Kurkuma, turmerik (Curcuma longa) Turmeric

kurkuma

Kurkuma je biljka srodna đumbiru i dobiva se mljevenjem suhog korijena biljke Curcuma longa. Prah je žute boje, ugodna mirisa i blagog okusa.

Kurkuma je začin koji se može dodavati u sva jela, slana i slatka. U industriji se koristi kao jestiva boja u zamjenu za jaja (tjestenine, sladoledi, kolači itd.). U istu svrhu može se koristiti i u domaćinstvu, a u Indiji se koristi i za bojanje tkanina.

Kurkuma je izuzetno važan začin jer pomaže boljoj resorpciji bjelančevina iz hrane, djeluje i kao pročišćivač krvi te se koristi kod viška mokraćne kiseline u tijelu.

Mokraćna kiselina se zahvaljujući kurkumi, izlučuje putem znoja te tako rasterećuje bubrege. U kombinaciji s gheejem (maslom) dobra je za brže zarastanje rana i opeklina, a može se koristiti i kao pomoć u terapiji čira na želucu.

Kurkuma se stavlja i u neke kreme za lice protiv bubuljica. Kurkumu bi trebali uključiti u svakodnevnu prehranu jer ima i jako antikancerogeno djelovanje.

Članak objavljen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: turmeric prah, turmeric prijevod, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu