List smokve kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva

list smokve

Smokve (lat. Ficus carica) su od davnina cijenjeno voće Mediterana zbog osebujnog okusa i nutrijenata koje osiguravaju.

Plodove smokve sezonski konzumiramo, no jeste li znali da su i listovi smokve ljekoviti? Sve o korištenju listova i čaja od listova smokve u ljekovite svrhe saznajte u nastavku.

Smokva 

Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina“, ističu autori poljoprivrednog portala Agroklub. 

Smokve sezonski sazrijevaju i na našem Jadranu te im cijena može biti poprilično visoka. Cijenimo ih zbog slatkog i bogatog okusa, a koriste se i u kulinarstvu te se često uključuju u predjela s raznim sirevima.

Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta. 

Listovi smokve veoma su karakterističnog oblika i rijetko ćemo ih zamijeniti za koju drugu biljku. Izgledaju pomalo nalik na ruku s prstima te su ovalnog oblika, a nalaze se na debljoj peteljci.

List od crne smokve ne razlikuje se od listova nama poznatije smokve sa zelenom korom te ga jednako možemo koristiti za ljekovita svojstva.

listovi smokve

Foto: Photospin

List smokve – ljekovita svojstva

Poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical Daily navode neke od dobrobiti listova smokve:

 • Pomažu kod prevencije dijabetesa – jer mogu povećati osjetljivost na inzulin.
 • Smanjuje razinu triglicerida – konzumacija listova također trenutno smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
 • Pomaže kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen tlak.

Studija, provedena 2016. u Indiji i Saudijskoj Arabiji, je dokazala kako se kod štakora koji su konzumirali ekstrakt lišća smokve povećala osjetljivost na inzulin i smanjila koncentracija glukoze u krvi. 

Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.

čaj od lista smokve

Foto: Photospin

Čaj od lista smokve – priprema

Čaj od lista smokve poprilično je jednostavan za napraviti. Dovoljno je odabrati zdrave i zelene listove smokve te ih potom osušiti na tamnom i prozračnom mjestu, u hladu.

Za brže sušenje, moguće je listove izrezati na manje komadiće ili ih usitniti nakon sušenja. List od crne smokve također je poželjan za izradu čaja, a možete ga izraditi poput prethodnih uputa.

Za pripremu samog čaja treba vam:

 • 1 šalica vruće vode (250 ml),
 • 1 čajna žličica ili jušna žlica sušenog čaja.
listovi smokve čaj

Foto: Photospin

Priprema:

 1. Jednostavno prelijte sušene listove vodom i pričekajte 10 – 20 minuta ovisno o jačini čaja koji želite pripremiti.
 2. Preporučene dnevne doze čaja su 2 – 3 šalice dnevno, dok je čaj poželjno piti maksimalno mjesec dana u kontinuitetu.

Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od minimalno 2 tjedna kako bi se tijelo oporavilo, a sljedeća kura jednako snažno djelovala.

List smokve – nuspojave 

Listovi smokve smatraju se generalno sigurnima za korištenje, no postoji nekoliko informacija koje bismo trebali uvijek imati na umu.

S obzirom na to da čaj od lista smokve smanjuje šećer u krvi i samu potrebu za inzulinom, poželjno je tijekom korištenja čaja dodatno mjeriti razinu šećera u krvi. Na ovaj način izbjeći ćete rizik od hipoglikemije i smanjenja šećera u krvi.

Čaj od lista smokve poput mnogih drugih čajeva ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama.

Pripravci od listova smokve ne preporučuju se za nanošenje na kožu lica i tijela jer mogu uzrokovati fotoosjetljivost, odnosno povećanu osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Prije korištenja bilo kojeg biljnog pripravka u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Smokva – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba, Žetva. (2019) Agroklub.
 2. Irudayaraj, S.S., Stalin, A., Sunil, C., Duraipandiyan, V., Al-Dhabi, N.A., Ignacimuthu, S. (2016) Antioxidant, antilipidemic and antidiabetic effects of ficusin with their effects on GLUT4 translocation and PPARγ expression in type 2 diabetic rats. Chem Biol Interact. 256:85-93.
 3. Butler, N., McDermott, A. (2016) The Health Benefits of Figs. Healthline.
 4. Health benefits of figs and fig leaves. (2010) Medical Daily. 

Vodič kroz najbolje čajeve:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu