Kokice sa ghee maslacem – zdrava i ukusna varijanta

kokice

Da bi zadržali zdrave sastojke, a opet zadovoljili želju za ukusnom grickalicom, kokice je najbolje raditi sa gheeom.

Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac, te je izuzetno zdrava namirnica, a radili su ga naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja.

U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa.

Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, bogat je zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti, a pogodan je za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jer ne sadrži laktozu.

Kokice

Osim toga ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava; daje inteligenciju i memoriju, uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Općenito uravnotežuje cijeli organizam.

Zašto ne bi probali spoj ove zdrave namirnice s omiljenim grickalicama?

Kokice uz korištenje ghee-a mogu se pripremati na dva načina:

Probajte ih napraviti na klasičan način, gdje ghee koristite kao podlogu za pečenje.

Idealan je jer osim odličnog okusa koji daje, ne zagara i ne dimi se radi visoke tolerancije na temperaturu koju podnosi. A priprema se tako da stavimo posudu na vatru, dodamo žlicu ghee-a i količinu kukuruza kokičara da pokrije dno. Neprestano miješamo u otkrivenoj posudi drvenom kuhačom dok kokice ne počnu pucati. Pokrijemo poklopcem, smanjimo vatru i čekamo dok ne prestanu pucketati. Prebacimo ih u zdjelu i posolimo po želji.

Drugi način pripreme kokica sa gheeom je da ih napravimo u aparatu, na zraku, bez dodatka masnoće, te naposljetku kada su gotove prelijemo rastopljenim ghee-em, i naravno posolimo po želji. Za prste polizati ☺.

Pročitajte više o tome jesu li kokice zdrava užina ovdje.

Kokice s gheeom

Dodatan savjet:

Ghee ja najbolje koristiti od provjerenih domaćih proizvođača kao što je Ghee people2people d.o.o.

Možete naručiti i direktno sa njihove stranice: www.ghee.hr

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kokice sa ghee maslacem – zdrava i ukusna varijanta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.