Inhaliranje sinusa – inhalatorom, morskom vodom i eteričnim uljima protiv začepljenih sinusa

Inhaliranje sinusa

Inhaliranje sinusa pomaže kod akutnog ili kroničnog sinusitisa, prehlade ili bronhitisa. Inhalirati se možete pomoću posebnog inhalatora ili zagrijane vode u privatnosti vlastitog doma. Topla vodena para i kombinacija ljekovitih sastojaka kao što su eterična ulja ili biljke opušta i pomaže kod odčepljivanja sinuse.

U nastavku članka pročitajte kako provesti inhaliranje sinusa kod kuće i liječiti upalu sinusa bez antibiotika.

Začepljeni sinusi

Sinusi su šupljine u kostima koje služe za propuštanje zraka i olakšavanje kostiju lubanje. Sinusi su direktno povezani s nosnom šupljinom, a kada dođe do prehlade oni se ispune sa sluzi. Otvori sinusa postaju začepljeni što rezultira:

Infekcija sinusa

Za sinuse je najbolje prirodno liječenje inhaliranjem i ispuhivanjem sekreta. Upala sinusa, ili sinusitis, može biti akutna ili kronična, a ako se ne liječi može prerasti u ozbiljnije probleme. Prirodni lijek za sinuse i glavobolju je inhaliranje:

 • morskom vodom,
 • fiziološkom otopinom,
 • kamilicom,
 • kaduljom,
 • eteričnim uljima,
 • inhalatorom.

Inhaliranje sinusa pomaže kod prehlade ili kod kroničnog ili akutnog bronhitisa. Problemi s dišnim sustavom najčešće se javljaju u hladno doba godine kad su temperature prostorija i vanjskog prostora jako različite. Također, mnogi ljudi pate od alergija pa se bolesti dišnog sustava javljaju i u sezoni alergija.

Inhaliranje vrućom parom širi krvne žile i otvara pore što pomaže kod začepljenog nosa i sinusa, a inhalirati se možete putem nosa ili usta. Tako se olakšava disanje i simptomi raznih upala, prehlada i začepljenog nosa. Prednosti inhaliranja su:

 • ljekovita otopina ulazi u dišni sustav,
 • nema neželjenih reakcija dišnog sustava,
 • sigurnost upotrebe,
 • ulazak ljekovite otopine direktno gdje treba.
Sinusitis

Inhaliranje fiziološkom otopinom

Fiziološka otopina je pojam koji se koristi za posebne otopine vode, soli ili glukoze u različitim omjerima. Koristi se za infuzije, ispiranje nosa ili očiju, a dobra je i za inhalaciju.

Fiziološka otopina s raznim otopljenim solima je idealna za inhalaciju, posebno ako imate djecu koja mogu biti alergična na razna eterična ulja. Ako posjedujete inhalator, ulijte fiziološku otopinu u njega i inhalirajte djecu 5 do 10 minuta. Možete dodati i kap do dvije eteričnog ulja.

Maloj djeci, a posebno bebama, nos možete ispirati tako da im pomoću nosne špricaljke ubrizgate malo fiziološke otopine. Pazite da ne dodirnete stijenke nosa jer bi djeci to moglo zasmetati, a nakon ubrizgavanja otopine ih probajte zaustaviti od prevelikog kretanja dok se otopina ne upije u nos. Nakon toga djetetu redovno ispuhujte nos, a sluz bi trebala lakše izaći.

Inhaliranje sinusa morskom soli

Inhaliranje slanom vodom ima mnoge prednosti kod bolesti dišnog sustava kao što su astma, sinusitis ili bronhitis. Tko živi na morskoj obali može otići do plaže i udisati slani zrak jer je morska voda prirodni lijek za sinuse. Ipak, ta opcija nije svima dostupna, pa možete pokušati sa sljedećim:

 1. Zagrijte litru do dvije litre vode do vrenja.
 2. U zagrijanu vodu uspite dvije do tri žlice morske soli i miješajte dok se ne otopi.
 3. Lonac sa slanom vodom postavite na stol i sjednite iznad njega.
 4. Ručnikom pokrijte glavu, nagnite se na lonac i duboko udišite paru.
 5. Pazite da niste preblizu loncu da se ne spalite parom, i ponavljajte duboko udisanje oko 10 minuta.

Možete kupiti i sprej za sinuse s morskom vodom u svakoj ljekarni po cijeni od oko 45 kuna za 30 mL.

Inhaliranje sinusa kaduljom

Inhaliranje kaduljom potiče izbacivanje sekreta iz sinusa i nosa, a djeluje dobro i za inhaliranje na usta jer ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Zbog tih svojstava pomaže kod upale grla i otečenih krajnika. Za inhaliranje se pripremi ljekoviti čaj od kadulje kojeg se udiše dok je još vruć i isparava.

Čaj od kadulje pripremite na sljedeći način:

 1. Jednu žličicu suhe kadulje prelijte s 2.5 decilitra vrele vode i poklopite.
 2. Nakon 10 minuta čaj procijedite i inhalirajte se iznad šalice dok se ne ohladi.
 3. Kad se čaj od kadulje ohladi, popijte ga.

Kadulju treba koristiti umjereno jer je njeno djelovanje dosta jako. Kaduljom se inhalirajte samo 1 put dnevno. Najbolje se inhalirati navečer kako biste si olakšali spavanje.

Inhaliranje sinusa kamilicom

Kamilica je blaga i ljekovita biljka čiji čaj od davnina pomaže kod:

Inhaliranje kamilicom se koristi protiv začepljenih sinusa i nosa, a dovoljno je napraviti čaj od kamilice i udisati njegove pare. Čaj od kamilice pripremite na sljedeći način:

 1. Jednu žličicu sušenih cvjetova od kamilice prelijte s dva decilitra vrele vode.
 2. Čaj poklopite i ostavite 10 minuta, a nakon toga ga procijedite.
 3. Postavite se iznad šalice vrućeg čaja i duboko udišite sve dok ima pare.
 4. Nakon inhalacije ćete lakše disati i zaspati.
Inhaliranje kamilicom

Preostali ohlađeni čaj od kamilice nemojte baciti već ga nakon inhalacije popijte. Inhalirajte se navečer prije spavanja ako možete jer kamilica umiruje organizam i pomaže kod nesanice.

Inhalacija sinusa inhalatorom

Inhalator za nos je poseban uređaj koji pojednostavljuje i olakšava odčepljivanje začepljenog nosa i sinusa. Inhalatori mogu biti za bolničku ili kućnu upotrebu. Inhaliranje pomoću inhalatora također pomaže iskašljavanju i vlaženju sluznice nosa i sinusa.

Najbolji inhalator za djecu sadrži odvojenu masku koja se prisloni na nos i usta i pomaže procesu inhaliranja. Dječji inhalatori obično ne proizvode puno buke i lako su prenosivi. Inhalatori mogu biti:

 • kompresijski,
 • ultrazvučni.

Dijelovi inhalatora su:

 • spremnik za vodu i/ili lijek,
 • masku za lice,
 • cijev.

Inhalatori za kućnu upotrebu se moraju redovno čistiti, a nakon svake upotrebe ostaviti da se suše na zraku. Preporučuje se čuvanje svakog dijela inhalatora u originalnoj ambalaži. Cijena za inhalator za sinuse se kreće oko 200 – 500 kuna, ovisi kakav model odaberete. Jednostavni modeli manje snage su obično dosta jeftiniji.

Inhalator

Eterična ulja za inhalaciju sinusa

U zagrijani lonac vode ili difuzor možete dodati i par kapi eteričnog ulja. Poželjno je odabrati eterična ulja koja imaju antibakterijsko, antiviralno i blago djelovanje na sinuse i mikroorganizme koji su se u njima nastanili. Inhalirati se možete dva do tri puta dnevno.

Možete se inhalirati i pomoću posebnog inhalatora. U spremnik stavite fiziološku otopinu i jednu kap eteričnog ulja po izboru. Ovako se također možete inhalirati dva do tri puta dnevno. Difuzor je posebni uređaj koji raspršuje vodu i eterična ulja koja u njega ulijete, a korisno ga je koristiti u sobi u kojoj spavate.

Možete koristiti sljedeća eterična ulja:

Od navedenih ulja možete napraviti mješavinu koju ćete koristiti dok patite od začepljenih sinusa, ili možete više različitih ulja nakapati u lonac vruće vode i inhalirati se.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.35 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: inhalator za nos za odrasle, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu