Zdravi jesenski recepti: Bez tromosti i loše probave poslije! Imamo 6 recepata s omiljenim jesenskim namirnicama

Zdravi jesenski recepti

Nakon poprilično vrućeg ljeta veselimo se dolasku jeseni i bogatim plodovima koje nam donosi. Jesen uvijek djeluje kao novi drugi početak u godini, donosi svježinu i novu energiju za radne pobjede. 

Isto tako, priroda nam nudi pregršt darova kojima ne možemo odoljeti okusom, mirisom i pogledom. Pored vrlo ukusnih i nutritivno bogatih namirnica koje rado jedemo, iste koristimo i u dekoraciji doma.

Baš se radujemo ugodnim i toplim jesenskim trenucima. 

Sladoled, ljetno voće i hladna pića ostavljamo za iduću ljetnu sezonu i prebacujemo se u jesensku shemu. Priznajemo, jedva čekamo uživati u toploj juhi od bundeve, ukusnim jesenskim muffinima od jabuka i pečenim kestenima. 

Dobra vijest je da sve ove namirnice možete spremiti u zdravijim verzijama, bez dodanog šećera, zasićenih masti i drugih industrijskih sastojaka koji nas čine tromima i otežavaju probavu. Neka zdravi jesenski recepti ove godine budu prioritet.

Jesenske namirnice
FOTO: Shutterstock

No, prije nego se bacimo na recepte, podsjetimo se koje su to omiljene jesenske namirnice:

Zdravi jesenski recepti

U nastavku donosimo šest zdravih jesenskih recepata.

Topla juha od bundeve
FOTO: Shutterstock

Topla juha od bundeve 

Bundeva je kraljica jeseni, a osim što krasi naš interijer i eksterijer, vrlo je ukusna namirnica koja se uklapa u gotovo svaki recept. Juha, pita, u kombinaciji s drugim povrćem iz pećnice – bundeva će zadovoljiti svačije nepce. 

Na 100 g bundeva sadrži oko 30 kcal. Odličan je izvor beta karotena, prekursora vitamina A koji ima važnu ulogu u očuvanju vida, ali i u imunološkom sustavu. Pire od bundeve možete iskoristiti za preukusne pite, muffine i druge recepte, a mi za početak donosimo recept za jednostavnu juhu od bundeve.

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak
  2. Dodajte mrkvu, bundevu i krumpir prethodno narezane i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Dodajte povrtni temeljac i začine. Kada zavrije, ostavite oko 20 minuta da se kuha
  4. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite komadiće. 
  5. Ulijte juhu u zdjelice i posipajte peršinom.
  6. Poslužite uz krišku domaćeg kukuruznog kruha. 
Muffini od jabuka
FOTO: Shutterstock

Muffini od jabuka 

Miris svježih jabuka mami nas da napravimo ukusne i sočne muffine. Ima li išta bolje od provjerene kombinacije jabuka i cimeta? Ove muffine spremite i kao odličan međuobrok na poslu. Za hrskavost dodajemo i orahe koji su odličan izvor zdravih masti. 

Sastojci:
Priprema 
  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo i crno brašno, zobene pahuljice, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet. 
  2. U drugoj zdjeli umutite jaje pa dodajte bademov napitak, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite. 
  3. Dodajte postepeno mokre sastojke suhima i sjedinite u jednu smjesu. 
  4. Smjesi dodajte naribanu jabuku i sjeckane orahe te sjedinite. 
  5. Pripremite kalupe za muffine i punite ih do 2/3 kako bi imali prostora dignuti se tijekom pečenja. 
  6. Muffine pecite na 180 °C oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni. 
Kuhana kruška s toplim začinima
FOTO: Shutterstock

Kuhana kruška s toplim začinima

Ako su vam narasle zazubice od samog čitanja ovog podnaslova, u potpunosti vas razumijemo. Cijeli prostor mirisat će na jesen, tople začine i još jednu kraljicu jeseni – krušku.

Ovaj recept sprema se brzo i lako, a idealan je kad želite podići raspoloženje. 
Sastojci:
Priprema
  1. U lončić dodajte vodu, potom umiješajte sve začine i med
  2. Zagrijte smjesu do vrenja, a potom dodajte kruške i ostavite da se kuha oko 20 minuta. 
  3. Prije posluživanja izvadite začine. 
Jesenska pita s bundevom i lješnjacima
FOTO: Shutterstock

Jesenska pita s bundevom i lješnjacima 

Priznajte, jedva ste čekali da se pojavi recept za sočnu i neodoljivu pitu. Ova kombinacija s toplim začinima će vas raspametiti i odvesti u svijet predivne jesenske priče. 

Sastojci za koru:
  • pola šalice integralnog pirovog brašna
  • pola šalice maslaca
  • 1 čajna žličica tapioke
  • prstohvat soli 
  • hladna voda
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, maslac, tapioku i sol te postepeno dodajte vodu. Sjedinite smjesu, zamotajte je u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
  3. Pripremite nadjev tako da pomiješate sve sastojke, osim lješnjaka. 
  4. Izvadite koru iz hladnjaka i utisnite je u kalup za pitu. 
  5. Preko kore dodajte ravnomjerno nadjev te posipajte lješnjacima
  6. Pecite pitu oko 50 minuta dok se površina ne zazlati. 
Lagani ručak od kelja, gljiva i oraha
FOTO: Shutterstock

Lagani ručak od kelja, gljiva i oraha 

Ako volite obrok salate, onda će vam se ovaj recept posebno svidjeti. U slučaju da vam ovakvi obroci nisu dovoljni za sitost, poslužite ovo jelo kao prilog. 

Sastojci:
  • 2 šalice kelja
  • 1 šalica kuhane integralne riže ili prosa
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sjeckana)
  • maslinovo ulje 
  • 1 jušna žlica mljevenih oraha 
  • 1 šalica gljiva po izboru 
  • sol
  • papar
  • 1/3 čajne žličice kurkume
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  2. Dodajte gljive i nastavite dinstati dok ne omekšaju. 
  3. Potom dodajte kelj i dinstajte dok listovi kelja ne uvenu. 
  4. Umiješajte kuhani proso ili integralnu rižu, dodajte začine i dinstajte još koju minutu. 
  5. Prije posluživanja posipajte mljevenim orasima
Jesenska salata s ciklom
FOTO: Shutterstock

Jesenska salata s ciklom

Za održavanje normalnih razina željeza trebamo jesti namirnice bogate željezom i vitaminom C. Pametnom kombinacijom namirnica dobivamo hranjive i ukusne obroke koji čuvaju našu krv.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke te začinite začinima, uljem i octom.
  2. Salatu poslužite kao prilog, a ako niste gladni, bit će i dovoljna kao obrok salata. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu