni iscjedak.

Preuranjeni porod

Druga strana medalje su 6 do 10% beba rođenih prije 37. tjedna. Tad govorimo o nedonoščadi. No, nedonoščem se češće smatra dijete rođeno s manje od 2500 grama. Često za preuranjeni porod nema posebnog razloga, osim kod nekih komplikacija kao što je prerano otvaranje ušća maternice ili njezinog neuobičajenog oblika.

Prerano rođena djeca imaju poteškoće s hranjenjem i disanjem te borave u inkubatoru kao umjetnoj maternici. Ipak, kontakt s majkom je vrlo važan za njihov oporavak.

Polovina beba koja se rodi s navršenih 25. tjedana trudnoće trebala bi preživjeti, a ohrabruje i činjenica da će čak 80% beba sa svega jednim kilogramom težine pri porodu biti u redu. No moguća su i vrlo česta oštećenja vida, motoričkih sposobnosti, mozga i pluća kada su u pitanju djeca s manje od 2000 grama pri porodu.

beba

Teško je spriječiti preuranjeni porod, ali mogu se poduzeti neke mjere opreza. Ako niste dobili dovoljno na težini, rizik od prijevremenog porođaja se povećava. Gestacijski dijabetes može potaknuti prijevremeni porod. Pušenje i konzumacija droge također su povezani s prijevremenim porodom.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: termin poroda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu