Daju nepoštene prednosti i opasni su po zdravlje: Ovi suplementi zabranjeni su sportašima, a neki od njih nalaze se i u lijekovima za prehladu!

nisu svi dodaci prehrani sigurni ili dopušteni u natjecateljskim sportovima

Sportaši, bilo profesionalni ili amaterski, uvijek su u potrazi za načinima kako poboljšati svoju izvedbu i steći konkurentsku prednost. Dok su uravnotežena prehrana, rigorozan trening i pravilan odmor kamen temeljac sportskog uspjeha, neki bi sportaši mogli pasti u iskušenje okrenuti se dodacima prehrani kako bi ubrzali svoj napredak.

Međutim, nisu svi dodaci prehrani sigurni ili dopušteni u natjecateljskim sportovima. U nastavku otkrivamo neke od dodataka koji su zabranjeni za sportaše i potencijalne rizike povezane s njihovom upotrebom.

Anabolički steroidi
FOTO: Shutterstock

Anabolički steroidi

Anabolički steroidi sintetičke su inačice hormona testosterona koji je odgovoran za poticanje rasta mišića i poboljšanje tjelesne izvedbe. Često ih zloupotrebljavaju sportaši koji žele povećati mišićnu masu, snagu i izdržljivost. Iako anabolički steroidi mogu proizvesti brze rezultate, njihovu upotrebu strogo zabranjuju sve veće sportske organizacije zbog ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Rizici uključuju oštećenje jetre, kardiovaskularne probleme, hormonsku neravnotežu i psihološke učinke.

Efedrin i pseudoefedrin su stimulansi koji se mogu pronaći u nekim lijekovima za prehladu i alergije koji se izdaju bez recepta
FOTO: Shutterstock

Efedrin i pseudoefedrin

Efedrin i pseudoefedrin su stimulansi koji se mogu pronaći u nekim lijekovima za prehladu i alergije koji se izdaju bez recepta. Također se često koriste u dodacima prehrani za mršavljenje. Ove tvari mogu povećati broj otkucaja srca, krvni tlak i ubrzati metabolizam, potencijalno pružajući kratkoročni poticaj energije i budnosti.

Međutim, oni su zabranjeni u većini sportova zbog svojeg potencijala za poboljšanje sportske izvedbe i povezanih zdravstvenih rizika, kao što su lupanje srca, visoki krvni tlak, pa čak i srčani zastoj.

Neki se sportaši mogu okrenuti sintetičkom HGH kako bi ubrzali rast i oporavak mišića
FOTO: Shutterstock

Ljudski hormon rasta (HGH)

Ljudski hormon rasta prirodno proizvodi hipofiza i igra ključnu ulogu u regulaciji rasta, metabolizma i obnavljanja stanica. Neki se sportaši mogu okrenuti sintetičkom HGH kako bi ubrzali rast i oporavak mišića.

No, korištenje HGH-a bez legitimne medicinske potrebe zabranjeno je u sportu zbog njegovog potencijala pružanja nepoštene prednosti i povezanih zdravstvenih rizika, uključujući bolove u zglobovima, sindrom karpalnog tunela i povećan rizik od određenih bolesti.

Diuretike ponekad koriste sportaši za postizanje brzog gubitka tjelesne težine, što može biti prednost u sportovima s težinskim kategorijama
FOTO: Shutterstock

Diuretici

Diuretici su tvari koje povećavaju stvaranje urina i pomažu u oslobađanju tijela od viška tekućine. Ponekad ih koriste sportaši za postizanje brzog gubitka tjelesne težine, što može biti prednost u sportovima s težinskim kategorijama, odnosno gdje sportaši s manje kilograma imaju natjecateljsku prednost.

Međutim, diuretici su zabranjeni jer mogu dovesti do dehidracije, neravnoteže elektrolita i oslabiti rad bubrega.

Bronhodilatatori su zabranjeni u prekomjernim dozama jer mogu poboljšati izdržljivost i sportsku izvedbu
FOTO: Shutterstock

Beta-2 agonisti

Beta-2 agonisti su bronhodilatatori koji pomažu otvoriti dišne puteve, olakšavajući disanje osobama s astmom ili drugim dišnim stanjima. Iako su ti lijekovi legitimni tretmani za takva stanja, zabranjeni su u prekomjernim dozama jer mogu poboljšati izdržljivost i sportsku izvedbu, dajući sportašima nepravednu prednost.

Oprez kod uzimanja dodataka prehrani

Dok suplementi mogu igrati vrijednu ulogu u podržavanju treninga i izvedbe sportaša, neophodno ih je koristiti razumno i unutar granica etičkih i pravnih standarda. Spomenuti suplementi zabranjeni su sportašima zbog potencijala pružanja nepoštene prednosti i povezanih zdravstvenih rizika.

Sportaši bi se uvijek trebali posavjetovati s liječnikom i sportskim upravnim tijelima prije uvođenja bilo kakvih novih dodataka prehrani u svoj režim.

U konačnici, uravnotežena prehrana, strukturirani program treninga i adekvatan odmor ostaju temelj za postizanje uspjeha u sportu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu