Zabranjena hrana kod artritisa – vrste artritisa, koju hranu ne jesti, dijete specifične za artritis

Artritis

Artritis je kronična bolest koja posljedično uzrokuje upalne procese i očituje se na području zglobova. Postoji više od 100 vrsta artritisa, a pojava ove bolesti je češća kod žena. Prirodni lijek za artritis može biti upravo prehrana, barem u slučaju ublažavanja simptoma. 

U nastavku članka pročitajte ukratko o vrstama artritisa te namirnicama za koje se poznato da pomažu ili odmažu u slučaju te bolesti.

Artritis – vrste

Artritis je kronična upalna bolest zglobova koja nastane razgrađivanjem hrskavice zglobova. Bolest je veoma česta i smatra se da od nje pati 1 – 1.5% stanovništva. U nekim slučajevima može biti genetski uvjetovana, ali od nje mogu oboljeti sve dobne skupine i oba spola. 

Neke vrste artritisa su:

 • osteoartritis – ili degenerativni artritis koji nastaje kad se tkivo hrskavice zglobova počne razgrađivati uslijed povećanog pritiska ili genetske predispozicije pa se dijeli na primarni i sekundarni oblik,
 • reumatoidni artritis – je jedan podtip upalnog artritisa koji nastaje kad stanice vlastitog imunološkog sustava napadaju zglobove i izazivaju upalne procese,
 • infektivni artritis – nastaje kada bakterije, gljivice ili virusi uzrokuju upalne procese u tijelu.

Više o osteoartritisu pročitajte ovdje, a o reumatoidnom artritisu ovdje

Simptomi artritisa se obično pogoršavaju tijekom dugog niza godina, a počinju blago. Prvi simptomi koji se pojavljuju su:

 • umor i malaksalost,
 • povišena temperatura,
 • gubitak tjelesne težine.

 Tjednima nakon se mogu pojaviti ukočenost i nepokretljivost zglobova kao i oticanje uz blažu do umjerenu bol. Nakon što primijetite simptome, javite se liječniku kako bi mogao uspostaviti odgovarajuću dijagnozu. 

Dijagnosticirati poseban oblik artritisa nekad nije lako, jer se simptomi mogu ispreplitati. Za dijagnozu se koriste razni testovi poput testova krvi, urina, ultrazvuka i posebnih testova koji prate reuma faktore. 

Za liječenje reumatoidnog artritisa se primjenjuju lijekovi metotreksat, leflunomid, salazopirin i kortikosteroidi, a u određenim slučajevima i biološki lijekovi.

Protiv boli se kod svih vrsta artritisa koriste razne kreme i gelovi, analgetici i antireumatici. 

Liječenje artritisa je kompleksno i sastoji se od promjene životnih navika, ali u nekim slučajevima i kirurških metoda. Jako je važna fizikalna terapija i kineziterapija, koja predstavlja medicinske vježbe osmišljene posebno za stanja poput artritisa. 

Fizikalna terapija

Foto: Pixabay

Artritis – koju hranu ne jesti?

Što ne jesti kod artritisa? Ne postoji jedan model prehrane kojeg bi se svi pacijenti oboljeli od artritisa trebali pridržavati, međutim postoje neke namirnice koje se smatraju štetnima kod takvih upalnih stanja. 

Zabranjena ili loša hrana za artritis bi bila ona koja potiče upalne procese u tijelu.

Jedna od takvih namirnica je gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu te je zbog toga u velikoj većini dostupan na tržištu u proizvodima poput brašna i tjestenine. Gluten i artritis se dovode u negativnu konotaciju u mnogim znanstvenim istraživanja, a i pacijenti iz iskustva govore da se osjećaju gore kad konzumiraju hranu bogatu glutenom. 

U studiji provedenoj na 66 pacijenata oboljelih od artritisa, prehrana bez glutena se pokazala korisnom za zaštitu stijenki arterija i smanjenje upalnih procesa. Nakon godinu dana su pacijenti koji nisu jeli gluten imali niže koncentracije antitijela u organizmu, tvari koje bi inače bili čimbenici upale. 

Više o bezglutenskoj dijeti pronađite ovdje.

Nadalje, dio pacijenata je istaknuo mlijeko i mliječne proizvode kao štetne namirnice kod artritisa, a neki su naveli i crveno meso te mesne prerađevine koje su prezervirane konzervansima. U nekim slučajevima se preporučuje izbjegavanje rajčica, iako negativna veza između sastojaka rajčice i pogoršanja simptoma artritisa nije dokazana. 

Provedene su znanstvene studije u kojima se razmatrala prednost veganske prehrane za dobrobit pacijenata oboljelih od artritisa. Vegani ne konzumiraju životinjsko meso ni životinjske proizvode poput mlijeka i jaja, ali rezultati studija su bili oprečni.

Više o veganskoj prehrani pročitajte ovdje.

Ne postoji dovoljno dokaza koji bi govorili za ili protiv uporabe mlijeka i mliječnih proizvoda, ali se preporučuje veći unos namirnica biljnog podrijetla i smanjen unos crvenog mesa zbog općenitog zdravlja probavnog sustava.

Zbog nedostatka ujednačenih rezultata kliničkih i znanstvenih istraživanja, nažalost ne postoji savršen model prehrane koji bi uklonio artritis. Preporučuje se da u dogovoru s liječnikom svaki pacijent procesom eliminacije odluči što za njega najbolje funkcionira. 

Artritis – prehrana 

Ne postoji ujednačena dijetoterapija koja bi bila korisna svim pacijentima oboljelima od artritisa. Ipak, primijećeno je poboljšanje simptoma kod većeg dijela pacijenata kad se iz prehrane izbace određene namirnice.

