Kolač sa suhim smokvama: Jednostavno i prefino!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Iako još uvijek ima dostupnih svježih smokava, ulaskom u jesen mnogi vole uživati u suhim smokvama koje su i u takvom obliku izrazito zdrave i nutritivne. S obzirom na to da je njihova slatkoća toliko intenzivna da i mala količina zasladi svaki desert, pa vam bilo kakav šećer gotovo i ne treba.
Upravo mi je to bila nit vodilja za ovaj kolač sa suhim smokvama. Suhe smokve odlučila sam koristiti u nadjevu za savijaču, a kombinirala sam ih s jabukama, koricom naranče i bademima.
Kolač sa suhim smokvama
Ja sam u recept ipak stavila dostatnu količinu šećera za tijesto, ali probala sam i verziju bez šećera i moram priznati da mi je draža ova manje slađa.
Vi učinite po vašem ukusu, ali želim napomenuti da šećer kao takav, izostavite li ga, neće utjecati na teksturu same savijače/tijesta, a za potrebe kvasca ipak upotrijebite barem jednu čajnu žličicu šećera. Ostale napomene, kao i recept pročitajte u nastavku, a više o suhim smokvama i zašto su zdrave pročitajte u članku “Suhe smokve – slatki izvor zdravlja“.
Sastojci za tijesto:
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 175 ml kompota (tekućina koju ćemo samostalno pripremiti, a objašnjenje je u koracima pripreme)
- 10 g svježeg kvasca
- 0,75 ml ulja
- 20 g šećera
- pola čajne žličice soli.
Sastojci za nadjev:
- 200 g suhih smokava
- 4 jabuke
- 1 naranča (korica)
- 100 g sjeckanih badema.
Priprema
- Jabuke ogulite i narežite na deblje ploške, naribajte koricu naranče, a smokve očistite od peteljki i narežite na trećine.
- Prebacite sve u lonac i ulijte 500 ml vode te kuhajte dok voda ne proključa.
- Zatim smanjite jačinu vatre i ostavite još pet minuta da lagano krčka. Ugasite i ostavite poklopljeno da stoji 15-ak minuta.
- Kvasac razmrvite i od ukupne količine šećera uzmite čajnu žličicu i posipajte preko kvasca te dodajte dvije jušne žlice mlake vode. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
- U međuvremenu u posudi pomiješajte brašno i sol te ocijedite kompot i odvojite 175 ml tekućine iz kompota. Po potrebi tekućinu procijedite kroz finije sito da ne sadrži mrvice i koricu.
- Kad se kvasac aktivirao, dodajte ga u brašno. Zatim dodajte preostali šećer, ulje i tekućinu iz kompota (ona smije biti mlaka, ali ne vruća, a ako se ohladila, slobodno je malo ugrijte).
- Umijesite tijesto da bude glatko i kompaktno, formirajte kuglu i pokriveno u posudi ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena ili dok ne naraste duplo.
- Ocijeđene jabuke, smokve i koricu naranče sameljite u blenderu ili štapnim mikserom te dodajte sjeckane bademe i sve dobro promiješajte. Dobili ste nadjev.
- Kad tijesto duplo naraste, potrebno ga je izvaljati u kvadratni oblik, ravnomjerno, a debljina može biti ovisno o vašem ukusu.
- Rasprostranite po njemu sav nadjev te ravnomjerno i pažljivo zamotajte (zarolajte) tijesto s nadjevom na njemu.
- Probušite čačkalicom rupice po cijeloj duljini savijače i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta.
- Ostavite da se ohladi i izrežite na tanke šnite.
Napomene
- Ovisno o temperaturi prostorije, vremenski dizanje tijesta može značajno varirati. Znat ćete da je tijesto spremno kada je naraslo duplo.
- Količina sastojaka je dostatna za jednu veću savijaču duljine 35 cm i širine 10 cm, pa ovisno o veličini pleha koji mislite koristiti, tijesto možete podijeliti na dvije kraće savijače.
- Bademe možete i fino samljeti, ali kako je ostatak nadjeva jako nježne i kremaste teksture, odličan kontrast cijeloj savijači dat će upravo sjeckani bademi.
- Što se debljine tijesta i količine nadjeva tiče, uzela sam u obzir da je nadjev jako sladak zbog suhih smokava pa sam odlučila da će i slojevi nadjeva, kao i tijesta, biti tanji, te sam tijesto valjala na 0,5 cm debljine.
Također, možete u ovaj recept dodati i neke druge sastojke pa tako napraviti kolač sa suhim smokvama i keksom ili kolač sa suhim smokvama i orasima, pa čak i kolač od suhih smokava i čokolade.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako očistiti jako prljavu pećnicu? Evo jednostavnih uputa
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja