Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Spolni hormoni – poremećaji rada muških i ženskih spolnih hormona

spolni_hormoni

Spolni hormoni zaduženi su za razvoj i funkcioniranje reproduktivnog sustava žena i muškaraca te održavanje njegovog zdravlja, kao i zdravlja i ravnoteže cijelog organizma. Iako su prisutni već od rane dobi, u vrijeme spolnog sazrijevanja pojačava se njihova koncentracija zbog čega oba spola ulaze u reproduktivno razdoblje, dok se u starosti znatno smanjuje.

Muški spolni hormon

Testisi su muške spolne žlijezde čija je glavna uloga proizvodnja spermatozoida i hormona testosterona. Iako i žene proizvode malu količinu testosterona, u muškaraca je njegova koncentracija 20 do 30 puta veća nego u žena.

muski_spolni_sustav

Testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškarca, promjenu glasa u pubertetu, veću mišićnu masu u odnosu na žene, naglašenu dlakavost po tijelu, seksualni nagon te održavanje zdravlja koštanih struktura.

Zbog poremećaja u radu žlijezda može doći do smanjene koncentracije testosterona, što se očituje kroz smanjeni libido, mali volumen sjemena, gubitak kose, umor i slabost, nedostatak energije, gubitak mišićne mase te izostanak ili teže održavanje erekcije.

Ženski spolni hormoni

Ženskim reproduktivnim sustavom upravlja hormonalna komunikacija između hipotalamusa, hipofize i jajnika. Hipotalamus luči gonadotropin oslobađajući hormon (GnRH) koji djeluje na prednji režanj hipofize-adenohipofizu. Pod njegovim utjecajem ona otpušta gonadotropine: luteinizirajući hormon (LH) i folikulostimulirajući hormon (FSH).

Pod utjecajem LH i FSH, jajnici proizvode spolne hormone, a to su estrogeni (estradiol) i progesteron koji su odgovorni za sposobnost reprodukcije u žena te održavanje hormonalne ravnoteže.

Prolaktin je hormon kojeg također izlučuje adenohipofiza. Ima brojne fiziološke učinke, ali glavna mu je uloga početak i održavanje laktacije i regulacija reprodukcijskog ciklusa te utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. Višak ovog hormona može uzrokovati izostanak ovulacije, nepravilnu funkciju žutog tijela te samim tim utjecati na smanjenje plodnosti, a manjak prolaktina uzrokuje nedostatak mlijeka nakon porođaja.

Folikulostimulirajući i luteinizirajući hormoni, osim što djeluju na  lučenje spolnih hormona iz jajnika, reguliraju i menstruacijski ciklus, ovulaciju, funkciju žutog tijela. Zato manjak ovih hormona može uzrokovati teže ostvarivanje i održavanje trudnoće.

Funkcije estrogena

Estrogen je hormon koji se pojačano počinje lučiti u pubertetu, a zahvaljujući njemu žene počinju formirati sekundarne spolne karakteristike, što podrazumijeva nagli rast, rast dojki i pojavu pubične i pazušne dlakavosti, širenje zdjelice i bokova, a količina masnog tkiva se povećava i nakuplja na bokovima i bedrima.

Značajan je i utjecaj estrogena na razvitak i održavanje menstrualnog ciklusa. Zadaci estrogena u očuvanju spolnog zdravlja žene su brojni:

 • stimulira rast i obnavljanje endometrija nakon menstruacije,
 • povećava mišićnu masu tkiva u maternici,
 • potiče lučenje cervikalne sluzi pred ovulaciju (obilna, prozirna, elastična),
 • u dojci potiče rast izvodnih kanala mliječnih žlijezda,
 • ubrzava sazrijevanje koštanog tkiva,
 • u većim količinama uzrokuje zadržavanje natrija i vode u organizmu.

Zbog djelovanja estrogena žene imaju veći postotak masnog tkiva koje je ujedno i skladište tog hormona.

Estrogen utječe i na kosti, ubrzavajući sazrijevanje koštanog tkiva zbog čega ženski kostur brže završava svoj razvoj te žene ostaju generalno niže od muškaraca.

Nedostatak estrogena može uzrokovati neredovite menstruacije ili čak njihov izostanak, smanjeni libido, poteškoće sa začećem, preuranjenu menopauzu te nagle promjene raspoloženja.

Funkcije progesterona

Progesteron, kao i estrogen, sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Ipak, njegova je najvažnija uloga tijekom trudnoće zbog čega se ponekad naziva “hormonom trudnoće” i “zaštitnikom trudnoće”. 

Najviše ga se stvara u žutom tijelu i u posteljici tokom trudnoće.

trudnica

Progesteron priprema maternicu za trudnoću  tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa. Ukoliko do oplodnje ne dođe, počinju regresivne promjene endometrija nekoliko dana prije menstruacije.

Također, on smanjuje kontrakcije mišića maternice kako bi osigurao implantaciju zametka u njezinu stijenku, spriječio spontani pobačaj ili prijevremeni porod.

Tijekom trudnoće razina hormona se prati ovisno o tjednu trudnoće, postupno se podiže, a maksimum doseže pri kraju trudnoće. 

Na početku djeluje na razvoj tkiva dojke kako bi se žlijezde pripremile za proizvodnju i lučenje mlijeka.

Nakon porođaja, njegova koncentracija opada. Nedostatak progesterona uzrokuje neredovite menstruacije, probleme s održavanjem trudnoće te prerane porođaje.

Poremećaj hormona kod žena

Najčešći problem s kojim se susreću žene, a koji dovodi do poremećaja u radu hormona, jest sindrom policističnih jajnika. Simptomi uključuju:

 • neredovite menstruacije ili njihov izostanak,
 • neplodnost,
 • pojačanu dlakavost,
 • opadanje kose,
 • masnu koža lica,
 • pojavu akni,
 • stvaranje cisti,
 • debljinu.
policisticni-jajnici

Danas se sindrom policističnih jajnika uspijeva držati pod kontrolom uzimanjem hormonalne terapije, najčešće kontracepcijskih pilula, a simptomi se mogu ublažiti pravilnom prehranom, redovitim vježbanjem, prestankom pušenja i izbjegavanjem alkohola.

Više o sindromu policističnih jajnika pročitajte ovdje.

Vađenje i analiza spolnih hormona u žena

Analiza spolnih hormona obavlja se u svrhu određivanje problema s reproduktivnim sustavom žena, najčešće radi nepravilnih menstruacijskih ciklusa, abnormalnih oblika krvarenja i utvrđivanja razloga otežanog postizanja trudnoće.

luteinizirajuci_hormon

Pri tome se najčešće testiraju:

 • estradiol (jedan od estrogena) koji se označava oznakom E2, 
 • folikulostimulirajući hormon (FSH),
 • luteinizirajući hormon (LH),
 • prolaktin (PRL),
 • progesteron te
 • testosteron (T).

Analize FSH, LH i estradiola rade se iz krvi koju je potrebno vaditi od trećeg do petog dana menstrualnog ciklusa, dok se testosteron mjeri između 1. i 10. dana, a progesteron između 21. i 23. dana.

Prolaktin se uvijek treba vaditi ujutro između 8-10 sati , dva do tri sata nakon buđenja, a žena prije vađenja prolaktina treba mirovati barem 30 minuta.

Na temelju rezultata analize liječnik donosi odluku o načinu liječenja (uglavnom se radi o hormonskoj terapiji) i eventualnim daljnjim dijagnostičkim postupcima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spolni hormoni, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu