Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Punkcija koljena (artocenteza) – priprema, postupak, cijena

koljeno

Punkcija koljena ili artrocenteza je postupak koji ima dijagnostičku i terapijsku vrijednost. Može se izvoditi u lokalnoj anesteziji čime postaje izrazito lakše podnošljiva nego bez anestezije. Ozljede koljena i bolesti koljena jako su česte zbog kompleksnosti koljenog zgloba i niza struktura koje čine koljeno, a mogu biti uzrok nakupljanju tekućine.

Kada je potrebna punkcija koljena?

Nakupljanje tekućine u koljenu razlog je za izvođenje punkcije. Razlozi nakupljanja tekućine u koljenu mogu biti različiti, a najčešći su ozljede, uganuća ili prijelomi. Prilikom određenih bolesti (npr. artroza koljena) dolazi do oštećenja zglobne hrskavice, a nakupljanje tekućine služi kako bi se zaštitile preostale hrskavice od daljnjeg oštećenja.

Dugoročno nakupljanje tekućine štetno je za koljeno jer kronično smanjuje opseg pokreta i dovodi do daljnjih oštećenja struktura koljena.

Oštećenja krvnih žila prilikom ozljeda ili bolesti može uzrokovati nakupljanje krvi u koljenu (hemartros).

Osim uobičajenog edema, također je moguće nakupljanje sinovijalne tekućine. Sinovijalna tekućina je tekućina žućkaste boje, koja se u zdravih pojedinaca nalazi u malim količinama u koljenu, podmazuje koljeno i hrani hrskavicu.

Kako se izvodi punkcija koljena?

Područje gdje će se izvesti punkcija dezinficira se lokalnim anestetikom, a ako su prisutne dlake, potrebno je obrijati radi lakšeg pristupa iglom.

Punkcija koljena obično se izvodi u lokalnoj anesteziji, a postupak je poprilično jednostavan. Postoje tri osnovna načina uvođenja igle kojom se punktira koljeno ovisno o mjestu uboda u odnosu na patelu (iver):

  1. suprapatelarni (iznad patele),
  2. infrapatelarni (ispod patele) i
  3. parapatelarni (s lateralnih strana patele).

Jako je bitno da postupak izvodi liječnik specijalist budući da poznavanje kompleksne anatomije koljena isključuje mogućnosti oštećenja okolnih struktura (krvnih žila ili živaca).

punkcija koljena

Budući da se u koljenu može nakupiti dosta tekućine, koristi se veća igla nego prilikom vađenja krvi. Liječnik može i blagim pritiskom na okolno tkivo pokušati potaknuti aspiraciju tekućine. Kada je postupak gotov, pažljivo se izvlači igla, a na sitnu se ranu lijepi flaster.

Kako se pripremiti za punkciju koljena?

Za punkciju koljena nije potrebna nikakva posebna priprema. Ako je osoba alergična na lijekove, potrebno je upozoriti liječnika budući da se postupak izvodi u lokalnoj anesteziji. Ako imate strah od igle i bojite se da bi mogli napraviti trzaj u napadu panike, popričajte s liječnikom da vas umiri i da budete spremni na postupak. Trzaj u slučaju napada panike može imati za posljedicu oštećenje živca ili krvne žile.

Koji su rizici za punkciju koljena?

  • Infekcija – rizik od infekcije je minimalan ako se poštuju pravila dezinfekcije i korištenja sterilnih igli.
  • Alergija – alergijska reakcija na lokalni anestetik može varirati u svojoj ozbiljnosti. Jako je bitno upozoriti liječnika na mogućnost alergijske reakcije ukoliko ste im skloni.
  • Oštećenja okolnih struktura – tetive, hrskavice, krvne žile, živci, meniskusi (strukture nužne za pravilno funkcioniranje koljena). Nepažljivo rukovanje iglom pri punkciji, rukovanje od strane nestručne osobe ili trzaj u slučaju napada panike mogu imati kobne posljedice na zdravlje koljena.

Cijena punkcije koljena?

Nakupljanje tekućine u koljenu može imati akutan (npr. u slučaju ozljede) ili kroničan (npr. bilo kakve kronične degenerativne promjene hrskavice) tijek. U slučaju akutne ozljede, prilikom primarne obrade na traumatologiji, liječnici obično ne aspiriraju postojeću tekućinu iz koljena jer s vremenom dolazi do spontane resorpcije. Ako bolest ima kroničan tijek, obratite se liječniku ili ortopedu iz razloga što će možda biti potrebna aspiracija tekućine.

Privatne poliklinike naplaćuju uslugu punkcije oko 400 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu