Crvene točkice na glaviću (crvena fleka na penisu) – uzroci, simptomi i liječenje

Zabrinutost mladog dečka

Crvene točkice na glaviću penisa ili crvena fleka na penisu može se pojaviti u bilo kojem razdoblju života, no najčešće su u spolno aktivnih muškaraca.

Osip na spolovilu kod muškaraca nije ozbiljno stanje, ali se većina uzroka treba liječiti i to jednostavno, kremama i tabletama. Najčešći uzroci su infektivne naravi, a infekciju možete prenijeti i svojoj partnerici. Najbolji način za sprječavanje zaraze je korištenje kondoma.

Nemojte se sramiti posjetiti liječnika ako primijetite promjenu boje kože spolovila, imajte na umu da djevojke redovno posjećuju ginekologa i da je to najnormalnija stvar.

Promjena boje kože na spolovilu može biti uzrokovana osipom na spolovilu kod muškaraca, a opisuje se kao:

 • crvene fleke na glaviću,
 • crveni osip na glaviću,
 • crveni prištići na glaviću,
 • bijeli prištići na glaviću,
 • crvene točkice na glaviću,
 • bijele točkice na glaviću,
 • tamne mrlje na spolovilu,
 • smeđe mrlje na glaviću,
 • crna točka na glaviću.

Saznajte više u našem drugom članku: Crvenilo na penisu i glaviću – uzroci, simptomi i liječenje

Iako mnogi muškarci promjene opisuju kao crvene točkice na glaviću i svrab ili crvenilo na glaviću bez svraba, nespretno je koristiti pojam svrab jer svrab i svrbež nisu istoznačnice. Svrab (šuga, scabies) je bolest uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Ovaj parazit napada kožu i uzrokuje karakterističan simptom – svrbež. Svrab doduše može stvarati crvenilo na glaviću uz svrbež spolovila, ali je samo jedan od uzroka.

Saznajte više: Svrab (šuga, scabies) – prijenos, dijagnoza i liječenje

muški spolni sustav

Crvene točkice na glaviću penisa – uzroci

Brojna stanja mogu stvarati crvene fleke na glaviću penisa kod muškaraca, a u ovom tekstu će biti opisani najvjerojatniji uzroci.

Žlijezde lojnice – upaljena lojnica

Na glaviću penisa se nalaze brojne, sitne žlijezde lojnice (lat. glandulae sebaceae) koje izlučuju loj i čine glavić vlažnim. Ove žlijezde su kod nekih muškaraca više izražene i vide se kao bijele točkice na penisu (pogotovo u tamnoputih muškaraca).

Bijele točkice na glaviću koji ne svrbe, ne peku i ne bole su žlijezde lojnice koje su normalna pojava i nema razloga za zabrinutost. One nastaju tijekom puberteta i nikada neće nestati. Ako primijetite promjene u boji, veličini ili prisutnost nekih drugih simptoma, posjetite liječnika.

Žlijezde lojnice se mogu začepiti i povećati te tada izgledaju kao bijeli prištići na glaviću. Nemojte ih sami istiskati, proći će. Ako dođe do upale, posjetite liječnika.

Upala može nastati u žlijezdi lojnici pa ona postane crvena (uzdignuta crvena fleka na penisu). Upaljena lojnica liječi se istiskivanjem upaljenog sekreta i oblogom od Octenisepta. Ako je upala veća, nužni su i antibiotici.

Folikuli dlake – folikulitis

Bilo koji dio tijela koji sadrži dlake može dovesti do urastanja dlaka i upale korijena dlake – folikulitis. Glavić penisa ne sadrži dlake, ali baza penisa i penis sadrže.

Urasla dlaka češća je kod muškaraca koji briju područje spolovila. Urasla dlaka izgleda kao crvena ili ljubičasta uzdignuta fleka na koži. Uraslu dlaku možete riješiti sami uz pomoć pincete.

Saznajte više: Urasla dlaka na preponi – kako nastaje i kako je liječiti

Ponekad dođe do infekcije korijena dlake i nastaje folikulitis dlake. Folikulitis je najčešće uzrokovan bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Folikulitis izgleda kao crvena kvržica (crveni prištić) na koži uz koju može biti prisutan neugodan svrbež spolovila. Promjena je najčešće bolna na dodir.

Saznajte više: Folikulitis – uzroci, simptomi i liječenje

Biserne papule (prištići) na penisu

Biserne papule su male bijelo-žućkaste izbočine na rubu glavića penisa, izgledaju kao bijeli prištići na glaviću.

Biserne papule nisu posljedica loše higijene niti se prenose spolnim kontaktom, a s vremenom se njihov broj i vidljivost smanjuje.

Saznajte više: Biserne papule (prištići) na penisu – uzroci, simptomi i liječenje

Alergijski i iritativni dermatitis na spolovilu

Crveni osip na penisu i glaviću može biti uzrokovan alergijskom reakcijom. Penis izložen kemikalijama poput spermicida ili preparata za njegu kože može poprimiti crvenkastu boju. Topički alergeni su najčešće: antibiotici, anestetici, antihistaminici, boje za odjeću, prezervativi.

Crvene fleke na penisu mogu se javiti nakon spolnog odnosa u kojem je korišten kondom ako je muškarac alergičan na lateks ili spermicid s kojim je kondom premazan.

Ako sumnjate na alergiju, izbjegavajte kontakt s navedenim tvarima, a uvijek možete obaviti i kožno testiranje na alergene.

Neki muškarci koji nisu skloni alergijama na navedene preparate reagiraju iritativnim dermatitisom (kontaktni dermatitis).  Iritativni kontaktni dermatitis je upala kože koja se manifestira crvenilom i blagim edemom kože (otečena koža).

Česti iritansi su sapuni i detergenti, omekšivači, sredstva za higijenu, kupke, toaletni papir itd. Pretjerano pranje spolovila također može izazvati iritaciju, kao i sintetičko obojeno donje rublje.

Najvažnije je saznati koja točno stvar uzrokuje dermatitis i izbjegavati njezinu primjenu. Hladni oblozi mogu pomoći u olakšavanju simptoma, a kratkoročno se mogu rabiti i kortikosteroidi.

kondom

Gljivice na penisu (gljivice na spolovilu kod muškaraca)

Gljivična infekcija penisa uzrokovana je Kandidom.

Infekcija se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, a rizični faktori su sljedeći:

 • dijabetes,
 • uporaba antibiotika,
 • loša higijena,
 • kronična bolest,
 • pad imuniteta,
 • sintetičko donje rublje.

Vrlo često,  kandida kod muškaraca ne stvara simptome i muškarci lagano šire infekciju svojim partnericama.

Simptomi gljivica na penisu su:

 • crvenilo penisa,
 • crvene točkice na penisu,
 • bijele točkice na penisu,
 • iscjedak iz penisa,
 • jak svrbež spolovila,
 • crvene fleke na penisu,
 • ljuštenje kože,
 • peckanje pri mokrenju,
 • bijele siraste naslage oko penisa.

Liječenje se provodi antimikoticima i antifungalnim kremama – krema protiv gljivica na spolovilu bez recepta npr. Canesten krema za muškarce.

Saznajte više: Gljivice na penisu – uzrok, simptomi i liječenje

Genitalne bradavice – kondilomi kod muškaraca

Genitalne bradavice su promjene uzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV). Postoje brojni tipovi ovog virusa, a neki od njih uzrokuju rak vrata maternice i rak penisa.

HPV spada među najčešće spolno prenosive bolesti današnjice i procjenjuje se da preko 60% seksualno aktivnih osoba bude zaraženo virusom. Neće svaka zaražena osoba razviti genitalne bradavice, zato je teško suzbiti epidemiju. HPV se prenosi vaginalnim, oralnim ili analnim seksom.

Genitalne bradavice mogu biti crvene, ružičaste, smeđe ili crne boje, ovisno o nijansi kože bolesnika.

Kod muškaraca, genitalne bradavice se najčešće nalaze na području penisa, prepucija ili u području analne regije.

Liječenje se provodi elektrokauterizacijom, laserom, krioterapijom, kirurškim putem, primjenom lijekova ili kombinacijom navedenih metoda.

U Hrvatskoj postoji cjepivo protiv HPV-a, a besplatno se mogu cijepiti učenici i učenice prvog razreda srednje škole.

Saznajte više: Kondilomi kod muškaraca – kako ih prepoznati i liječiti?

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum je spolno prenosiva bolest uzrokovana virusom Molluscum contagiosum virus, a često se naziva “vodene bradavice“. Ova infekcija je bezopasna i ne pripada među klasične spolne bolesti.

Osim spolnog puta, ovaj virus se može prenijeti i običnim kontaktom s oštećenom kožom, preko ručnika i odjeće.  Zaraziti se vrlo lako mogu i djeca.

Glavni simptom su papule (okruglasta izbočenja na koži) smeđe boje na području trupa, ekstremiteta (ruku i nogu) i prepona. Rijetko, oko papule se može razviti crvenilo.

Bolest najčešće nestaje spontano.

Saznajte više: Molluscum contagiosum – uzroci, simptomi i liječenje

doktor i pacijent

Genitalni herpes

Uzročnik genitalnog herpesa je Herpes simplex virus tip 1 i Herpes simplex virus tipa 2 (češće).

Genitalni herpes je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti današnjice jer je virus visoko zarazan, a prenosi se svim vrstama spolnog kontakta (oralni, vaginalni, analni, ali i samim kontaktom kože na kožu).

Simptomi genitalnog herpesa su:

 • osip na penisu koji stvara mjehuriće koji pucaju i nastaju kraste koje cijele,
 • bol,
 • svrbež,
 • osjećaj žarenja i trnjenja,
 • glavobolja,
 • osjećaj iscrpljenosti.

Genitalni herpes je neizlječiva bolest, jer Herpes simplex virus nakon infekcije preživi u ganglijima leđne moždine i može se ponovno javiti nakon nekog vremena.

Saznajte više: Genitalni herpes – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje

Sifilis (lues)

Sifilis je spolno prenosiva bolest uzrokovana spirohetom Treponema pallidum. Epidemija sifilisa obilježila je kraj 19. stoljeća i početak 20. stoljeća jer nije postojala djelotvorna terapija pa bi sifilis progredirao do tercijarnog stadija, kada je smrtonosan.

Otkrićem antibiotika penicilina sifilis se jednostavno i uspješno liječi.

Sifilis se prenosi spolnim kontaktom, a moguć je i vertikalni prijenos s majke na dijete.

Primarni sifilis stvara tamnocrvenu mrlju (crvena fleka na penisu) koja se izboči i u čijem središtu nastane ulkus, čir. Promjena se naziva ulcus durum – tvrdi čankir. Prisutna je i jednostrana ingvinalna limfadenopatija (otečen limfni čvor u preponi).

Primarni sifilis kod muškarca (ulcus durum) najčešće je lokaliziran na penisu, a rjeđe na prepuciju, skrotumu i perianalnoj regiji.

Iako tvorba spontano nestaje i kod 50% bolesnika to je kraj bolesti, ostalih 50% će priječi u sekundarni sifilis. S obzirom na to da ne znate u koju polovicu bolesnika pripadate, izliječite sifilis u primarnoj fazi i spriječite mogućnost progresije bolesti! Liječenje se provodi vrlo jednostavno, antibioticima – penicilinom.

Saznajte više o drugim fazama bolesti: Sifilis – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Balanitis i balanopostitis

Balanitis je upala glavića penisa koja se češće javlja u neobrezanih muškaraca.  Upala glavića penisa najčešće istovremeno zahvaća i prepucij pa govorimo o balanopostitisu.

Upala glavića je najčešće uzrokovana infekcijom ili kroničnim kožnim promjenama, a loša higijena i iritacija glavića penisa može dovesti do pogoršanja.

Iritacija glavića penisa može biti uzrokovana nedovoljnim ispiranjem sapuna poslije tuširanja, korištenjem gelova za tuširanje koji nisu prikladni za spolovilo ili drugim neprimjerenim preparatima (losioni, mirisi).

Drugi uzroci balanitisa su neliječene spolno prenosive bolesti poput gljivične infekcije penisa, sifilisa, gonoreje ili klamidije, herpesa ili skabijesa.

U neinfektivne uzroke spadaju reaktivni artritis (Reiterov sindrom), kožni osipi na lijekove, kontaktni dermatitis, psorijaza, seboreični dermatitis, Queyratova eritroplazija.

Šećerna bolest rizični je čimbenik za razvoj balanitisa.

Simptomi balanitisa:

 • oticanje i crvenilo kožice,
 • zategnuta kožica,
 • bijeli plakovi kružnog oblika na glaviću,
 • svrbež spolovila,
 • bol u genitalnoj regiji,
 • bolna koža na penisu,
 • poteškoće mokrenja.

Liječenje se provodi ovisno o uzroku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.08 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: crvene tackice na glavicu, crvene tackice po glavicu, tockice na glavicu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu