Ubod obada – simptomi, liječenje i prevencija

ubodi_obada2

Obadi su dvokrilni kukci rasprostranjeni po čitavom svijetu u preko 2000 različitih vrsta. U nas je najrasprostranjeniji goveđi obad koji sa svojim tamnosmeđim tijelom i velikim okruglim očima nalikuje muhi.

ubod_obada

Dok se muški obad hrani peludom i cvjetnim sokovima, ženkama je potrebna krv kako bi mogle iz bjelančevina stvoriti jajašca za razmnožavanje. Iako uglavnom napadaju životinje, ako im se pruži prilika, iznenadit će i ljude svojim ubodom.

U našim krajevima obadi rijetko prenose bolesti, ali njihov ubod može biti vrlo bolan i neugodan, a za alergičare i opasan po život.

Znakovi uboda obada

Obadi u svojim žlijezdama nose određenu količinu histamina zbog čega prilikom uboda ljudska koža reagira lokalnom upalom, odnosno crvenilom na mjestu uboda.

Zbog snažne čeljusti i čvrstog žalca ovog malog kukca, ubod je prilično bolan i odmah osjetan, a male kukice kojima se obad uhvati za kožu uzrokovat će i svrbež.

obadi

Mjesto uboda može nateći i dva centimetara, a simptomi obično prolaze unutar nekoliko dana.

U slučaju infekcije, može doći i do nakupljanja gnoja.

Osobe alergične na ubode insekata mogu razviti i ozbiljne znakove anafilaktičkog šoka, kao što je povišena tjelesna temperatura, drhtavica i mučnina praćena povraćanjem i otežanim disanjem, zbog čega je potrebno odmah posjetiti liječnika i primiti antihistaminike, odnosno lijekove koji suzbijaju alergijsku reakciju.

Kako ublažiti ubod obada?

Mjesto uboda potrebno je što prije isprati čistom vodom i sapunom. Nakon toga dobro je dezinficirati ranu antiseptičkim sprejem i nanijeti kremu za ublažavanje oteklina.

krema_protiv_insekata

Kako bi oteklina što prije splasnula, stavljajte svakih nekoliko sati kockicu leda na mjesto uboda. Nemojte češati mjesto uboda kako ne biste spriječili oporavak kože.

U slučaju da oteklina ne prođe za nekoliko dana ili se počne stvarati gnoj, obavezno posjetite liječnika jer ponekad može biti potrebna i terapija antibiotskom kremom i antihistaminicima.

Kako izbjeći ubod obada?

  1. Prije odlaska u prirodu, nanesite na kožu sredstvo protiv uboda insekata.
  2. Nosite odjeću svjetlijih boja jer tamnije boje privlače obade.
  3. Obade privlači i ugljikov dioksid koji pojačano izdišemo prilikom većih tjelesnih napora, stoga budite na oprezu ako radite ili se bavite sportom u prirodi.
  4. S obzirom na to da su ženke obada vrlo uporni insekti koji ponekad nastavljaju napad ako se nisu dovoljno nahranile prilikom prvog uboda, pokušajte kukca odmah eliminirati kako ne bi napao ponovno.
  5. Obadi se pretežno nastanjuju blizu stoke, pa treba biti oprezan u ruralnim krajevima tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Pokrivajte ruke i noge i ne hodajte bosi.

Kako napraviti zamku za obade?

Prilikom dužeg boravka na području na kojem borave obadi, možete napraviti jednostavnu zamku za ove uporne insekte.

Potrebna Vam je jedna plastična posuda i sredstvo koje privlači obade, a ostale dijelove možete sami načiniti od starih poklopaca, čepova ili kartona.

Poznato je da obade privlači aceton, pa možete kao sredstvo koristiti i tekućinu za odstranjivanje laka za nokte pomiješanu s vodom. Osim acetona, obadi reagiraju i na amonijak. Amonijak je sastojak urina stoke, pa kao mamac možete koristiti primjerice i kravlji urin.

Zamku napravite kako je to prikazano na sljedećoj ilustraciji:

zamka_za_obade

Gornji poklopac spriječit će obade da izađu van te će se oni s vremenom utopiti u tekućini.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.36 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: obad, ubod obada, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu