Kolač sa suhim smokvama: Savijača za koju vam ne treba šećer, a nadjev je tako kremast

Savijača od jabuka i suhih smokava

Iako još uvijek ima dostupnih svježih smokava, ulaskom u jesen mnogi vole uživati u suhim smokvama koje su i u takvom obliku izrazito zdrave i hranjive. S time da je njihova slatkoća toliko intenzivna da i mala količina zasladi svaki desert, pa vam bilo kakav šećer gotovo i ne treba.

Upravo mi je to bila nit vodilja za ovaj kolač. Suhe smokve odlučila sam koristiti u nadjevu za savijaču, a kombinirala sam ih s jabukama, koricom naranče i bademima.

Ovisno o slatkoći samih jabuka, nadjev će biti više ili manje sladak, ali svakako dovoljno sladak da, ako to želite, možete kompletno izostaviti šećer u tijestu savijače.

Ja sam u recept ipak stavila dostatnu količinu šećera za tijesto, ali probala sam i verziju bez šećera i moram priznati da mi je draža ova manje slađa.

Vi učinite po vašem ukusu, ali želim napomenuti da šećer kao takav, izostavite li ga, neće utjecati na teksturu same savijače/tijesta, a za potrebe kvasca ipak upotrijebite barem jednu čajnu žličicu šećera. Ostale napomene, kao i recept pročitajte u nastavku, a više o suhim smokvama i zašto su zdrave pročitajte u članku “Suhe smokve – slatki izvor zdravlja“.

Savijača od smokava
FOTO: Mare

Sastojci za tijesto:

  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 175 ml kompota (tekućina koju ćemo samostalno pripremiti, a objašnjenje je u koracima pripreme)
  • 10 g svježeg kvasca
  • 0,75 ml ulja
  • 20 g šećera
  • pola čajne žličice soli.

Sastojci za nadjev:

Savijača od smokava i jabuka
FOTO: Mare

Priprema

  1. Jabuke ogulite i narežite na deblje ploške, naribajte koricu naranče, a smokve očistite od peteljki i narežite na trećine.
  2. Prebacite sve u lonac i ulijte 500 ml vode te kuhajte dok voda ne proključa.
  3. Zatim smanjite jačinu vatre i ostavite još pet minuta da lagano krčka. Ugasite i ostavite poklopljeno da stoji 15-ak minuta.
  4. Kvasac razmrvite i od ukupne količine šećera uzmite čajnu žličicu i posipajte preko kvasca te dodajte dvije jušne žlice mlake vode. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
  5. U međuvremenu u posudi pomiješajte brašno i sol te ocijedite kompot i odvojite 175 ml tekućine iz kompota. Po potrebi tekućinu procijedite kroz finije sito da ne sadrži mrvice i koricu.
  6. Kad se kvasac aktivirao, dodajte ga u brašno. Zatim dodajte preostali šećer, ulje i tekućinu iz kompota (ona smije biti mlaka, ali ne vruća, a ako se ohladila, slobodno je malo ugrijte).
  7. Umijesite tijesto da bude glatko i kompaktno, formirajte kuglu i pokriveno u posudi ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena ili dok ne naraste duplo.
  8. Ocijeđene jabuke, smokve i koricu naranče sameljite u blenderu ili štapnim mikserom te dodajte sjeckane bademe i sve dobro promiješajte. Dobili ste nadjev.
  9. Kad je tijesto naraslo duplo, potrebno ga je izvaljati u kvadratni oblik, ravnomjerno, a debljina može biti ovisno o vašem ukusu.
  10. Rasprostranite po njemu sav nadjev te ravnomjerno i pažljivo zamotajte (zarolajte) tijesto s nadjevom na njemu.
  11. Probušite čačkalicom rupice po cijeloj duljini savijače i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta.
  12. Ostavite da se ohladi i izrežite na tanke šnite.

Napomene

  • Ovisno o temperaturi prostorije, vremenski dizanje tijesta može značajno varirati. Znat ćete da je tijesto spremno kada je naraslo duplo.
  • Količina sastojaka je dostatna za jednu veću savijaču duljine 35 cm i širine 10 cm, pa ovisno o veličini pleha koji mislite koristiti, tijesto možete podijeliti na dvije kraće savijače.
  • Bademe možete i fino samljeti, ali kako je ostatak nadjeva jako nježne i kremaste teksture, odličan kontrast cijeloj savijači dat će upravo sjeckani bademi.
  • Što se debljine tijesta i količine nadjeva tiče, uzela sam u obzir da je nadjev jako sladak zbog suhih smokava, pa sam odlučila da će i slojevi nadjeva, kao i tijesta biti tanji, te sam tijesto valjala na 0,5 cm debljine.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu