Nova rješenja u prevenciji ovisnosti o nikotinu kod adolescenata

prestanak pušenja

Ovisnost o cigaretama kod mlađe populacije je velik društveni problem. U Hrvatskoj, unatoč različitim akcijama protiv pušenja, još uvijek se ne nazire kraj ove pošasti.

U istraživanju Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (2009./2010.) Hrvatska se sa 27% dječaka i 25% djevojčica od 15 godina koji su pušili u proteklom tjednu našla na visokom šestom mjestu od 39 zemalja sudionica, daleko iznad prosjeka svih zemalja koji je 19% za dječake i 17% za djevojčice.

Dok Hrvatska pokušava naći rješenje za ovaj problem, američki istraživači su pronašli jednostavan način da se smanji stopa adolescenata ovisnih o nikotinu.

Naime, njihova ideja je bila da se povisi dobna granica za legalnu kupnju cigareta sa 18 na 21 godinu, prenosi New York Times. Godine 2005. upravo su napravili to u Needhamu, Massachusetts. Studija je obuhvatila 16 000 srednjoškolaca u Needhamu i 16 obližnjih zajednica te u razdoblju od 2006 do 2012 pratila njihove pušačke navike.

pusenje-kod-adolescenata

U sedam godina broj adolescenata koji kupuju cigarete je pao sa 18.4 posto na 11. 6 posto. Kad je istraživanje počelo (2006.) čak 12.9 posto učenika iz Needhama i 14.8. posto učenika iz okolice je priznalo da je zapalilo cigaretu u proteklih mjesec dana. Na kraju studije, taj broj je drastično pao na 5.5. posto u Needhamu i 8.5. u okolici.

„Više od 80 posto pušača krene s ovom ružnom navikom prije 18 godine“, izjavio je Shari Kessel Schneider, direktor u Education Development Centru u Walthamu.

Schneider nadodaje kako je ova studija dala jak vjetar u leđa svim inicijativama koje se bore za dizanje dobne granice za kupovinu cigareta jer to u konačnici znači manju dostupnost cigareta, a s tim i manji broj ovisnika adolescenata.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu