Kondilomi kod muškaraca – simptomi i liječenje?

kondilomi-kod-muskaraca

Kondilomi (spolne / genitalne bradavice) su kožno – sluznične promjene uzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV). Svrstavaju se među najčešće spolno prenosive bolesti današnjice. Procjenjuje se da je u SAD-u navedenim virusom inficirano preko 20 milijuna osoba, a u Hrvatskoj preko 60% seksualno aktivnih osoba, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

Prijenos kondiloma

Kondilomi se prenose spolnim putem, te kontaktom sa zaraženom kožom ili sluznicom. Iako zaštićeni spolni odnos smanjuje rizik od infekcije, i kod takvih je odnosa prijenos čest zbog kontakta kože na kožu u području anogenitalne regije. Inkubacija traje oko tjedan dana ili duže.

Klinička slika kondiloma

Kondilomi su dobroćudne promjene izazvane s preko 30 niskorizičnih tipova HPV-a (najčešće 6 i 11). Kod muškaraca se najčešće nalaze na području vanjskog spolovila (penis, prepucij), ili pak u području analne regije.

Postoji više oblika, od kojih su najčešći:

 • Šiljasti kondilomi (condyloma accuminata)
 • Plosnati kondilomi (condyloma plana)
 • Gigantski kondilomi Buschke-Lӧwenstein
 • Bowenoidna papuloza

Šiljasti kondilomi (Condyloma Accuminata)

Ružičaste, mekane tvorbe, hrapave površine i izgleda poput karfiola, uzrokovane niskorizičnim tipovima HPV-a 6 i 11. Rjeđe se javljaju kao izolirane promjene, najčešće  više bradavica međusobno konfluira i čini nakupine, koje mogu dosegnuti veličinu i preko 6 cm. Karakteristično se pojavljuju u mladih, seksualno aktivnih osoba u dobi od 20 do 40 godina, no mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Kod muškaraca se pretežno nalaze na vrhu penisa ili u analnoj regiji, međutim mogu se nalaziti i u unutrašnjosti mokraćne cijevi ili u području prepona.

Posebna pozornost se pridaje kondilomima u dječjoj dobi, kada uvijek treba misliti na seksualno zlostavljanje.

Plosnati kondilomi (Condyloma Plana)

Bradavičaste tvorbe ravnog oblika, najčešće uzrokovane HPV-om tipa 16, 18, 31 ili 33. Teže su uočljive, a budući da su uzrokovane visokorizičnim tipovima HPV-a, imaju mogućnost maligne preobrazbe.

Gigantski kondilom Busche-Lӧwenstein

Gigantski kondilomi su masivne lezije veličine muške šake. Nalaze se u području vanjskog genitala i analne regije. Rijetko maligno alteriraju. Ipak, prema novim istraživanjima, u navedenim promjenama detektirani su visokorizični tipovi HPV-a, koji su odgovorni za nastanak verukoznog karcinoma.

Bowenoidna papuloza

Radi se o tvorbi sastavljenoj od brojnih malih čvorića, najčešće na području vanjskog spolovila. Povezan je s infekcijom visokorizičnim HPV-om tipa 16. Histološki nalik preinvazivnom stadiju planocelularnog karcinoma.

Dijagnoza kondiloma

Zbog karakterističnog izgleda, dijagnoza se često postavlja samo na temelju anamneze i kliničke slike. U anamnezi su značajni podaci o nezaštićenom spolnom odnosu i o sličnim promjenama u partnera/partnerice.

Liječenje kondiloma

Kondilomi se najčešće liječe sljedećim metodama:

Elektrokauterizacijom 

Elektrokauterizacija je spaljivanje kondiloma visokofrekventnom strujom. Najčešće se koristi kada je područje prekriveno kondilomima maleno. Gubitak krvi je minimalan, a zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te je u potpunosti bezbolan.

Kirurškim laserom

Uklanjanje kondiloma kirurškim laserom jedna od najefikasnijih metoda liječenja kondiloma. Prednost laserske tehnike je velika preciznost bez gubitka krvi, jer se uklanja samo promijenjeno tkivo. Pri tome, snop laserskih zraka ubija sve viruse, bakterije i gljivice tako da operativno polje ostaje potpuno sterilizirano što ubrzava zarastanje rane bez postoperativnih ožiljaka i  deformacija.

Krioterapijom 

Krioterapija je tehnika smrzavanja tkiva s ciljem razaranja ili indukcije drugih procesa u bolesno promijenjenom tkivu ili tkivnim komponentama. Potrebna temperatura stvara se na različite načine, a u ginekologiji se obično koristi tekući dušik, prilikom čijeg isparavanja se stvara temperatura od –195,8°C.

Mehanizam djelovanja obuhvaća stvaranje kristalića leda u tretiranom tkivu, zbog čega dolazi do razaranja stanica, ali i spazma kapilara što može trajati i do 48 sati nakon postupka. Ova tkivna anoksija (nedostatak kisika) izaziva daljnje oštećenje stanica, prije svega u rubnim dijelovima tretiranog područja.

Kirurškim putem  i lokalnom primjenom lijekova

Uklanjanje kondiloma kirurškim nožem (skalpelom), primjenjuje se kada su u pitanju vidljive spolne bradavice na penisu ili u okolini anusa.

Lokalnom primjenom lijekova – podofilin (biljna smola), podofilotoksin (Condylox®), imikvimod (Aldara®)

Prirodno liječenje kondiloma

 • Jabučni ocat – natopite komadić vate jabučnim octom te premažite zahvaćeno područje, a možete ostaviti i da stoji neko vrijeme. Ako vas bradavice počnu boljeti, uklonite vatice. 
 • Sok ananasa – svježi sok ananasa nanesite na vatu ili još bolje gazu, držite pripravak oko 10 minuta na bradavicama, zatim isperite. Postupak je potrebno ponavljati dva puta dnevno.
 • Aloe Vera – gel Aloe Vere u debljem sloju nanosite na područje koje je zahvaćeno bradavicama. Postupak ponavljajte 2-3 puta dnevno, barem 2 tjedna. 
 • Ulje čajevca – na gazu nanesite 3 kapi ulja čajevca te premažite inficirano mjesto. Čajevac je poznat po antiupalnom, antiseptičkom i antigljivičnom djelovanju.
 • Hranite se što zdravije.
 • Pazite na čistoću genitalnog područja, posebno pripazite na to da nosite čisti donji veš. 
 • Pazite na suhoću genitalnog područja, znojenje pomaže stvaranju uvjeta za razmnožavanje bakterija i gljivica.
 • Nemojte dodirivati i češati genitalne bradavice.
 • Izbjegavajte spolni odnos jer osim što će vama stvoriti osjećaj boli i nelagode, može spolnoj partnerici prouzrokovati još veće probleme nego što su vaši.
 • Ne pokušavajte trgati ili cijediti genitalne bradavice jer može doći do teže infekcije. 
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.71 / 5   35

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kondilomi, kondilomi kod muskaraca, kondilomi slike, kondilomi kod muskaraca fotografije, kondilomi kod muškaraca slike, genitalne bradavice kod muškaraca, spolne bradavice, kako izgledaju kondilomi kod zena slike, spolne bradavice kod muškaraca, kondilomi slike kod muskaraca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu