Kurkuma kapsule – djelovanje, ljekovitost, gdje kupiti i cijena

kurkuma kapsule

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja se najčešće koristi kao začin u praškastom obliku te kao takva ima intenzivan okus. Kapsule s kurkumom se uzimaju kao suplement prehrani zbog mnogih pozitivnih učinaka koje kurkuma ima na tijelo.

Kapsule s ekstraktom ili prahom kurkume se koriste kao suplement kako bi olakšale brojne tegobe. Između ostaloga, neki ih uzimaju kao dio tretmana u borbi protiv upalnih bolesti poput artritisa, a neki protiv probavnih tegoba.

U nastavku članka pročitajte koje su sve zdravstvene prednosti kurkume.

Kurkuma – ekstrakt

Kurkuma se tisućama godina upotrebljava u indijskoj i kineskoj kuhinji te njihovoj tradicionalnoj medicini. Pripisuju joj se antioksidacijska svojstva slična vitaminima E i C.

Postoje tri vrste kurkume, a to su:

 • Curcuma longa (Curcuma domestica) – kurkuma ili indijski šafran,
 • Curcuma xanthorrhiza – javanska kurkuma,
 • Curcuma zedoaria – sekvar ili bijeli isiot.

U kapsulama, koje se konzumiraju kao dodaci prehrani, se najčešće nalazi polifenolni spoj kurkumin, sastojak koji posjeduje antimikrobna, protuupalna i antimutagena svojstva, a kojeg sama kurkuma ima 2 – 3%.

Kapsule s kurkumom često sadrže i papar koji uvelike doprinosi apsorpciji kurkumina u tijelo zbog aktivnog sastojka piperina. Američki znanstvenici, u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Foods, ističu da piperin poboljšava apsorpciju kurkumina za do 2000%.

Iz tog razloga provjerite sastav kapsula jer bez papra kurkumin ne djeluje jednako učinkovito.

Preporučena dnevna doza suhog ekstrakta korijena kurkume je 0 – 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a tu dozu je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane. Studije koje istražuju efekte kurkume na tijelo najčešće koriste dozu od 500 do 2000 mg kurkume po danu.

Više o ekstraktu kurkume možete saznati ovdje.

kurkuma
Foto: Photospin

Kurkuma kapsule – ljekovito djelovanje

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina koji možete dodati u hranu. Dobiva se od osušenog i mljevenog podanka koji dolazi iz iste obitelji kao i đumbir.

Dokazani su brojni pozitivni učinci na ljudsko tijelo kad se konzumira. Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol koji ima antioksidacijska i protuupalna svojstva. Maseni udio kurkumina u začinu kurkuma iznosi 3%.

Neki ljudi konzumiraju i samo ekstrahirani sastojak kurkumin radi jačih pozitivnih učinaka na zdravlje.

Kurkuma kao lijek ima neke od sljedećih pozitivnih učinaka na zdravlje:

 • doprinosi poboljšanju pamćenja i koncentracije, a upotrebom kod zdravih osoba može spriječiti ili usporiti razvoj Alzheimerove ili Parkinsove bolesti,
 • pomaže kod stanja poput depresije – kurkumin potiče sintezu neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu moždanih signala,
 • pomaže u prevenciji staničnih oštećenja koja mogu dovesti do pojave tumora,
 • pomaže kod probavnih tegoba,
 • zaštita srca i krvožilnog sustava – kod zdravih osoba, kurkuma može djelovati na smanjenje koncentracije takozvanog “lošeg” kolesterola” ako se redovno konzumira,
 • može prevenirati ili usporiti stvaranje krvnih ugrušaka jer djeluje na razrjeđivanje krvi, ali se ne smije kombinirati s lijekovima za razrjeđivanje krvi poput aspirina ili varfarina,
 • pomaže kod artritisa jer djeluje protuupalno,
 • može biti od pomoći osobama koje imaju dijabetes, ali se ne smije kombinirati s lijekovima koje piju dijabetičari jer ima slične ili iste učinke.

U zdravstvene svrhe može se konzumirati na žličicu s medom i paprom ili u obliku kapsula. Postoje brojni suplementi od kurkume ili kurkumina koji možete kupiti kako bi dobili sve njegove prednosti.

Kurkuma kapsule – cijena i gdje kupiti?

Cijena kapsula s prahom kurkume ovisi o proizvođaču i količini ekstrakta koji se nalazi u kapsuli. U dogovoru s liječnikom ili farmaceutom odredite koliku dnevnu dozu kurkumina trebate uzimati pa prema tome odlučite koje vam kapsule najbolje pašu.

Kurkuma kapsule možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili putem određenih web trgovinama. Neka mjesta na kojima možete kupiti ili naručiti ove kapsule su:

 • Tvornica zdrave hrane – Nature essential kurkuma kompleks, 150 kn (10000 mg x 60 kapsula),
 • Terra organica – Sangreen kurkuma kapsule, 239 kn (500 mg x 60 kapsula),
 • Kurkuma kapsule Bio&bio – kurkuma kompleks; đumbir i kurkuma kapsule, 159 kn (60 kapsula),
 • Ljekarna Salus – kurkuma kapsule Solgar, 229 kn (800 mg x 30 kapsula).
kurkuma kapsule
Foto: Photospin

Kurkuma – nuspojave

Ako namjeravate konzumirati kapsule s kurkumom kao suplemente i kao dio tretmana za određenu bolest, najbolje je savjetovati se s liječnikom prije početka.

Određene nuspojave koje se mogu pojaviti konzumacijom kurkume su:

 • Razrjeđivanje krvi – zbog ove nuspojave može doći do lakšeg krvarenja i stvaranja modrica. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ne bi trebale konzumirati velike količine kurkume.
 • Refluks želuca – kada se konzumira u velikim količinama može dovesti do iritacije želuca. Kurkuma potiče izlučivanje želučane kiseline. Nekima to svojstvo pomaže s probavom, dok kod nekih dovodi do iritacije. Suplementi kurkume i kurkumina mogu dovesti i do proljeva i mučnine,
 • Niska koncentracija glukoze u krvi – aktivni sastojci koji se nalaze u prahu kurkume mogu djelovati na izlučivanje inzulina, hormona koji regulira koncentraciju glukoze u krvi,
 • Žuta stolica – zbog pigmenata koji se nalaze u kurkumi, redovna ili pretjerana konzumacija kapsula ili pripravaka s kurkumom može uzrokovati nepravilnu apsorpciju u probavnom traktu te će se pojaviti obojena stolica.

Konzumacija kurkume ne preporučuje se osobama koje imaju bubrežni kamenac ili nedostatak željeza u krvi. Ako imate dijabetes obavezno se savjetujte s liječnikom prije početka korištenja suplemenata kurkume.

Kurkuma se smatra sigurnom za trudnice i dojilje samo kad se konzumira samo u manjim količinama kao začin u hrani. Ne preporučuje se uzimanje suplemenata koji sadrže kurkumin u većim koncentracijama.

Kurkumin također može biti i alergen. Osobe koje su alergične na đumbir vrlo vjerojatno su alergične i na kurkumin koji se nalazi u kurkumi, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Više o kurkumi i njezinim blagodatima možete saznati u našim člancima:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Hewlings, S.J., Kalman, D.S. (2017) Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human HealthFoods. 6(10): 92.
 2. Welch, A. (2018) Can Turmeric Help Ease Ulcerative Colitis Pain? Everyday Health. 
 3. Watson, K. (2017) Turmeric Side Effects: Health Benefits and Risks. Healthline.
 4. Gunnars, K. (2018) 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. Healthline.

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   9

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu