Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

24-satni urin – namjena pretrage, cijena i rezultati

24-satni urin

24-satni urin je pretraga kojom se provjerava ispravnost funkcije bubrega. Provodi se prikupljanjem vlastitog urina tijekom 24 sata u određenoj boci, a potom se šalje na analizu.

Pri analizi dnevnog urina najčešće se provjerava količina proteina u urinu, a povećana razina proteina ukazuje na bolest ili oštećenje bubrega. Više o proteinima u urinu možete pročitati ovdje. Ova pretraga može služiti i za analizu razine kortizola, kalcija, kreatinina i elektrolita u urinu.

24-satni urin – svrha pretrage

Pretragu najčešće obavljaju osobe koje imaju simptome glomerulonefritisa (umor, hipertenzija, oticanje, krv i proteini u urinu, smanjeno mokrenje) ili nefrotskog sindroma (proteini u urinu, niski proteini u krvi, visok kolesterol, oticanje tkiva). Neki od drugih mogućih stanja koji mogu biti dostatan razlog za pretragu su:

Ako se provjerava razina kortizola u urinu, više razine mogu ukazivati na probleme s nadbubrežnim žlijezdama ili hipofizom.

24-satni urin

24-satni urin – kalcij

Dnevnim urinom može se napraviti i pretraga razine kalcija u tijelu. Ovu pretragu potrebno je obaviti u slučaju da osjećate umor, mučninu, bol u trbuhu, grčeve i promjene u srčanom ritmu.

Razina kalcija može se iščitati i iz uzorka krvi, no preporučuje se pretraga dnevnim urinom u slučaju problema u radu bubrega, osteoporoze ili pojave simptoma bubrežnog kamenca. 

24-satni urin – pretrage i priprema

Pretraga se sastoji od prikupljanja svih uzoraka urina tijekom dana i noći u rasponu od 24 sata, a može se provesti u bolnici ili kod kuće. Važno je prije početka pretrage napomenuti liječniku ako redovito uzimate lijekove koji bi mogli utjecati na rezultate pretrage. Postoji par smjernica koje je potrebno slijediti tijekom ove pretrage koje će vam liječnik napomenuti:

  • Prije početka prikupljanja urina, isprazni se mjehur. To znači da prvi urin kada se probudite ne prikupljate u bocu za analizu. Obično se traži da ispraznite mjehur u 6 ujutro.
  • Prikuplja se svaki urin tijekom dana, uključujući i prvi jutarnji urin sljedećeg dana.
  • Tijekom dana potrebno je piti dovoljnu količinu vode (1 – 1.5 L dnevno).
  • Boca za sakupljanje urina mora biti čista i potrebno ju je držati na hladnom mjestu.
  • Na bocu napišite svoje ime, datum i sat završetka prikupljanja.
  • Svu sakupljenu mokraću potrebno je isti dan dostaviti u laboratorij.
  • Poželjno je izbjegavanje određene hrane kao što su banana, čokolada, vanilija, limun, te hrana koja sadrži kofein i nikotin.
  • Žene za vrijeme menstruacije ne mogu prikupljati 24-satni urin.

24-satni urin – količina 

Važno je prikupiti svu mokraću koju pomokrite tijekom dana kada prikupljate dnevni urin. Potrebno je prikupiti mokraću i ako postoji mogućnost miješanja fekalija, iako bi trebalo pokušati izbjeći miješanje. Ako propustite prikupiti svu mokraću tog dana, nalazi bi mogli biti netočni. Količina urina u 24 sata koju osoba pomokri u prosjeku je 1.5 L

24-satni urin – cijena

Cijena ove pretrage ovisi o mjestu analize i supstanci koja se analizira. Pa tako u Synlabu (Zagreb) ova pretraga košta 80 kn, dok u poliklinici Stela (Zagreb) košta 50 kn. Testiranje kortizola u urinu košta nešto više, npr. u poliklinici Sunce 150 kn. Prije odluke o mjestu obavljanja pretrage konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Spremnik za uzimanje 24-satnog urina košta oko 15 kn u poliklinici Sunce.

24-satni urin – nalaz

Uredan rezultat ove analize trebao bi pokazivati manje od 150 mg proteina u danu. Više razine proteina u urinu mogu upućivati na određene bolesti ili oštećenja bubrega. Razina proteina može narasti i uslijed stresa, infekcije ili pretjeranog vježbanja, pa je važno da liječnik protumači rezultate.

Ako je povišena razina proteina uzrokovana oštećenjem bubrega, analiza može odrediti koliko je ozbiljno oštećenje. Liječnik može zatražiti dodatne pretrage za potpunu dijagnozu.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu