Liječenje depresije – psihoterapija, antidepresivi i ECT

depresija

Dobra vijest o depresiji je da postoje mnogi uspješni tretmani kojima se ona liječi. Više od 80% onih koji se liječe smatra liječenje uspješnim. U nastavku donosimo listu nekih od najuspješnijih metoda liječenja depresije. Mnogi koriste kombinaciju više metoda, ovisno o samoj dijagnozi. Istraživanja pokazuju da je korištenje kombinacije efikasnije nego korištenje jedne metode zasebno.

Premda je povremena tjeskoba u potpunosti normalna i sastavni je dio života svake osobe, potrebno je prepoznati kada se ipak radi o stanju koje zahtijeva pomoć. Dublja situacijska depresija uvjetovana je gubitkom voljene osobe, razvodom braka ili poslovnom propasti. Niste slabi ako pokažete da ste slabi, slabi ste onog trenutka kada ne želite priznati da ste slabi i da vam je potrebna pomoć. 

depresija
Foto: Photospin

Psihoterapija

Razgovor s vještim psihoterapeutom je jedan od najboljih načina liječenja depresije. Nekima više odgovara biti u programu terapije nekoliko mjeseci i raditi na nekoliko glavnih problema. Drugi preferiraju biti u programu godinama, polagano radeći na većim problemima. Izbor je na vama. Najčešći oblici terapije su:

  • Kognitivno-bihevioralna terapija pomaže vam da vidite kako ponašanje i način na koji razmišljate o svemu igraju veliku ulogu u vašoj depresiji. Vaš terapeut će vam pomoći promijeniti obrazac mišljenja i ponašanja.
  • Interpersonalna terapija fokusira se na vaš odnos s ljudima i na način na koji ljudi utječu na vas. Terapeut će vam opet pomoći identificirati i promijeniti negativan obrazac mišljenja i ponašanja.
  • Terapija rješavanja problema fokusira se na probleme koji vas trenutno muče i pomaže naći rješenje problema.

Nemojte odustati ako iz prve ne pronađete terapeuta koji vam odgovara. Ne ustručavajte se prekinuti terapiju kod jednog terapeuta i potražiti drugog koji vam se čini iskreniji, otvoreniji i koji vas može potaknuti na promjenu. Nemojte se sramiti odlaska psihoterapeutu jer čak i neki psihoterapeuti imaju svoje psihoterapeute koji im pomažu u situacijama s kojima se ne znaju nositi.

Glavna moć psihoterapije je uviđanje vlastitih negativnih obrazaca mišljenja i ponašanja koje je potrebno promijeniti, kontrolirati i naučiti živjeti prihvaćajući ih kao rješiv izazov. Vrijeme se ne može vratiti, proživljena situacija se ne može ponovno ”idealnije” proživjeti, ali se može promijeniti pogled na proživljenu situaciju, kao i izgraditi puno pozitivniji stav.

U borbi s depresijom broje se karike koje vam idu u korist te one koje će vam pomoći da prebrodite neku situaciju. Nemojte misliti da je loše biti slab i plakati. Tijekom trajanja tretmana psihoterapije, ponekad ćete se osjećati neobično. Navale emocija kada spoznate nešto što dugo vremena niste bili u stanju uvidjeti nemoguće je izbjeći – one su zapravo najljepši i najveći dio vašeg napretka. To je zapravo trenutak kada možete osjetiti ono istinsko ”ja”, kada možete vidjeti svoj psihološki izraz i profil kako se raduje i tuguje.

To je trenutak kada shvaćate da vam je pomoć potrebna, da vas je pomoć dovela do toga da se osjećate živo nakon dugog perioda depresije u kojem vjerojatno niste osjećali ništa ili ste se osjećali tužnima i ljutima jer vam se činilo kao da živite poput robota ili pak da netko drugim živi vaš život dok vi promatrate situaciju iz njegovog tijela. 

Antidepresivi

Lijekovi su drugi važan faktor u liječenju depresije. Vaš liječnik ima na izboru više vrsta lijekova koje vam može prepisati.