S obzirom na to da je artritis upalna bolest, veliku ulogu u tijeku bolesti ima i unos određenih bjelančevina i proteina koji mogu potaknuti upaln procese kroz prehranu 

U trenucima velike boli se može preporučiti čak i gladovanje, ističe prof. dr. sc. Donatella Verbanac sa zdravstvenog portala Pliva Zdravlje. Pacijenti često nisu sigurni koje im namirnice najviše smetaju te se par dana nakon gladovanja ili striktnog ograničavanja prehrane osjećaju bolje. 

Nezasićene masne kiseline poput omega – 3 masnih kiselina sudjeluju u poboljšanju tijeka bolesti tako da reguliraju koncentraciju upalnih čimbenika u organizmu. Možete ih pronaći u namirnicama poput:

Osim omega – 3 masnih kiselina, pacijentima koji boluju od artritisa pomažu i fenolni spojevi iz biljaka koji u organizmu djeluju kao antioksidansi i sprječavaju nastanak upala. Nalaze se u:

 • zelenom povrću,
 • maslinama i maslinovom ulju
 • luku i češnjaku,
 • malinama, borovnicama i kupinama,
 • začinima poput đumbira i kurkume.

Vitamini su za reumatoidni artritis veoma bitni jer pomažu kod reakcija uklanjanja upalnih čimbenika u tijelu te pridonose općem zdravlju ljudskog organizma. Posebno se bitnim smatra vitamin D za koji je dokazano da djeluje protuupalno i utječe na aktivnost nekih stanica imunološkog sustava.

U nekim provedenim ispitivanjima su se učinkovitima protuupalnim čimbenicima pokazali i probiotici, odnosno živi mikroorganizmi koji su uspostavljali ravnotežu mikroflore u crijevima.

Međutim, klinički rezultati nisu bili konstantni te se ne može zaključiti da bi povećani unos probiotika pomogao svakom oboljelom od artritisa, ističe dr. med. Humeira Badsha u preglednom članku objavljenom u znanstvenom časopisu The Open Rheumatology Journal.

Kurkuma

Foto: Pixabay

Dongova dijeta za artritis

Jedan od najpoznatijih režima prehrane je dijeta dr. med. Collina H. Donga, koju je popularizirao 1975. godine. Nakon što je sam dugi niz godina patio od simptoma i posljedica artritisa, okrenuo se tradicionalnoj prehrani kineskih poljoprivrednih radnika.

Dongova dijeta se bazira na ribi, riži i povrću, a ograničava se unos:

 • alkohola,
 • slatkiša i čokolade,
 • voća,
 • kiselih namirnica,
 • određenog povrća,
 • sve hrane koja sadrži konzervanse i aditive,
 • soli.

Ne postoje kliničke indikacije ili znanstvena istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost ove dijete za stanja poput artritisa. Ipak, zbog izbacivanja određenih namirnica za koje se zna da su štetne kod artritisa, na neke pacijente može imati pozitivan učinak. 

Prije nego što uvelike promijenite način prehrane, preporučljivo je razgovarati sa stručnjakom

Atkinsova dijeta namirnice

Foto: Photospin

SCD dijeta za artritis

SCD dijeta odnosno “Specific Carbohydrate Diet” je poseban režim prehrane koji se preporučuje osobama koje pate od raznih upalnih stanja poput upalne bolesti crijeva. Temelji se na izbacivanju kompleksnih ugljikohidrata iz prehrane.

Naime, kompleksni ugljikohidrati su molekule građene od više jednostavnih šećernih jedinica poput glukoze ili fruktoze te se u organizmu na njih razlažu. Glukoza se transportira krvlju, a njen unos u stanice regulira hormon inzulin.

Pretjerani unos ugljikohidrata, pa tako i glukoze, može potaknuti taloženje rezervi u jetri i u obliku masnog tkiva te poremetiti metabolizam inzulina, ističe dr. med. Alenka Brozina s nutricionističkog portala Nutrifito. 

To je dijeta koja ograničava unos:

 • žitarica,
 • svih vrsta šećera i zašećerenih namirnica,
 • mlijeka i mliječnih proizvoda,
 • procesiranog mesa i mesnih proizvoda,
 • škrobnog povrća poput krumpira,
 • industrijski napravljene majoneze, kečapa, ulja, margarina i sličnih proizvoda.

Ova dijeta se preporučuje za bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva ili Crohnove bolesti, međutim istraživanja su još uvijek oprečna što se tiče koristi za primjenu kod artritisa. 

Prije nego što krenete slijediti neki režim prehrane, obavezno se konzultirajte sa stručnom osobom poput liječnika ili nutricionista.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Brozina, A. (2018) Što je SCD dijeta ( Specific Carbohydrate Diet)? Nutrifito.hr
 2. Verbanec, D. (2018) Reumatoidni artritis i prehrana. Pliva Zdravlje.
 3. Badsha, H. (2018) Role of Diet in Influencing Rheumatoid Arthritis Disease ActivityOpen Rheumatol J. 12: 19–28.
 4. Vujinović – Poduje, K. (2017) Simptomi, dijagnoza i liječenje reumatoidnog artritisa. Pliva Zdravlje. 
 5. What is arthritis? (2018) Arthritis Foundation.

Ocijenite članak

3.58 / 5   19

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dongova dijeta, Reumatski artritis prehrana, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zabranjena hrana kod artritisa – vrste artritisa, koju hranu ne jesti, dijete specifične za artritis

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Prehrana itekako pomaže,znam iz vlastitog iskustva,a pomaže i čaj od koprive te svakodnevna konzumacija đumbira i kurkume te svakodnevno vježbanje i tjelesna aktivnost