  • SSRI – selektivni blokatori serotonina – pomažu normalizaciji nivoa serotonina u mozgu. Poremećaj u sistemu serotonina u mozgu se smatra važnim čimbenikom pri razvoju depresije i srodnih bolesti. Na našem tržištu prisutni su SSRI-jevi: Prozac, Zoloft, Cipralex i drugi. Moguće nuspojave su uglavnom blage i uključuju želučane tegobe, seksualne probleme, nesanicu i vrtoglavicu.
  • TCA (Triciklički antidepresivi) i MAOI (Inhibitori monoaminooksidaze) koji čine prvu generaciju lijekova protiv depresije. Oni dobro djeluju, ali mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave te burno reagirati u kombinaciji s drugim lijekovima ili hranom. S obzirom na to da noviji lijekovi također dobro djeluju, ovi više nisu tako česti odabir u liječenju kao nekada. Ako iz nekog razloga ne možete uzimati noviju generaciju lijekova, možete probati s ovima.

Antidepresivi mogu uzrokovati niz nuspojava, međutim u nekim situacijama su antidepresivi zapravo jedini lijek koji može pomoći pri kakvoj takvoj normalizaciji stanja neke osobe.

Antidepresivi djeluju na mozak i krvne žile stoga ih je potrebno konzumirati isključivo po liječničkoj preporuci. Antidepresivi se ne smiju konzumirati prije upravljanja motornim vozilima ili nekim složenim uređajima ili strojevima.

Ne smiju se davati djeci, trudnicama i dojiljama. Antidepresive se ne smije konzumirati u velikim količinama na samom početku liječenja. Isto tako, kada se prestaje s njihovom konzumacijom obično se prestaje postepeno smanjujući količinu.

Elektrokonvulzivna terapija ili terapija elektrošokovima (ECT)

Elektrokonvulzivna terapija počela se provoditi eksperimentalno sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Nekim pacijentima se stanje drastično poboljšalo nakon induciranog ”epileptičnog napadaja”. Naravno, ne radi se o pravom epileptičnom napadaju, nego samo grču koji mu je sličan. Cilj terapije je da se pomoću tog grča, odnosno konvulzije, mozak restartira i povrati svoju kemijsku ravnotežu.

Gubitak pamćenja obično je vezan uz period neposredno prije i nakon terapije. Danas se pri ovoj vrsti terapije koristi anestezija. Neposredno nakon tretmana osoba može biti izrazito zbunjena, a može osjećati i mučninu, glavobolju te može povraćati.

Većina pacijenata ovu vrstu terapije prima uz vlastitu suglasnost. Međutim, ponekad su pacijenti u tako lošem stanju da se tretmani izvode bez njihove suglasnosti jer oni, nažalost, nisu sposobni donositi odluke niti kontrolirati svoje ponašanje. U svijetu postoji cijeli niz klinika i psihijatrijskih bolnica gdje se i dan danas ova vrsta terapije provodi na način koji nije u skladu s propisima.

U većini psihijatrijskih bolnica ili klinika s vrhunskim liječničkim timovima ova metoda se izvodi u kontroliranim uvjetima koji smanjuju invazivnost same procedure te najčešće kao zadnja opcija liječenja.

Terapija elektrošokovima još uvijek je najbolja metoda liječenja teške depresije te manične faze bipolarnog poremećaja. Provodi se u bolnici, a oboljelom se daju sredstva za opuštanje mišića i uvodi ga se u punu anesteziju.

Potom mu se na jednu ili obje strane glave stavlja elektroda koja u mozak pušta slabu struju radi izazivanja grča (konvulzije). Taj je grč ključni terapijski element ECT – a. Postupak se ponavlja 6 do 12 puta u razmacima od dva do tri dana.

Vodič kroz depresiju
Članak objavljen:

Izvori:

  1. Karlović, D. (2017). Josip Glaser: Opća psihopatologija. Jastrebarsko: Naklada Slap.
  2. Mimica, N. i Kušan Jukić, M. (2013). Depresija u osoba starije životne dobi: specifičnosti kliničke slike i smjernice za liječenje. Medix: specijalizirani medicinski dvomjesečnik, 19(106).
  3. Rudan, V. i Tomac, A. (2009). Depresija u djece i adolescenata. Medicus, 18(2), 173-179.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.62 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu